Wise vs PayPal: O Comparație Completă 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
13 iunie 2022

Cauți mereu cea mai bună ofertă și cele mai mici comisioane pentru transferurile tale internaționale? Wise (ex TransferWise) și PayPal sunt doi astfel de provideri online care acoperă operațiuni de transferuri internaționale online atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.

Fiecare dintre cele două companii au puncte forte sau minusuri pentru nevoile tale, în funcție de unde vrei să trimiți bani, durata transferurilor și costurile acestora. Ai în continuare o analiză comparativă între Wise vs PayPal - principalele diferențe, comisioane sau taxe - pentru a te ajuta să iei cea mai informată decizie.

Wise vs PayPal: comparație unu la unu

CaracteristiciWise (TransferWise)PayPal
Cost gratuit deschidere și administrare cont
Monede disponibile50+20+
Taxa administrare cont00
Extras de cont gratuit
Transferuri către conturi bancareDoar către conturi PayPal
Conturi business
Platforme disponibileiOS, Android, WebsiteiOS, Android, Website

La o primă analiză, cele două servicii au o ofertă similară, însă Wise câștigă net la câteva capitole. În timp ce PayPal este cu siguranță un provider mai cunoscut cu peste 300 de milioane de clienți, oferta Wise de servicii și numărul de monede este mai bogată.

Wise vs PayPal: oferte, prețuri, taxe


Wise (TransferWise)PayPal
Curs valutar utilizatRata medie a piețeiCurs de schimb variabil, cu 2-3% mai scump decât rata medie de schimb
Comisioane practicateComisioane mici, transparente, depind de monedă și tipul de transfer, între 1,7 și 3,25%Comisioane procent din tranzacție, depind de monedă și tipul de transfer, între 2,5 și 4%
Viteză transferTransfer pe loc între conturi Wise, 1-2 zile lucrătoare pentru majoritatea transferurilorTransfer pe loc între conturi PayPal, contracost; 1-3 zile lucrătoare pentru operațiunile standard
SiguranțăReglementat de autoritățiServiciu financiar sigur, dublat de cele mai bune criptări disponibile; licențiat în mod legal în Luxemburg ca bancă sau ”instituție de credit”
Serviciu clienți disponibilSuport telefonic limitat; excelente resurse de client service onlineSuport client service disponibil atât online, cât și offline (telefonic)
Recenzii TrustpilotCalificativ 4,6 din peste 150,000 recenziiCalificativ 1,2 din peste 20,000 recenzii

Curs valutar practicat: Wise oferă rata medie a pieței de schimb valutar, întotdeauna cea mai avantajoasă ofertă de pe piață; PayPal are un adaos de 2-3%.

Comisioane practicate: Oferta Wise este transparentă, cu fiecare taxă afișată la fiecare pas al tranzacției, în timp ce PayPal are o structură mai complicată; cu Wise poți economisi până la de 19 ori la comisioanele de schimb valuatar comparativ cu PayPal

Viteză transfer: Wise este serviciul mai rapid pentru transferurile tale monetare

Siguranță: Ambii provideri sunt reglementați și siguri pentru plăți, transferuri valutare sau cumpărături online

Serviciu clienți: Ambele servicii acoperă cu succes suport pentru clienți

Recenzii clienți: Wise este net apreciat de către utilizatori, în timp ce PayPal adună numeroase critici și recenzii negative pe platforma Trustpilot

Wise vs PayPal: argumente pro și contra


WisePayPal
Argumente proTransferuri de bani la rata medie a piețeiAi nevoie de un provider pentru cumpărăturile tale online sau transferuri locale
Transferuri rapide în 1-2 zile lucrătoareNu ai taxe pentru retragerile sau transferurile de bani din contul tău PayPal, mai puțin în cazul în care ceri un transfer instant, când ai de achitat un comision de 1%
Comisioane mici, fără taxe ascunse, de chiar și 19 ori mai mici decât prin PayPalDetalii personale și bancare criptate de PayPal
Acoperă mai multe monede internaționalePoți efectua cu ușurință plăți folosind doar adresa de email a destinatarului tău
Argumente contraPoți avea un singur card per contTimp mai mare pentru transferurile bancare prin PayPal deoarece acest lucru implică conectarea contului tău PayPal cu platforma de transferuri Xoom
Percepe comisioane la transferurile SEPAUn sistem complicat de calcul al comisioanelor și taxe mari pentru serviciile oferite

Verdict Wise vs. PayPal: Ce serviciu să alegi?

În timp ce PayPal a fost ani la rând liderul companiilor pentru efectuarea de plăți online, compania britanică Wise vine cu o ofertă tot mai diversificată pentru mai multe tipuri de servicii.

Wise este opțiunea mai ieftină pentru a primi sau trimite bani în străinătate prin transfer bancar, în timp ce PayPal poate fi opțiunea ta pentru transferuri locale fără comision.

 • Wise este soluția mai economică pentru a transmite bani către familie și prieteni în străinătate

 • PayPal este o opțiune pentru transferuri locale sau cumpărături online fără comision

 • Prin Wise, ai acces la mai multe monede pentru schimb valutar

 • Wise folosește rata medie a pieței, rata reală pe care o stabilește piața în mod natural

 • PayPal pierde la viteza de procesare a transferurilor în comparația cu Wise

 • Wise are un rating superior din partea utilizatorilor față de PayPal

 • Ambele sunt servicii sigure și certificate

Ambele servicii sunt o variantă de luat în considerare pentru transferurile tale de bani, atât timp cât verifici dacă acoperă nevoile tale la un preț corect.

Despre Wise și PayPal

Serviciul fintech Wise a fost lansat la Londra, în 2011 de către estonienii Kristo Käärmann și Taavet Hinrikus. După 10 ani de zile sub brandul TransferWise, compania s-a rebranduit în februarie 2021 sub numele Wise. Cu peste 12 milioane de clienți actuali, Wise este cunoscută pentru serviciile ieftine de transferuri și plăți internaționale și, în special, pentru cursul real de schimb și taxele mici.

Wise se bucură de parteneriate cu bănci și companii precum Monzo, Bolt sau GoCardless, cu ajutorul cărora își îmbunătățesc oferta de servicii internaționale. De asemenea, printre investitorii Wise se numără Richard Branson sau co-fondatorul PayPal Max Levchin.

PayPal este compania care a dominat ani la rând piața plăților digitale, lansată inițial sub numele Confinity în 1998. PayPal s-a lansat inițial ca o alternativă la achizițiile și plățile online, permițând plata cu un cont bancar în loc de un card de credit.

Una dintre ideile inovatoare care au dus la succesul PayPal a aparținut unuia dintre fondatori, Luke Nosek. Acesta a propus ca la fiecare înscriere nouă de utilizator să se primească un depozit de 10 USD în contul PayPal al acestuia. Serviciul de e-commerce eBay a ajutat la viralizarea acestui sistem de recompensă, lucru care a dus la o creștere rapidă a popularității PayPal.

Serviciile PayPal au devenit disponibile în România în 2007. În 2021, compania s-a clasat pe locul 134 în clasamentul Fortune 500 al celor mai mari corporații americane.

Wise și PayPal. Cum funcționează transferurile prin cele două servicii

Odată ce ți-ai creat un cont Wise, pentru a trimite bani online, vei avea de achitat o taxă mică, fixă, alături de un procent din suma care se convertește. Wise îți va afișa costul total al transferului de la început, fără nicio taxă ascunsă în rata de schimb.

Cum funcționează plățile internaționale prin Wise? Compania are conturi locale în toate țările și regiunile în care operează. Atunci când efectuezi plăți cu Wise, banii tăi sunt practic depuși în moneda ta locală într-un cont local Wise. În momentul unei plăți în străinătate, din contul local țării destinatare se vor retrage bani și se vor trimite mai departe către destinatarul tău, în moneda locală acestuia.

Costul efectiv al transferului pe care urmează să îl faci îl poți afla folosind calculatorul serviciului. Acesta va varia în funcție de moneda aleasă pentru plată și locația din care și către care trimiți banii. Wise convertește banii la rata de schimb reală, ajutându-te să economisești bani la transferul tău.

?utm_medium=affiliate&utm_source=exiap-ro&utm_campaign=comparisons&utm_content=wise_vs_paypal

Pentru cea mai mare parte și cele mai populare rute ale transferurilor Wise, plățile se pot efectua instant sau în aceeași zi lucrătoare. Totuși, alte transferuri se pot procesa chiar și în 1-2 zile lucrătoare. Reține că pot exista proceduri suplimentare de verificare care vor modifica timpul de livrare al banilor.

PayPal este unul dintre principalii provideri fintech care îți permit să trimiți și să primești bani din străinătate. Totuși, trebuie să fii atent la comisioanele pe care le percepe aplicația pentru aceste tipuri de transferuri.

Deși majoritatea serviciilor de bază PayPal sunt gratuite, compania percepe comisioane pentru orice transfer într-o monedă străină. Dacă vrei să faci transferuri personale de bani în străinătate, taxele PayPal vor varia între 1,99 și 3,99 EUR, în funcție de țara către care trimiți banii.

În plus, atunci când vrei să transferi bani online în străinătate din contul PayPal, va trebui să îți conectezi contul la platforma de transferuri Xoom.

Wise vs PayPal: Taxe și costuri pentru transferuri

Wise este una dintre cele mai avantajoase soluții atunci când vrei să economisești bani la transferurile tale locale sau internaționale.

Banii tăi sunt convertiți la rata medie de schimb, iar cu ajutorul calculatorului pus la dispoziție poți afla în orice punct costurile și timpii de livrare pentru tranzacția ta. Wise îți asigură așadar transparență totală la fiecare pas pe face îl faci.

Compania percepe comisioane mici pentru schimburile valutare, între 0,35 și 2%. Fără câștig la rata medie de schimb, profitul Wise provine din taxele adăugate transferurilor. Aceste variază pentru cardurile de debit și credit între 0.15 și 2%.

Dacă alegi să transferi bani internațional cu PayPal, trebuie să fii atent la ratele de schimb valutar și taxele aferente. Compania americană va percepe taxe în funcție de natura tranzacțiilor tale. În timp ce nu te va costa nimic să primești bani de la prieteni sau familia din străinătate, vei avea de achitat comisioane atunci când tu ești cel trimite banii.

Dacă vrei doar să retragi bani din contul tău PayPal în contul tău bancar, fără să fie nevoie de o conversie valutară, tranzacției tale nu i se va aplica niciun comision. În cazul unei conversii valutare, comisionul va fi de 1% și se va adăuga taxelor aferente monedei de retragere.

PayPal poate fi o opțiune avantajoasă pentru tine atunci când faci cumpărături online. Asigură-te că ai în cont moneda în care vrei să faci achiziția, altfel vei avea de acoperit un comision de 3%.

Dacă totuși vrei să tranzacționezi monede mai exotice, îți recomandăm să verifici ce alte companii de transfer de bani pot fi mai puțin costisitoare pentru tine decât PayPal, cum ar fi Wise sau Revolut.

Transferuri internaționale cu Wise vs PayPal: Care este opțiunea mai ieftină pentru transferul de bani?

Wise și PayPal sunt astfel două dintre opțiunile cunoscute de transfer monetar în străinătate. Cele două companii fintech acoperă un număr mare de locații și monede internaționale, find alternative rapide și sigure pentru băncile tradiționale. Care dintre cele două opțiuni este mai profitabilă pentru un eventual transfer?

În tabelul de mai jos găsești o estimare de transferuri RON – EUR și RON – GBP pentru ambele servicii de transfer monetar.

Suma și monedeleWisePayPalCâștigător
1000 RON - EUR200,37209,91
5000 RON - EUR1.002,241.049,52
1000 RON - GBP170,39178,48
5000 RON - GBP852,48891,41

-* simulare realizată în 31 mai pe website-ul Wise.com și PayPal.com

Wise vs PayPal: Care este opțiunea mai rapidă de transfer?

Viteza transferurilor tale internaționale va depinde de contul, țara și moneda pentru care optezi. Cei doi provideri - Wise și PayPal - îți asigură transfer instant de bani între aceleași tipuri de cont și timpi diferiți de procesare pentru alte tipuri de transferuri.

Cu Wise, plățile și transferurile tale se vor procesa în 1-2 zile lucrătoare în funcție de destinația finală a banilor.

În cazul PayPal, plățile tale sunt procesate între 1 și 3 zile lucrătoare.

Cât de sigure sunt serviciile Wise și PayPal?

Transferurile internaționale de bani au devenit o realitate cotidiană - fie că vorbim de achiziții online, produse și servicii disponibile doar pe piețele externe sau companii și angajați aflați în străinătate. Vei dori întotdeauna să te asiguri de siguranța banilor tăi și să verifici promisiunile serviciilor pe care le contractezi.

Cu peste 12 milioane de clienți în întreaga lume, Wise este un serviciu reglementat care îți păstrează banii în siguranță într-o schemă de protecție financiară. Printre autoritățile care reglementează Wise se numără și Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Regatul Unit, dar și numeroase alte entități similare în Europa și alte țări.

Providerul britanic îți păstrează banii în conturi dedicate sau active lichide cu aceeași valoare, în principal sub forma obligațiunilor de stat. Compania se angajează să revizuiască periodic instituțiile financiare cu care lucrează, cât și să reducă riscurile care ar putea apărea în cazul acestor parteneri.

PayPal este de asemenea o companie sigură, licențiată în mod legal în Luxemburg ca bancă sau ”instituție de credit”. Deși deseori considerat un serviciu țintă pentru atacuri informatice, compania americană își concentrează eforturile pe a livra servicii cât mai sigure.

Criptarea tuturor tranzacțiilor cu protocol SSL pentru tranzacțiile web sau autentificarea în doi factori sunt alte câteva eforturi ale PayPal pentru a își asigura clienții și pentru a le garanta plățile.

Cât de ușor de folosit sunt serviciile Wise și PayPal? 

Pentru Wise:

 • Îți poți crea un cont gratuit în doar câteva minute, direct din website sau din aplicația mobilă

 • Toate serviciile sunt disponibile online sau în aplicația Wise

 • Pentru un transfer, plătești în moneda ta locală cu cardul de debit, credit sau cu un transfer din contul tău bancar

 • Wise îți oferă rata medie de schimb a pieței reale, cea mai avantajoasă ofertă

 • Cu Wise, poți trimite bani către 80 de țări și poți efectua plăți în peste 200 de țări.

 • Suma minimă care se poate transfera cu Wise este de 1 USD, iar suma maximă este de 199,999 USD.

 • Oferă serviciul suport clienți în limba română, iar la nivel mondial sunt asigurate numeroase alte limbi străine

 • Retrageri de la bancomat în limita echivalentului a 200 de lire sterline/lună, comision 1,75% după depășirea limitei.

Pentru PayPal:

 • Crearea unui cont gratuit durează doar câteva minute via website sau din aplicația mobilă

 • Pentru a efectua o plată online cu PayPal, poți folosi doar adresa de email și parola setate odată cu crearea contului

 • PayPal nu percepe nicio taxă la transferurile locale sau pentru cumpărăturile online în aceeași monedă cu cea pe care o deții în cony

 • Cu PayPal, poți efectua transferuri în peste 200 de țări și regiuni și poți schimba valută în 25 de monede

 • În România, nu există multe magazine online care să accepte plata cu PayPal

 • PayPal nu are limită minimă pentru transferuri, suma maximă fiind de 10.000 USD la o singură tranzacție; providerul poate ridica acest prag la cerere

Monede acceptate de Wise și PayPal

Wise este un provider disponibil internațional, care te ajută să păstrezi 53 de monede într-un singur loc, să transferi bani către 80 de țări și să efectuezi plăți într-un total de peste 200 de țări.

Cu Wise poți încasa ca un localnic în cele 10 monede pentru care există detalii bancare locale: RON, HUF, EUR, GBP, SGD, AUD, NZD, USD, CAD și TRY.

Serviciul american PayPal are o ofertă mai restrânsă de monede tranzacționate - 25 de valute internaționale. Printre acestea se numără și AUD, CAD, JPY, MXN. Poți consulta aici întreaga listă a monedelor în care poți face tranzacții PayPal.

Concluzii

Wise și PayPal sunt două servicii sigure de transfer monetar, una cu un renume pe piața fintech, iar o alta în plină expansiune în ultimii zece ani. Totuși, dintre cele două opțiuni, Wise se diferențiază nu doar cu o ofertă mai convenabilă pentru transferuri și schimb valutar, dar și ca un serviciu mai prietenos cu utilizatorul.

Wise este nu doar un serviciu mai ieftin și cu taxe mai mici, dar și un serviciu mai prompt și cu o structură mai ușor de utilizat atât de utilizatorii privați, cât și de cei business.

În timp ce din partea Wise vei obține o transparență a costurilor și un schimb valutar avantajos, PayPal va rămâne o opțiune potrivită pentru cumpărăturile online și transferuri locale fără nicio taxă.

FAQ

Care este serviciul mai ieftin dintre Wise și PayPal?

Cu Wise vei obține cea mai bună rată de schimb valutar, în timp ce PayPal își stabilește propriul curs valutar pe baza ratei de schimb, la care adaugă o marjă de profit.

Care este serviciul de transfer monetar mai rapid dintre Wise și PayPal?

Wise îți va procesa un transfer monetar în 1-2 zile lucrătoare, în timp ce majoritatea tranzacțiilor PayPal sunt procesate în 1-3 zile lucrătoare.

Câte monede găsești disponibile pentru transfer la Wise și PayPal?

Cu Wise, poți face transferuri în 50+ monede internaționale, în timp ce PayPal suportă 25 de monede străine.