Card de debit Wise: Taxe și Funcționalități Explicate [2022]

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
22 septembrie 2022

Wise oferă o gamă largă de servicii monetare precum un cont multivalutar, card de debit care să te ajute să cheltui și să retragi diferite valute fără costuri ascunse, în orice colț al lumii.

În acest articol ne vom concentra pe caracteristicile cardului de debit Wise, taxele, beneficiile, disponibilitatea și funcționalitatea acestuia. De la activarea cardului Wise și până la detalii de siguranță, vei afla tot ce trebuie să știi despre una dintre cele mai ieftine soluții monetare pentru cei care călătoresc des și ajung să cheltuie bani în monede exotice.

Află mai multe

Rezumat 

Wise a conceput cardul de debit pentru a ușura tranzacțiile monetare internaționale, făcându-le accesibile și convenabil tuturor. Așa cum ai citit deja, cardul Wise este un card de debit, Visa, și îl poți obține dacă deții un cont multivalutar Wise. Este o soluție la îndemână pentru cei care cheltuie sau retrag bani în monede străine, online, acasă sau în străinătate și, în același timp, o soluție ieftină bazată pe o rată echitabilă de schimb valutar.

Descoperă, pe scurt, câteva dintre cele mai importante funcții, avantaje și dezavantaje ale folosirii cardului de debit Wise.

Caracteristici și funcții ale cardului emis de Wise

 • Poți păstra, cheltui și converti bani în peste 50 de monede internaționale, gratuit

 • Poți plăti cu rata reală de schimb în moneda țării din care cumperi

 • Poți efectua plăți în peste 200 de țări din întreaga lume

 • Poți retrage numerar în peste 2.3 milioane de locații și bancomate

 • Poți gestiona toate tranzacțiile din aplicația ta mobilă Wise

 • Îți poți seta notificări de control și securitate sau alerte de cheltuieli

 • Îți poți bloca și debloca contul instant în caz de urgențe

 • Cu funcția de conversie în mod automat, te asiguri că poți plăti în monede străine chiar dacă nu le deții în cont

 • Fiind un card de debit, îți controlezi mai ușor bugetul

 • Poți cheltui bani din contul tău Wise chiar și înainte de a-ți primi cardul fizic comandat, prin aplicația de mobil

Care sunt avantajele folosirii unui card Wise?

 • Este cardul perfect pentru călătorii frecvente

 • Poți păstra și cheltui complet gratuit orice valută pe care o deții în cont

 • Ai conversie automată care te ajută să economisești bani atunci când cheltui bani într-o valută pe care nu o deții în cont

 • Cu un card Wise, plătești numai ce folosești, fără taxe ascunse

 • Plătești o taxă unică la emiterea cardului, fără cheltuieli de administrare sau taxe de abonament

 • Ai două retrageri de cash gratuite pe lună, până la pragul de 200 EUR

 • Poți avea card Wise atât pentru un cont personal, cât și pentru cel de afaceri

 • Poți obține detalii de cont și cheltui ca un localnic pentru 10 monede

Care sunt minusurile folosirii unui card Wise?

 • Ai de achitat o taxă de emitere a cardului în valoare de 37 RON

 • Se vor aplica taxe dacă cele două retragerile gratuite de numerar depășesc 200 EUR pe lună - taxele de bancomat ajung la 1.75% din tranzacție

 • Poți să-ți alimentezi contul doar din aplicația mobilă, fără opțiuni în numerar

Pentru cine este potrivit cardul Wise? 

 • Pentru cei care călătoresc des și caută soluții de portofel electronic sau contactless

 • Pentru cei mutați în străinătate care au nevoie de detalii bancare locale pentru salarii, pensii sau burse

 • Pentru cei care călătoresc și au nevoie să retragă ieftin numerar

 • Pentru cei care achiziționează des produse de la retaileri străini

 • Pentru freelanceri care au contracte sau sunt plătiți de furnizori străini

 • Pentru oricine caută un cont sigur, ieftin, care să aibă afiliat un card de debit

Este cardul Wise o opțiune de luat în calcul?

Pentru toate situațiile prezentate mai sus și multe altele, cardul Wise poate fi o soluție ideală pentru a cheltui în monede străine la prețuri mici și schimb valutar avantajos. Cu rata medie a pieței folosită de Wise, vei găsi cel mai avantajos schimb pentru monedele pe care le tranzacționezi. Un alt avantaj al contului multivalutar Wise și implicit al cardului Wise sunt taxele mici și afișate transparent care te încurajează să iei o decizie informată de fiecare dată când ai de făcut cheltuieli.

Comandă-ți cardul de debit Wise

Cum se poziționează taxele și comisioanele cardului Wise pentru cheltuielile în străinătate?

Cardul Wise te poate ajuta să economisești de până la 5 ori atunci când ai cheltuieli în străinătate. Cu Wise, taxa de conversia valutară se încadrează între 0.35 și 2%, sub media de 2 - 2.5% a băncilor. Wise poate fi o opțiune mai economică și pentru retragerile de numerar în străinătate, cu două retrageri gratuite pe lună pentru sume până în pragul de 200 EUR.

Cardul Wise vs băncile tradiționale

Înainte de asta reține un aspect foarte important: atunci când folosești un card în lei pentru a face plăți în euro sau altă monedă, practic, schimbul valutar se face în două etape:

 1. Atunci când cumperi cu lei moneda de care ai nevoie - la cursul Mastercard/Visa

 2. Atunci când ți se debitează din contul lei moneda folosită - la cursul băncii care conține o marjă de profit.

Acesta este și motivul pentru care nu este tocmai o idee bună să folosești un card în lei pentru plăți în valută.

Descoperă în tabelul de mai jos cum se poziționează comisionul și cursul valutar Wise pentru plata cu cardul în străinătate față de cele practicate de câteva bănci românești în situații similare.

Plăți cu cardul în EUR atașat unui cont în RON


WiseBanca TransilvaniaBCRBRD
Comision 0.35%02%0
Curs valutarRata medie a piețeiCurs valutar BCE+1,45% (Mastercard)+1,79%Curs valutar BCE+1,96% (Mastercard) +3,29% (VISA)Curs valutar BCE +1,56%

Cursuri valutare din data de 05.09.2022

Comandă-ți cardul de debit Wise

Cu un comision mic și afișat în clar și un curs valutar avantajos, folosind rata medie a pieței, Wise se numără printre cele mai accesibile soluții pentru transferurile în valută cu cardul.

Ce este un card Wise?

Cardul de debit Wise MasterCard, singura opțiune Wise de card, este o metodă eficientă și ieftină de a cheltui bani în străinătate. În timp ce este o soluție avantajoasă pentru un card de călătorie, cardul Wise poate fi folosit la fel de bine și la plăți zilnice obișnuite.

Cu cardul Wise în portofel, poți uita de grijile obișnuite unei călătorii în afara țării precum schimb valutar, retragere de numerar de la bancomat sau alte taxe pe care trebuie să le ai în vedere. Cu acest card afiliat unui cont multivalutar Wise, poți călători și cheltui în peste 50 de monede, fără să mai porți grija conversiei valutare.

În plus, cardul Wise este exclusiv un card de debit fizic, cu tehnologie contactless, sigur, garantat de reglementările financiare și autoritățile din țările în care providerul este prezent.

Cardul virtual Wise

Asemenea cardului fizic, cardul digital îți permite să cheltui bani în jurul lumii, cu aceleași beneficii și în aceleași condiții garantate de Wise.

Acest card virtual este un număr format din 16 cifre și un cod CVV / CVC de siguranță format din 3 cifre, pe baza căruia poți face cumpărături la fel cum faci cu un card fizic.

Poți avea un card virtual Wse dacă ai deja un card fizic și locuiești în Regatul Unit, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Malaezia, Elveția, SEE, Brazilia sau Canada.

Spre deosebire de cardul fizic, cardul virtual se poate folosi imediat din momentul în care l-ai solicitat, fără să fie nevoie de activare sau de un cod PIN. Generarea lui o poți solicita din contul tău Wise, din secțiunea Carduri, selectând opțiunea Obține un card digital.

Cum funcționează cardul de debit Wise?

După deschiderea unui cont multivalutar Wise, vei putea cere emiterea unui card de debit Wise, la o taxă unică de 37 RON. După primirea cardului, îți vei permite să cheltui bani și să retragi numerar în peste 50 de monede și peste 200 de țări.

Cu cardul Wise, este complet gratuit să cheltui banii din cont în oricare dintre valutele disponibile. Dacă ai de efectuat o plată într-o valută pe care nu o deții, cardul Wise va converti automat suma la cea mai mică taxă de conversie valutară de pe piață. Astfel, scapi de grija schimbării banilor înainte de a mai pleca în călătorii de afaceri sau vacanțe. Poți călători liniștit, iar cardul tău Wise îți va converti automat plățile în valute precum euro, dolarul american, lira sterlină și multe altele exact în momentul în care le autorizezi.

Citește mai mult

Limitele cardului Wise

Din contul tău Wise, poți seta limite standard sau limite maxime pentru cardul tău de debit. Trebuie să ții cont că aceste limite o să difere în funcție de țara în care a fost creat contul.

Pentru a afla care sunt limitele cardului tău, consultă-ți propriul cont Wise. Pentru plățile contactless cu cardul, limita cheltuielilor este comună în Europa, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Singapore sau Canada. Dacă ai nevoie să extinzi limitările cardului tău Wise, contactează direct providerul.

Pentru retragerile gratuite de numerar cu cardul Wise, limita este de două retrageri pe lună, atât timp cât suma totală este egală sau mai mică de 200 EUR/GBP. După acest prag, Wise va taxa fiecare retragere cu 1.75%.

Taxele cardului Wise

Taxa de emitere, livrare sau înlocuire card, găsește în tabelul de mai jos toate detaliile de costuri pentru cardul de debit Wise.

ServiciuCost
Comanda și emiterea cardului37 RON
Livrarea expres naționalăDe la 86.1 RON
Emitere card digitalGratuit
Înlocuirea cardului20 RON
Înlocuirea unui card expiratGratuit

Rata de schimb valutar practicată de Wise

Wise și-a asumat misiunea de a face schimbul valutar un serviciu cât mai accesibil și tot mai transparent. Cu o rată de conversie valutară echitabilă, Wise a câștigat teren în fața serviciilor concurente, în special a celor care abordează mai tradițional plățile în valută. Spre deosebire de ceilalți provideri de pe piață și bănci, Wise te ajută să convertești valută la rata medie a pieței, singura rată de schimb echitabilă.

Cum reușește Wise să aibă o oferă ieftină pentru transferurile și schimburile valutare, precum și comisioane mici? Folosind o rețea proprie de conturi bancare în diferite țări, Wise ocolește sistemul îngreunat SWIFT, își asigură acces rapid la monedele din țările respective și poate asigura transferuri mai ieftine decât soluțiile tradiționale.

Cum să obții un card de debit Wise?

Iată ce pași ai de urmat pentru a obține propriul tău card de debit Wise:

 • Deschide-ți un cont multivalutar Wise online în doar câteva minute, pe website-ul Wise sau din aplicația de mobil

 • Alimentează-ți contul cu valuta locală ție

 • Cere emiterea cardului tău fizic și achită taxa unică de 37 RON

 • Completează pașii extra de verificare a contului, prezentând cartea de identitate, pașaportul sau permisul de conducere

 • Așteaptă livrarea cardului prin livrarea expres în 1-2 zile lucrătoare

Cum să-ți activezi cardul de debit Wise?

În mod normal, odată ce ai intrat în posesia cardului tău Wise, trebuie să te ocupi de activarea lui. Acest pas este obligatoriu doar pentru titularii de carduri emise în SUA. Pentru Europa și, implicit, România, nu există un pas separat de activare a cardului.

Pentru a activa plățile cu acesta, pur și simplu poți începe să plătești cu cardul și să folosești codul PIN pentru a le autoriza.

Cum să-ți alimentezi cardul de debit Wise?

Pentru a începe să faci plăți cu cardul, vei avea nevoie să-ți alimentezi contul Wise. Poți adăuga bani în cont prin aplicația Wise, alegând moneda și suma dorite. Iată cum:

 • Accesează contul pe care vrei să-l alimentezi cu bani

 • Selectează Adaugă și alege suma și moneda în care dorești să faci plăți

 • Selectează apoi modul în care vrei să adaugi bani și apasă click pe Continuă cu plata

 • În funcție de metoda de plată pe care o alegi, aplicația Wise te va instructa mai departe

Cardul de debit Wise pentru afaceri 

Același tip de card de debit îl poți obține și pentru afacerea și echipa ta, pentru a putea efectua tranzacții și plăți și în afara țării. Wise pentru afaceri este personalizat pentru toate tipurile de afaceri - de la liber profesioniști și antreprenori până la corporații.

Cardul îl poți folosi pentru a plăti facturi sau pentru a efectua plăți către colaboratori sau furnizori din străinătate. Printre avantaje se numără și încasare de plăți cu taxe și comisioane mici și 1% cashback la plățile eligibile cu cardul în fiecare săptămână.

Unde este disponibil cardul Wise? 

România, Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Ungaria, Italia și Regatul Unit sunt doar câteva dintre statele europene în care îți poți face un card Wise. Lista integrală a țărilor și regiunilor în care se poate emite și folosi un card Wise se poate consulta aici.

Este Wise un serviciu sigur?

Da, Wise este un serviciu sigur de folosit. Deși nu este o bancă, Wise este reglementată într-un mod similar cu una tradițională. Asta înseamnă că este la fel de sigur de folosit pentru serviciile oferite.

Pe lângă respectarea standardelor de siguranță impuse de lege, Wise utilizează o serie de procese manuale și automate pentru a păstra banii clienților în siguranță. Acestea includ autentificarea în doi factori, auditarea regulată a proceselor și o operațiune antifraudă 24/7.

În plus, serviciile Wise sunt garantate și de cei peste 13 milioane de clienți înregistrați în cei 12 ani de funcționare.

Concluzii

Cardul de debit Wise este un instrument care îți poate economisi bani dacă călătorești des, ai furnizori sau colaboratori străini sau vrei să-ți gestionezi mai flexibil banii și valutele folosite.

Wise folosește întotdeauna cursul de schimb real al pieței, fără marjă și taxe ascunse. În plus, funcția de conversia automată a cardului de debit te ajută să scapi de grija convertirii valutare înainte de călătorii și vacanțe. Astfel, Wise se poziționează ca un serviciu ieftin, accesibil și flexibil - de la numărul de valute tranzacționate la limitele impuse pentru transferuri.

Citește mai mult

FAQ

Pot folosi cardul meu Wise în străinătate?

Da. Cu cardul de debit Wise, poți efectua plăți și retrageri monetare din peste 50 de valute în peste 200 de țări.

Este cardul de debit Wise contactless?

Cardul de debit MasterCard Wise are încorporată tehnologia contactless, pentru plăți rapide și simple.