Cont Wise: Ghid Complet 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
30 iunie 2023

Wise, cunoscut anterior sub numele TransferWise, a introdus pe piață un serviciu convenabil de transferuri financiare și conceptul de conturi multivalutare online. O instituție de monedă electronică, cu Wise poți trimite, primi și deține bani într-un cont multivalutar prin care ai acces la peste 50 de monede internaționale.

Atunci când alegi să faci transferuri de bani online cu Wise, ai parte de singura rată de schimb echitabilă, rata medie a pieței. Mai departe, la efectuarea transferului în valută, vei avea de achitat o mică taxă fixă, alături de un procent din suma care se convertește. Wise îți va afișa transparent, la vedere, costul total al transferului înainte ca tu să efectuezi procedura, fără să ascundă alte taxe.

Serviciile Wise, precum schimb valutar la rata medie a pieței sau plăți internaționale efectuate pe loc, sunt disponibile atât pentru conturile de persoană fizică, cât și pentru afaceri.

În review-ul acesta vei afla cum se deschide și cum funcționează un cont multivalutar Wise, care sunt taxele implicate și cât de sigur este acest serviciu pentru tranzacțiile tale. Parcurge articolul pentru a decide dacă este Wise soluția potrivită pentru nevoile tale financiare.  wise-account-transfer-money.png

Află mai multe

Cont Wise: Puncte cheie

Funcții cheie

 • Poți trimite bani în străinătate mai ieftin și mai ușor decât cu băncile internaționale

 • Poți converti și păstra 53 de monede

 • Poți trimite bani către 80 de țări

 • Curs real de schimb valutar

 • Retrageri de la 2,3 milioane de bancomate din întreaga lume

Plusuri Wise:

 • Cel mai avantajos curs valutar de pe piață

 • Fără taxe anuale pentru card

 • Taxe mici și afișate transparent

 • Transferuri instant sau în 1-2 zile lucrătoare

 • Poți obține un cont bancar și încasa plăți ca un un localnic în 10 monede

 • Un serviciu sigur, reglementat în toată lumea

 • Oferă suport multilingv 24/7

Minusuri Wise:

 • Taxă de emiterea a cardului

 • Poți avea un singur card per cont

 • Limitat la carduri MasterCard

 • Nu oferă descoperiri de cont sau împrumuturi

 • Percepe comision pentru păstrarea unor sume mari în cont

Wise este o soluție bună de luat în calcul atunci când cauți o variantă prin care să economisești și să trimiți bani rapid și în siguranță. Cu rata medie de schimb și taxe mici, afișate transparent, Wise este o modalitate economică pentru a trimite bani către prieteni și familie în străinătate.

Ce este contul multivalutar Wise și cum funcționează?

Contul multivalutar Wise este o alternativă la conturile valutare bancare care îți permite să cheltui, primești și să deții mai multe valute în același timp. Cu un astfel de cont poți efectua plăți în diferite monede străine fără a fi nevoie să deschizi un cont bancar în țările de care aparțin respectivele valute.

Dacă în mod tradițional conturile multivalutare erau deținute de companii, acestea au devenit accesibile și persoanelor fizice odată cu apariția soluțiilor fintech.

Deschide-ți un cont Wise

Cum primești bani cu Wise?

Poți primi bani în contul tău multivalutar Wise ca într-un cont bancar obișnuit. Nu uita să precizezi expeditorului tău detaliile bancare ale monedei în care vrei să primești banii sau să ți se efectueze plata.

În prezent, în contul Wise poți primi bani în 10 valute: dolari australieni, lire sterline, dolari canadieni, euro, forinți maghiari, dolari din Noua Zeelandă, leu românesc (opțiune disponibilă numai pentru rezidenții din SEE, Elveția, Regatul Unit, Japonia, Australia, Canada și SUA), dolari din Singapore, lire turcești și dolari americani.

Pentru fiecare monedă disponibilă ai un IBAN local pe care îl poți activa din cont. Asigură-te că faci asta înainte ca expeditorul să inițieze transferul.

Cum păstrezi bani în contul tău Wise? 

Îți poți alimenta contul Wise gratuit cu un transfer similar cu cele bancare sau prin debitare directă din cont. Este posibil ca pentru anumite metode de plată către Wise să fii taxat. Mai departe, poți păstra și converti banii tăi în 53 de monede.

Cum folosești un card Wise?

Pentru a începe să cheltui bani cu un card de debit Wise, trebuie întâi să îți deschizi un cont. Alimentează-ți contul cu suma și valuta dorită. Recomandarea este să alimentezi contul cu moneda locală țării în care te afli.

Mai departe, poți cere emiterea cardului tău Wise, pentru care vei avea de achitat 37 RON. Odată ce ai primit cardul, îl poți folosi ca pe orice card de debit obișnuit.

Ține minte că ai două retrageri de numerar gratuite în fiecare lună, până la suma de 200 EUR sau GCP, prag valabil pentru cardurile emise în Europa sau Marea Britanie.

Comandă-ți cardul de debit Wise

Cum să transferi bani din contul tău Wise?

Odată ce ți-ai deschis un cont Wise și l-ai alimentat cu bani, poți efectua imediat transferuri și plăți. Pentru a efectua un transfer monetar, ai nevoie de datele de cont ale destinatarului dacă acesta are un cont bancar sau un cont deschis la un alt provider. Alternativ, poți trimite bani către alte conturi Wise folosind numărul de telefon al destinatarului tău.

Cum să efectuezi schimburi valutare cu Wise?

Wise este o soluție care îți permite să convertești bani în alte monede la rata medie de schimb. Pentru a converti bani accesează contul tău Wise, selectează ”Convertește” și alege suma și moneda dorite. Conversia banilor tăi va dura doar câteva secunde, iar banii convertiți vor apărea imediat în contul tău.

Pentru un cont multivalutar Wise, vei putea converti banii tăi în 53 de monede străine.

Important de știut că Wise impune anumite limite cu privire la numărul de conversii zilnice. Persoanele fizice pot converti de până la 15 ori în 24 de ore, în timp ce limita pentru persoanele juridice este de până la 30 de ori în același interval.

Costurile unui cont multivalutar și ale unui card de debit Wise

ServiciuCont multivalutar WiseCont Wise
Deschidere contGratuitGratuit
Transfer valutarTaxă fixă + 0.45% din suma convertităTaxă fixă + 0.45% din suma convertită
Extras de contGratuit, disponibil în aplicația de mobilGratuit, disponibil în aplicația de mobil
Alimentare contGratuit prin transfer bancar; 0,4% prin cardGratuit prin transfer bancar; 0,4% prin card
Deschide-ți gratuit un cont Wise

Este sigur să păstrezi bani într-un cont Wise?

Wise este unul dintre principalii actori din industria transferurilor bancare, cu 12 ani de funcționare și peste 12 milioane de clienți actuali. Instituție de monedă economică fiind, Wise este reglementat de către FCA în Regatul Unit și de alte autorități de reglementare aparținând de fiecare țară în care operează.

Banii pe care îi deții în contul tău Wise sunt păstrați în conturi dedicate sau active lichide cu aceeași valoare. Prin această formă de ”fonduri protejate”, Wise depozitează practic banii în obligațiuni de stat.

De altfel, Wise adoptă și extra măsuri de siguranță pentru clienții săi și conturile acestora prin impunerea autentificării în doi pași. Suplimentar, Wise are o echipă dedicată antifraudă și o echipă de asistență pentru a securiza și ajuta clienții în orice pas, tranzacție sau acțiune.

Este Wise o bancă?

Wise nu este o instituție bancară, însă este reglementată în mod similar cu una tradițională. Astfel, serviciul monetar este la fel de sigur de folosit.

Wise este reglementat de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) în Regatul Unit și numeroase alte entități din Europa și alte țări ale lumii.

Suplimentar respectării standardelor de siguranță impuse de lege, Wise folosește o serie de procese manuale și automate pentru a păstra banii clienților în siguranță. Acestea includ autentificarea în doi factori, auditarea regulată a proceselor și o operațiune antifraudă 24/7.

Caracteristici Pro Wise:

 • Cea mai ieftină variantă de transfer monetar

 • Deschiderea unui cont se face ușor, online, în doar câteva minute

 • Practică rata medie de schimb valutar și taxe mici, afișate transparent

 • Este un serviciu larg disponibil în numeroase țări

 • Poți converti și păstra în contul Wise 53 de monede internaționale

 • Este un serviciu financiar bine reglementat și sigur

 • Limitele de transfer sunt în general mari

 • Poate fi o opțiune de 6 ori mai ieftină comparativ cu o bancă obișnuită și de 19 ori mai ieftină în comparație cu serviciul american de plăți PayPal

Caracteristici Contra Wise:

 • Nu deține licență bancară

 • Retragerile de la bancomat sunt limitate la echivalentul a 200 EUR/GBP pe lună, cu un comision de 1,75% după depășirea acestei limite

 • Taxă anuală pentru depozite mai mari de 15.000 EUR

Pentru cine este util un cont multivalutar Wise?

Pentru persoane fizice, dacă:

 • Călătorești des și ai constat nevoie să accesezi diferite valute

 • Te-ai mutat în străinătate și vrei să primești salariul sau pensia în țara respectivă

 • Ai nevoie de detalii de cont pentru anumite monede pentru a putea primi bani de oriunde în lume

 • Ești freelancer și ai contracte de lucru cu clienți din afara țării

 • Ești student și te afli temporar la studii în altă țară

Pentru persoane juridice și companii, dacă:

 • Ai contracte în străinătate și vrei să ușurezi plățile pentru clienții și furnizorii tăi

 • Ai angajați străini pe care vrei să îi poți plăti în siguranță

 • Vrei să-ți extinzi piața permițând și clienților străini să acceadă la serviciile tale

 • Vrei să fii competitiv pe piața internațională

Cum să deschizi un cont Wise?

Deschiderea unui cont Wise este un proces standard și simplu și se poate realiza complet online.

Mai jos găsești pașii obișnuiți pe care trebuie să îi parcurgi pentru a seta un cont multivalutar Wise, indiferent că ești persoană fizică sau companie:

 1. Deschide-ți un cont de pe website-ul sau aplicația Wise, folosind o adresă de e-mail sau cu un cont Google sau Facebook

 2. Selectează tipul de cont pe care vrei să-l accesezi: cont personal sau cont de afaceri

 3. Selectează țara ta de reședință

 4. Verifică-ți numărul de telefon inserând un cod de verificare unic pe care îl vei primi prin mesaj scris

 5. Setează-ți o parolă sigură

 6. Ai reușit cu succes să-ți creezi un cont Wise. Acum îți poți alimenta contul și poți continua la efectuat plăți sau transferuri

Deschide-ți gratuit un cont Wise

De ce documente vei avea nevoie?

Wise îți va putea cere diferite acte de identitate și documentație la crearea de noi conturi valutare. Totuși, o să fii mereu informat transparent vizavi de documentele necesare și ghidat pas cu pas prin procesul de înscriere.

Pentru un cont Wise personal, cel mai probabil ți se va cere să oferi o adresă de email validă și să-ți verifici identitatea. Pentru acest lucru, va trebui să arăți documente precum cartea națională de identitate, permisul de conducere sau pașaportul (doar pagina cu fotografie).

Pentru deschiderea unui cont Wise de companie, va trebui să ai la îndemână și informații despre aceasta. Va trebui să furnizezi datele personale precum nume și data nașterii, dar și țara de rezidență pentru directori sau acționari care dețin mai mult de 25% din afacere. Ți se vor cere și informații despre locul unde este înregistrată compania și industria în care operează. În cele din urmă, trebuie să aștepți verificarea informațiilor și apoi ești liber să gestionezi bani în numele afacerii în peste 50 de monede.

Reține că poți opri de tot sau stopa temporar procesul de deschidere al unui cont în orice punct. Acesta poate fi reluat ulterior din punctul în care l-ai lăsat.

Cât durează verificarea unui cont Wise?

Verificarea unui cont creat Wise poate depinde și ea de mai mulți factori, însă cei mai mulți clienți noi ajung să își poată folosi contul instant sau măcar în aceeași zi.

În cazul în care Wise decide să îți ceară documente suplimentare, verificarea contului tău poate fi ușor întârziată.

Care sunt limitele de transfer Wise?

Wise îți va impune anumite limite de transfer pentru sumele tranzacționate pe platformă. Acestea depind însă de moneda din care și către care trimiți bani, precum și de metoda de plată.

În cazul în care vrei să trimiți prea mulți bani deodată, Wise te va atenționa din timp.

De asemenea, dacă primești o sumă mare de bani, este posibil ca Wise să te întrebe care este relația cu expeditorul sau care este scopul plății pentru a asigura un serviciu sigur.

Mai jos poți consulta limitele de transfer pentru anumite valute:

MonedăLimită de transfer 
GBPPână la 5.000.000 per transfer Wise - Wise 
EURPână la 6.000.000 per transfer Wise - Wise; 1.200.000 pentru transfer bancar
USD1.000.000 per zi

Concluzii

Dacă ești în căutarea unui serviciu certificat și sigur pentru transferuri de bani și schimb valutar, poți lua în calcul deschiderea unui cont Wise. Fintech-ul britanic are cel mai bun schimb valutar și costuri mici și transparente. Cu peste 50 de monede tranzacționate și acces la plăți în peste 80 de monede, Wise este o opțiune la îndemână pentru mulți utilizatori, persoane fizice sau juridice.

Wise îți oferă și plăți în moneda locală, cu conversia automată din cel mai ieftin cont. În plus, plățile sunt securizate 2D, iar tu vei fi informat instantaneu la fiecare cheltuială sau tranzacție.

În concluzie, Wise este o opțiune competitivă între serviciile de transfer bancar și alternativele bancare digitale prezente pe piață în prezent.

Deschide-ți gratuit un cont Wise

FAQ

Cât costă Wise?

Deschiderea unui cont Wise nu te costă absolut nimic. Tot ce vei avea de plătit sunt mici taxe transparente și comisioane la transferurile tale.

Cât timp durează transferul de fonduri cu Wise?

Transferurile tale cu Wise se pot face instant sau pot dura până la 1-2 zile lucrătoare în funcție de suma și moneda trimisă.

Este Wise un serviciu sigur?

Cu o acoperire în peste 80 de țări și peste 50 de monede, Wise este o alternativă sigură la un cont bancar de afaceri pentru freelanceri și antreprenori, întreprinderi mici și mijlocii sau corporații.

Cum aplică Wise ratele de schimb valutar?

Wise folosește cea mai avantajoasă rată de schimb valutar, rata medie a pieței.

Are Wise aplicație de mobil?

Da, Wise are aplicație de mobil care poate fi descărcată de utilizatorii iOS și Android.

Cum funcționează Wise?

Cu un cont Wise de bani electronici, poți face plăți, transferuri sau poți primi bani la fel ca în cazul unui cont bancar obișnuit

Câte monede poți converti cu Wise?

Peste 50 de monede internaționale poți converti cu Wise.