Carduri de debit internaționale: Cele mai bune opțiuni în România 2024
Atunci când călătorești în străinătate, faci cumpărături online pe site-uri din afară sau chiar emigrezi într-o altă țară, e necesar să-ți gestionezi banii eficient, atât din punctul de vedere al costurilor, cât și al timpului. Poți identifica soluția care ți se potrivește cel mai bine, încercând să găsești răspunsul la câteva întrebări.
Care este cel mai bun mod de a face cumpărături în străinătate fără să pierd bani pe comisioane bancare și rate de schimb neavantajoase? Merită să am un card internațional de debit? Ce avantaje oferă față de cardurile bancare tradiționale?
Cardurile de debit internaționale oferă multe avantaje, mai ales dacă ești în căutarea unor soluții de a economisi atunci când călătorești în străinătate.
În acest articol, îți vom arăta care sunt aceste avantaje, precum și alte caracteristici cheie ale cardurilor de debit internaționale, cum funcționează și care sunt cele mai bune opțiuni de pe piață, în acest moment.
Carduri de debit internaționale. Cele mai bune opțiuni din România
Wise | • Cumpărături în moneda locală la cursul de schimb real, fără taxă suplimentară. • Plătiți online și la comercianții din magazine, în moneda locală • Fără taxă anuală sau taxă de administrare |
Card George Gold BCR | • 2% comision de conversie valutară) • comision zero la la retrageri de numerar de la orice ATM din lume • Asigurare de călătorie și acces la business lounge (București, Cluj) |
Card de debit Raiffeisen | • Taxă de emitere la cardurile în euro și dolari și comision de administrare anuală, inclusiv la cel în lei • Comision de retragere, inclusiv de la ATM-urile proprii • Comision de 8% la plățile cu cardul în altă monedă decât cea a contului |
Card de călătorie Monese | • Costuri și limite în funcție de planul ales (0-14,95GBP/lună) • 2% la plata în altă monedă decât cea a contului, la planul gratuit • Livrare gratuită (primul card) |
Cum funcționează cardurile de debit internaționale?
Un card de debit internațional este cel pe care îl poți folosi pentru a achiziționa diverse bunuri și servicii atunci când ești în străinătate sau pentru a retrage bani de la bancomat.
Cu alte cuvinte, este un card de debit atașat, de exemplu, unui cont în lei, dar pe care îl poți folosi pentru a plăti și în euro, dolari americani, lire sterline sau alte valută în funcție de moneda locală în care faci plata.
Cardul de debit internațional poate fi atașat și unui cont în euro sau unuia în dolari americani. Cele mai multe bănci din România oferă carduri de debit internaționale pentru euro, și numai câteva și pentru dolari americani.
Un astfel de card are aceeași utilizare ca un card în lei, cu diferența că nu se mai face conversie valutară. Iar asta te scutește de comisionul pe care băncile îl percep la schimbul valutar atunci când plătești într-o altă monedă decât cea a cardului.
Cum funcționează un card internațional?
Majoritatea cardurilor emise de băncile din România pot fi folosite și internațional, dacă nu se specifică altfel chiar pe card (valabil numai în România). Așadar, îl poți folosi la fel cum îl folosești și în țară.
Atunci când faci plăți în străinătate trebuie doar să verifici ce tip de card este acceptat de comerciant – Mastercard, Visa sau Maestro.
Singura problemă atunci când folosești un card în lei pentru a face o plată în altă monedă este cursul de schimb practicat de bancă. Cele mai multe bănci au alt curs, de obicei mai neavantajos, pentru plățile cu cardul decât pentru operațiunile făcute din cont. Costurile cresc dacă retragi bani de la bancomat pentru că, pe lângă comisionul de schimb valutar, se adaugă și comisionul aferent retragerii, exprimat, de obicei, ca procent din suma retrasă.
Tocmai de aceea, dacă faci des călătorii în străinătate sau plăți în alte monede, ar fi bine să identifici un produs care să te scutească de comisioanele bancare și rata de schimb neavantajoasă.
Cum pot folosi un card internațional de debit în străinătate
Un card internațional de debit poate fi folosit în străinătate la fel cum folosești un card obișnuit în România: plăți la comercianții sau online și retrageri de la bancomat. Sunt însă câteva aspecte de care trebuie să ții cont:
Plăți la comercianți
se aplică doar comisionul de schimb valutar dacă plătești într-o altă monedă decât valuta contului. Schimbul se face însă la cursul oficial al băncii, care conține, de obicei, o marjă de profit, mai mare decât în cazul schimburilor în cont.
dacă ai cont în moneda în care faci plata, cel mai probabil comisionul este zero;
Verifică siglele cardurilor acceptate pe comercianți (VISA, MasterCard, Maestro). De obicei, sunt afișate pe geam sau în apropierea casei de marcat.
Dacă ai posibilitatea să plătești cu cardul, este mai ieftin decât să retragi numerar
Verifică atent comisioanele băncii tale înainte de a face plăți cu un card de debit
Retrageri de la bancomat:
Se aplică comision de schimb valutar, iar schimbul se face la cursul oficial al băncii, plus comision de retragere numerar, exprimat de obicei ca procent din suma retrasă
Verifică mai întâi dacă ATM-ul este compatibil cu cardul tău (logo VISA, MasterCard, Maestro)
Retrage bani în moneda locală pentru a evita comisioanele bancare
Verifică lista comisioanelor băncii tale.
Toate aceste caracteristici vizează în mare parte cardurile în lei pe care le poți folosi și în străinătate. În situația în care călătorești sau ai nevoie un card în euro sau dolari pentru că faci cumpărături pe site-urile din afară, poți căuta în oferta băncii tale un produs care să răspundă acestor nevoie sau să analizezi produsele aduse pe piață de fintech-uri. Marea lor majoritate îți permit să gestionezi mai multe monede din același cont, la un curs valutar mai avantajos decât cel al băncilor.
Cum să obții un card de debit internațional
Băncile din România au încă oferte limitate în ceea ce privește monedele pe care le poți gestiona prin intermediul unui card. Există însă soluții în afara sistemului bancar, oferite de fintch-uri ca Wise, Revolut sau Monese.
Deschidere unui cont cu acești provideri se face online, durează puțin și e nevoie, în general, doar de actul de identitate. Pentru a-ți configura un cont, poți intra direct pe site-ul lor sau îți poți descărca aplicația de mobil, iar apoi să urmezi câți pași simpli și să ți se verifice identitatea.
Apoi, odată configurat și verificat contul, poți comanda un card fizic, care îți este livrat acasă, gratuit sau contracost, în funcție de providerul pe care îl alegi.
De exemplu, ca să obții un card de debit Wise, aceștia sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:
1. Configurează-ți un cont Wise folosind adresa de e-mail sau contul de Google ori Facebook. Selectează un prim cont valutar, urmând să-ți adaugi și ale monede pe parcurs. Așteaptă să-ți fie verificat contul.
Comandă cardul tău Wise. Dă click pe fila Carduri (web și Android) sau pe Cont (iOS), unde vei găsi opțiunea de a comanda cardul.
Poți verifica detaliile cardului înainte de livrare și îl poți folosi la cumpărături online adăugându-l în portofelul electronic.
Primești cardul Wise acasă și plătești o singură dată pentru el, 37 de lei.
Activezi cardul.
Gata! Ești liber să faci plăți aproape oriunde un lume, la rata reală de schimb, în peste 50 de monede. Nu ai comision de administrare nici pentru cont, nici pentru card.
Care sunt tipurile de taxe pentru un card de debit internațional
Ca orice produs bancar și cardurile de debit vin cu niște costuri pe care trebuie să le analizezi înainte de a vedea care ți se potrivește.
În general, băncile din România nu percep taxe pentru deschiderea unui cont și emiterea unui card atașat, dar cel mai sigur este să verifici asta cu banca pe care ai ales-o. De cele mai multe ori există însă un comision de administrare anuală a cardului, dar și de înlocuire în caz de furt sau pierdere.
Cele mai importante comisioane pe care trebuie să le iei în calcul sunt comisionul de schimb valutar și cel de retragere de la bancomat.
Comision de schimb
Comisionul perceput de bancă la schimbul valutar, calculat pe baza ratei medii de schimb la care se adaugă, de obicei, o marjă
Multe bănci au un curs de schimb pentru tranzacțiile cu cardul, altul decât cel pentru tranzacții în cont, mai dezavantajos
Din acest punct de vedere providerii oferă cursuri de schimb mai avantajoase
Comision de retragere numerar
Majoritatea băncilor și providerilor fintech aplică taxe pentru retragerile de la bancomat
Sunt însă și bănci care oferă produse speciale, fără comision pentru retragerile de numerar, la fel cum și unele fintech-uri, așa cum este și Wise, oferă retrageri gratuite într-o anumită limită.
Tipuri de carduri de debit internaționale
Băncile tradiționale oferă trei tipuri de carduri care pot fi folosite internaționale. Este vorba despre cardurile preplătite, cardurile de debit și cardurile de credit. Fiecare vine cu avantajele sale, dar nu toate reprezintă cea mai ieftină sau convenabilă variantă de a cheltui atunci când călătorești sau faci plăți în străinătate.
Card internațional de debit preplătit
Este un tip de card pe care îl poți obține fără a avea un cont căruia să-l atașezi. I se mai spune și card de călătorie pentru că poți să-l încarci cu o sumă pe care o ai disponibilă, iar în caz că îl pierzi sau îți este furat, pagubele sunt limitate.
Nu este însă singura utilizare pe care o poate avea. Este o metodă bună de control al banilor, mai ales în cazul copiilor.
Card internațional la băncile tradiționale
Dacă ai deja un cont deschis la o bancă, aceasta deja probabil cea mai rapidă variantă. Dar cum probabil ai deja un cont, verifică mai întâi dacă cardul pe care îl ai nu poate fi folosit internațional.
Dacă este un card atașat unui cont în lei, verifică taxele și comisioanele pentru situațiile în care vrei să faci plăți în străinătate și mai ales dacă vrei să retragi bani de la bancomat. Băncile fac schimul valutar la cursul propriu, care conține, de obicei, o marjă, la care se adaugă și comisionul de retragere de la ATM, exprimat procentual.
Carduri internaționale la neobănci
Cardurile pe care le poți atașa unui cont deschis la o neo bancă ar trebui să fie cea mai ieftină și convenabilă variantă de a cheltui bani în străinătate.
Contul se deschide online, cardul îl primești acasă, ceea ce înseamnă că efortul tău este minim. Astfel de conturi permit gestionarea mai multor valute, la rata medie de schimb, de obicei fără să ai de plătit taxe și comisioane de administrare. Multe dintre ele permit și retrageri gratuite de la bancomat, în anumite limite, în funcție de tipul de abonament pentru care optezi.
Pentru că acesta este unul dintre elementele care diferențiază fintech-urile: unele ca Revolut sau Monese oferă niște planuri tarifare cu beneficii care cresc odată cu prețul, și altele ca Wise, care oferă contul gratuit. Chiar și așa, atât Monese, cât și Revolut, au planuri gratuite cu un minimum de servicii.
Cele mai bune carduri de debit internaționale: o comparație
Băncile tradiționale au pierdut monopolul pe care îl dețineau în ceea ce privește gestionarea banilor, iar acum ai la dispoziție soluții mai avantajoase pentru plăți și transferuri internaționale gândite și oferite de fintech-uri.
Cele mai multe neo bănci oferă și carduri de debit internaționale pentru conturile multivalutare, disponibile în multe țări. De exemplu, cardul Wise poate fi comandat gratuit în România. Plătești o singură dată, la livrare, iar după aceea ai acces la plăți în peste 50 de monede, la rata reală de schimb. Fără comision de administrare, abonament lunar sau alte condiții impuse de obicei de bănci pentru a beneficia de diverse avantaje.
Iată în continuare o comparație între cardurile de debit internaționale din oferta a două bănci din România, și produsele fintech-uri lor Wise și Monese.
## Costul de administrare a contului căruia îi este atașat cardul este 0 dacă încasezi lunar cel puțin 5.000 lei în cont și faci minim o tranzacție prin aplicația George sau cu cardul. Altfel, costul este de 20 lei/lună.
Monese folosește un sistem de planuri tarifare cuprinse între 0-14,95 GBP
Cardul Wise
Prin intermediul cardului Wise poți face plăți în peste 200 de țări peste că ai la dispoziție peste 50 de monede
Card Wise – PRO
Fără comision de administrare anuală
Plăți gratuite în monedele pe care le deții în cont
Conversie valutară automată la rata medie de schimb la plățile în monede pe care nu le ai în cont
Retrageri gratuite de la ATM în limita a 200 EUR, apoi se aplică un mic comision
Card Wise – CONTRA
- Taxă de livrare de 37 de lei
- Se aplică taxe după depășirea limitei de 200 EUR la retragerile de la bancomat
- Alimentare a contului numai online, nu există opțiunea de depunere numerar
- fără facilități de credit
Card BCR
Cardul George Gold de la BCR este atașat unui cont în lei și este destinat persoanelor care călătoresc mult, aspect relevat de caracteristicile de bază.
Card BCR – PRO
asigurări de călătorie și sistem moneyback
acces la Business Lounge aeroport în București și Cluj
retrageri gratuite la ATM-urile oricărei bănci, inclusiv în străinătate
acces la discounturi și oferte prin programul Mastercard Premium & Business
Card BCR – CONTRA
Condiția de a încasa minim 5.000/lună și a face o plată cu cardul pentru comision de administrare zero, altfel 20 lei/lună
Comision de 2% la plățile în altă valută decât cea a cardului (euro, dolari, lire)
Card Raiffeisen
Raiffeisen este una dintre puținele bănci din România care oferă un card în dolari americani, pe lângă cele în lei și euro. Principalul avantaj oferit îl reprezintă posibilitatea de a schimba euro la cursul BNR în anumite condiții, dar altfel, cardul are comisioane inclusiv pentru retragerile de la bancomatele proprii.
Card Raiffeisen– PRO
Sunt disponibile carduri în euro și carduri în dolari americani; poți folosi și cardul în lei în străinătate, iar conversia se face automat la cursul băncii
Poți atașa și un card de credit
Ai curs valutar BNR în Smart Hour pentru schimburile euro-lei (de luni până vineri, 10:00-11:00 în limita a 1.500 euro/zi)
Card Raiffeisen – CONTRA
Comision de emitere carduri în euro și dolari, comisioane de administrare anuală pentru toate, inclusiv lei
Depunere inițială minimă în cont pentru fiecare card de debit atașat (5 lei/50 EUR/50 USD)
Comision de retragere de la bancomat, inclusiv de la cele proprii
Card Monese
Cardul Monese este un produs destinat în special persoanelor care călătoresc des sau fac plăți în valută străină, o alternativă la cardurile oferite de băncile tradiționale.
Card Monese– PRO
Plăți internaționale și conversie valutară la rata reală de schimb, mai puțin la planul tarifar gratuit
Livrarea primului card este gratuită
Card virtual compatibil cu Google Pay și Apple Pay
Alimentarea contului se poate face și cu depunere de numerar
Card Monese – CONTRA
Planuri tarifare între 0 și 14,95 GBP în funcție de care se stabilesc beneficiile, comisioanele și taxele
Nu are licență bancară
Avantajele unui card de debit internațional
Un card internațional de debit este un instrument util și avantajos de a cheltui bani atunci când ești în străinătate sau pentru a face cumpărături online pe site-uri din alte țări. Iată numai câteva dintre avantaje:
Faci plăți în moneda locală la un curs valutar mai avantajos
Poți obține un curs de schimb mai bun
Poți retrage bani de la bancomant în moneda locală
Un instrument sigur de plată pentru că în cazul în care îl pierzi sau îți este furat, îl poți bloca din aplicație
Există limitări în utilizarea cardului de debit internațional?
Fiecare bancă sau provider își stabilește propriile limite în ceea ce privește sumele retrase de la bancomat sau suma maximă pentru tranzacțiile dintr-o zi, justificate ca măsură de siguranță
Nu îl poți folosi, de exemplu, pentru a închiria o mașină, situație în care companiile solicită, mai degrabă, un card de credit
În funcție de monedă, alimentarea contului la care este atașat cardul e posibil să nu se facă instant.
Concluzie: merită să ai un card de debit internațional?
Dacă ești o persoană care călătorește des în străinătate sau obișnuiești să faci cumpărături de pe site-urile internaționale, cardul de debit este un instrument necesar. Tot ce trebuie să faci este să decizi ce ofertă de pe piață se pliază cel mai bine pe nevoile tale.
În principiu, ai la dispoziție două variante. Poți folosi cardul atașat unui cont în lei, dar asta înseamnă, în general, comisioane la schimburile valutare și la retragerile de la bancomat, sau poți opta pentru un card în euro sau dolari americani.
A doua variantă este să optezi pentru un card atașat unui cont multivalutar oferit de fintech-uri ca Wise, Revolut sau Monese. Îți oferă acces la mai multe valutate, la un curs valutar mai avantajos decât cel oferit de bănci, și ai inclusiv posibilitatea de a retrage bani de la bancomat gratuity, în anumite limite.
FAQ
Un card pe care îl poți folosi pentru a face plăți în străinătate sau pentru a retrage bani de la bancomat în moneda locală.
Majoritatea cardurilor emise de băncile din România pot fi folosite internațional, dar e bine să verifici asta cu banca ta. De asemenea, poți solicita un card în euro sau în dolari. Ca să ai acces la mai multe valute prin intermediul unui singur card, la un curs valutar avantajos, poți analiza oferta fintech-urilor.
Pentru plăți la comercianți sau retrageri de la bancomat.
Taxele variază atât în cazul băncilor, cât și în cazul fintech-urilor, dar cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont sunt comisionul de schimb valutar și comisionul pentru retragerile de la bancomat.