TransferWise vs XE: O Comparație Completă 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
4 mai 2022

Wise, anterior TransferWise, este unul dintre cele mai populare servicii digitale de transferuri internaționale. XE Money Transfer este, de altfel, un brand cunoscut când vine vorba de schimburi valutare, dar și un provider de transferuri de bani în străinătate.

Chiar dacă ambele companii se bucură de un renume pe piața fintech, probabil vrei să afli cât sunt de sigure și cât se bine se pliază pe nevoile tale.

În acest articol compara ratele de schimb, comisioanele, timpii de livrare și alte detalii Wise vs XE care te vor ajuta să iei o decizie asumată și informată pentru banii tăi.

Incearcă Wise

Wise vs XE: comparație unu la unu

CaracteristiciWise (TransferWise)XE Money Transfer
Cost gratuit deschidere și administrare cont
Monede disponibile50+60+
Detalii bancare localeEUR, GBP, USD, RON, AUD, NZD, SGD, CAD, HUF, TRY

USD, AUD, CHF, EUR, JPY, ZAR, GBP, INR, RUB, CAD, NZD, BGN


Extras de cont gratuit
Platforme disponibileiOS, Android, WebsiteiOS, Android, Website

La o primă comparație, ofertele celor două servicii sunt similare. XE Money Transfer este o companie cunoscută pentru tranzacția de valută, lucru care o aduce într-un ușor avantaj când vine vorba de monedele disponibile.

Wise vs XE: oferte, prețuri, taxe


Wise (TransferWise)XE Money Transfer
Curs valutar utilizatRata medie a pieței0.5 - 2%
Alimentare contGratuit prin transfer bancar; 0,4% prin cardGratuit prin transfer bancar sau de pe card de debit în Europa, alte detalii aici
Viteză transferTransfer pe loc între conturi Wise, 1-2 zile lucrătoare pentru majoritatea transferurilor1-4 zile lucrătoare pentru majoritatea transferurilor
SiguranțăReglementat de autoritățiReglementat de entități financiare, parte din companie listată la bursa NASDAQ
Recenzii TrustpilotCalificativ 4,6 din peste 150,000 recenziiCalificativ 4,4 din peste 50,000 recenzii

În ceea ce privește cursul de schimb valutar și viteza transferurilor, cu Wise poți obține o ofertă mai avantajoasă și timpi mai scurți pentru transferurile tale. Rata reală a pieței, cea oferită de Wise, pe care o poți verifica dintr-o sursă independentă ca Reuters, este cea mai bună pe care o poți obține la momentul transferului.

Wise este, în general, opțiunea mai accesibilă dintre cele două și, în ciuda prețurilor sale competitive, XE Money Transfer este rareori cel mai ieftin serviciu de transfer de bani dintre toate opțiunile de pe piață. XE câștigă bani adăugând o mică taxă variabilă sau fixă la fiecare transfer valutar.

Trimite bani cu Wise

Wise vs XE: argumente pro și contra


WiseXE Money Transfer
Argumente proTransferuri de bani la rata medie a piețeiNu percepe niciun comision pentru alimentarea conturilor din transferuri bancare, indiferent de sumă
Transferuri rapide în 1-2 zile lucrătoareAcoperă mai multe monede internaționale
Comisioane mici, fără taxe ascunseOferă conturi demo gratuite pentru persoane fizice și companii
Ideal pentru transferuri mici și mijlocii de baniOferă alerte în timp real pentru cel mai bun curs valutar
Argumente contraPoți avea un singur card per contTimpi lungi pentru efectuarea transferurilor
Limitat la cardurile MasterCardTranzacții disponibile doar online, fără ghișee 
Percepe comisioane la transferurile SEPAProfitabil pentru transferuri mari de bani

Verdict: Ce soluție să alegi?

Atunci când alegi produse financiare pentru transferuri și plăți, este foarte important să verifici detalii precum rate de schimb, taxe și comisioane pentru o decizie informată. Un singur serviciu nu va răspunde mereu nevoilor tale, iar ca să sumarizăm mai departe comparația Wise vs XE:

 • Ambele variante sunt soluții economice pentru a transmite bani către prieteni sau familie în străinătate

 • Cu XE ai acces la mai multe monede disponibile pentru schimbul valutar

 • Wise are un curs bancar mai avantajos, fără taxe ascunse

 • Wise folosește rata medie a pieței, rata reală pe care o stabilește piața în mod natural

 • XE pierde la viteza de procesare a transferurilor în comparația cu Wise

 • Wise are un rating superior din partea utilizatorilor față de XE, susținut de trei ori mai mulți clienți

 • Ambele sunt servicii sigure și certificate

 • Niciunul dintre provideri nu percepe comisioane pentru încasarea de bani

Trimite bani cu Wise

Despre Wise și XE

Wise a fost lansat în 2011 de către estonienii Kristo Käärmann și Taavet Hinrikus. După 10 ani de zile sub brandul TransferWise, compania și-a schimbat numele în Wise în februarie 2021. Cu peste 12 milioane de clienți actuali, Wise este cunoscută pentru serviciile ieftine de transferuri și plăți internaționale și, în special, pentru cursul real de schimb și taxele mici.

XE, pe de altă parte, lansat în Canada, în 1993, se bucură de reputația unuia dintre cele mai cunoscute și de încredere servicii de schimb valutar. Începând cu 2015, compania este o subsidiară a Euronet Worldwide, liderul global în soluții de tehnologie financiară și furnizor de plăți.

Chiar dacă a pornit ca un serviciu de schimb valutar, XE a evoluat într-o companie licențiată și autorizată pentru transferuri monetare în peste 130 de țări și în peste 60 de monede. 285 de milioane de utilizatori ajung anual pe site-ul internațional XE.com.

Cum funcționează transferurile de bani cu Wise și XE

Odată ce ai un cont Wise, pentru a trimite bani online, vei avea de achitat o taxă mică, fixă, alături de un procent din suma care se convertește. Wise îți va afișa costul total al transferului de la început, fără nicio taxă ascunsă în rata de schimb.

Costul efectiv al transferului îl poți afla folosind calculatorul serviciului. Acesta va varia în funcție de moneda aleasă pentru plată și locația din care și către care trimiți banii. Wise convertește banii la rata de schimb reală, ajutându-te să economisești bani la transferul tău.

Transferurile Wise se pot efectua chiar instant sau în aceeași zi pentru mai multe rute populare. Altfel, transferul tău se va procesa în 1-2 zile lucrătoare. Reține că pot exista anumite verificări suplimentare care vor modifica timpul de livrare al banilor.

Pentru a transfera bani online în străinătate cu XE, trebuie să știi că serviciul canadian nu percepe nicio taxă de transfer. Ceea ce înseamnă că XE nu va adăuga niciun comision extra pe lângă schimbul valutar pe care ți-l oferă.

Totuși, este important să știi că pe lângă schimbul interbancar pe care XE ți-l va afișa în simulare, compania va adăuga o marjă de câștig acestei sume. Asta înseamnă că există practic o diferență între rata de schimb dintre două monede și cât ai tu de achitat la un astfel de schimb cu XE.

Wise vs XE: Taxe și costuri pentru transferuri

Wise este una dintre cele mai bune soluții atunci când vrei să economisești bani la transferurile tale locale sau internaționale. Wise afișează transparent taxele, iar banii sunt convertiți la rata medie de schimb.

Wise îți pune la dispoziție și un calculator pentru ca tu să poți să îți afli toate costurile și timpii de livrare de dinainte de a efectua o plată. Astfel, Wise îți asigură transparență totală la fiecare pas pe face îl faci.

Pentru comisionul de schimb valutar, Wise practică comisioane între 0,35 și 2%.Fără câștig la rata medie de schimb, profitul Wise provine din taxele adăugate transferurilor. Aceste variază pentru cardurile de debit și credit între 0.15 și 2%.

Când alegi să faci un transfer internațional cu XE Money Transfer, trebuie să fii atent la ratele de schimb valutar. Pentru transferurile de bani, XE nu percepe taxe de transfer, însă la cursul valutar comisioanele companiei vor ajunge undeva între 0,5 și 2%. Pentru valute mai puțin populare, la comisionul XE vei putea plăti chiar mai mult de 2%.

Atunci când încerci să tranzacționezi monede mai exotice, îți recomandăm să verifici ce alte companii de transfer de bani pot fi mai puțin costisitoare pentru tine, cum ar fi Wise sau Revolut.

Pe lângă aceste comisioane, XE adaugă și mici taxe la transferurile bancare, unele conectate de metoda de transfer sau țara în care te afli. Poți verifica situațiile specifice și ce se aplică în cazul tău pe această pagină.

În funcție de tranzacțiile tale obișnuite, atât Wise, cât și XE pot fi variante pentru transferurile tale monetare. Cu Wise este mai profitabil să transferi sume mai mici de bani, în timp ce XE îți poate acomoda cu costuri mai mici transferuri mari de bani.

Trimite bani cu Wise

Transferuri internaționale cu Wise vs XE: Care este opțiunea mai ieftină pentru transferul de bani?

Wise și XE sunt două dintre opțiunile de transfer de bani în străinătate. Acoperă un număr mare de locații și monede, afișează limpede taxele și comisioanele și sunt, în general, mai avantajoase decât băncile tradiționale. Cu care dintre cele două opțiuni vei ieși mai ieftin în cazul unui transfer internațional?

În tabelul următor, vei găsi o estimare de transferuri RON – EUR și RON – GBP pentru ambele servicii de transfer monetar.

Suma și monedeleWiseXECâștigător
1000 RON - EUR200,22 EUR202,10 EURWise
5000 RON - EUR1001,52 EUR1010,52 EURWise
1000 RON - GBP167,83 GBP169,47 GBPWise
5000 RON - GBP839,81 GBP847,38 GBPWise

* simulare realizată în 30 aprilie pe website-urile Wise.com și XE.com

Wise vs XE Money Transfer : Care este opțiunea mai rapidă de transfer?

Atunci când optezi pentru un provider de transferuri online de bani, timpii de transfer vor diferi în funcție de conturile, țările și monedele în care se fac. Atât Wise, cât și XE, oferă transfer instant de bani între aceleași tipuri de cont.

Pentru alte tipuri de transferuri (internaționale, bancare), oferta Wise promite o procesare de 1-2 zile lucrătoare în funcție de destinația finală a banilor.

În cazul XE, plățile sunt procesate în până la 4 zile lucrătoare. Dacă transferul tău nu este efectuat în 4 zile de la confirmare, contactează serviciul de suport clienți al companiei.

Cât de sigure sunt serviciile Wise și XE Money Transfer?

Transferurile de bani, indiferent că au destinație locală sau internațională, pot fi un motiv de stres. Vei dori întotdeauna să te asiguri de siguranța banilor tăi și să verifici promisiunile serviciilor pe care le contractezi.

Cu peste 12 milioane de clienți, Wise este un serviciu reglementat peste tot în lume, în frunte cu Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Regatul Unit și numeroase alte entități similare în Europa și alte țări.

Ca măsură suplimentară, Wise păstrează banii în conturi dedicate sau active lichide cu aceeași valoare, în principal sub forma obligațiunilor de stat. Compania se angajează să revizuiască periodic instituțiile financiare cu care lucrează, cât și să reducă riscurile care ar putea apărea în cazul acestor parteneri.

Este XE o companie sigură pentru transferurile de bani? Cu siguranță. Fondată la începutul erei digitale, XE este unul dintre cei mai vechi operatori de transfer de bani online de pe piață.

Ca instituție financiară, XE este reglementată de numeroase entități precum FMA în Noua Zeelandă, ASIC în Australia, FCA în Regatul Unit sau FinCen în SUA.

În plus, XE își asumă reguli foarte stricte în ceea ce privește protecția datelor utilizatorilor, precum informații personale sau date de identificare.

Cât de ușor de folosit sunt serviciile Wise și XE? 

Pentru Wise:

 • Poți crea un cont gratuit în doar câteva minute, direct din website sau din aplicația mobilă

 • Pentru un transfer, plătești în moneda ta locală cu cardul de debit, credit sau cu un transfer din contul tău bancar

 • Wise îți oferă rata medie de schimb a pieței reale, cea mai avantajoasă ofertă

 • Cu Wise, poți muta bani către 80 de țări și poți efectua plăți în peste 200 de țări.

 • Compania asigură și asistență globală în numeroase limbi străine

 • Suma minimă care se poate transfera cu Wise este de 1 USD, în timp ce suma maximă este de 199,999 USD.

 • Oferă serviciul suport clienți în limba română.

 • Retrageri de la bancomat în limita echivalentului a 200 de lire sterline/lună, comision 1,75% după depășirea limitei.

Deschide-ți un cont Wise

Pentru XE:

 • Crearea unui cont gratuit durează doar câteva minute via website sau din aplicația mobilă

 • Pentru a efectua un transfer cu XE, îți alimentezi contul de pe card, via transfer bancar sau transfer wire (transfer de credit) și poți începe operațiunile. XE nu percepe nicio taxă la transferuri, indiferent de sumă.

 • Cu XE, poți efectua transferuri în peste 130 de țări și poți schimba valută în peste 60 de monede

 • XE nu are limită minimă pentru transferuri, suma maximă fiind de 500.000 USD, însă providerul poate aproba și transferuri mai mari la cerere

 • Serviciul de asistență clienți oferit de XE este de 24/7, de luni până vineri

Monede acceptate de Wise și XE

Wise este un serviciu disponibil internațional, care te ajută să păstrezi 53 de monede într-un singur loc, să transferi bani către 80 de țări și să poți efectua plăți într-un total de peste 200 de țări.

De asemenea, cu Wise poți încasa ca un localnic în cele 10 monede pentru care există detalii bancare locale: RON, HUF, EUR, GBP, SGD, AUD, NZD, USD, CAD și TRY.

La bază un serviciu de schimb valutar, cu XE poți schimba valută în numeroase monede din Europa, Asia, Africa, America și restul lumii.

Printre acestea, se numără și AUD, BHD, LSL, BWP, CND, CLP, COP, AED, EU, FJD, GBP, HKD, JOD, MUR, NZD, OMR, QAR, ZAR sau USD. Poți consulta aici întreaga listă a monedelor și țărilor în care poți face tranzacții cu XE Money Transfer.

Concluzii

Atât XE, cât și Wise îți vor oferi servicii sigure și ieftine de transfer monetar, mult mai avantajoase decât serviciile bancare obișnuite. În timp ce ambii provideri sunt destul de similari în ofertă, cu Wise vei obține o transparență a costurilor și un schimb valutar avantajos, în special în cazul transferurilor mici sau mijlocii.

Cu cât vrei să transferi o sumă mai mare, cu atât XE poate să devină o opțiune mai bună pentru tine. XE nu percepe nicio taxă sau comision pentru transferuri, în timp ce Wise percepe o taxă constantă de 1%, indiferent de suma transferată.

Deschide-ți un cont Wise

FAQ

Care este serviciul mai ieftin dintre Wise și XE Money Transfer?

În timp ce cu Wise vei obține cea mai bună rată de schimb valutar, la XE vei beneficia de zero taxe sau comisioane la transferuri.

Care este serviciul de transfer monetar mai rapid dintre Wise și XE Money Transfer?

Wise îți va procesa un transfer monetar în 1-2 zile lucrătoare, în timp ce XE va efectua aceeași operațiune în 1-4 zile lucrătoare, în funcție de detaliile transferului tău.

Câte monede găsești disponibile pentru transfer la Wise și XE?

Cu Wise, poți face transferuri în 50+ monede internaționale, în timp ce XE poate schimba valutar 60+ monede.