Deschidere Cont Bancar in Romania: Costuri și Opțiuni 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
26 august 2022

Tocmai ai revenit în România și vrei să-ți deschizi un cont bancar? Sau poate cauți o altă bancă pentru că nevoile tale de a gestiona banii s-au schimbat și cauți o ofertă mai bună? Ori poate ai un prieten nerezident care vrea să-și deschidă un cont în lei?

În acest ghid îți vom explica care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți deschide un cont bancar în România indiferent că ești rezident sau nu, documentele de care ai nevoie, precum și opțiunile pe care le ai la dispoziție, mai ales dacă, pe lângă lei, mai ai nevoie să poți accesa plăți și în alte valute. Astfel le vei putea compara cu soluții mai eficiente din punctul de vedere al costurilor precum Wise sau Revolut.

Află mai multe

De ce documente am nevoie?

Ca cetățean român, pentru a-ți deschide un cont bancar în România vei avea nevoie doar de actul de identitate. Sigur că trebuie să fii împlinit deja 18 ani și să nu fii deja clientul băncii pe care o alegi.

Lucrurile nu sunt foarte complicate nici pentru cetățenii străini. Condițiile pot diferi de la o bancă la altă, dar, în principiu, e nevoie de actul de identitate și de pașaport. În cazul celor care nu sunt cetățeni ai unei țări UE, e posibil să fie solicitate documente suplimentare precum permis de ședere sau carte de rezidență temporară sau permanentă, precum și un document din care să reiasă adresa de domiciliu.

Scapă de grija documentelor cu soluții alternative ca Wise sau Revolut

E adevărat că băncile din România spre deosebire de cele din alte țări UE, nu solicită foarte multe documente la deschidere unui cont bancar, nici măcar în cazul cetățenilor străini. Cu toate acestea, în ceea ce privește costurile, mai ales dacă ai nevoie și de alte valute în afară de lei, e necesară o analiză atentă. Și asta pentru e necesar să ai un cont pentru fiecare valută la care vrei să ai acces, iar deschiderea și administrarea fiecăruia vine cu costuri suplimentare. Pe care le poți ocoli.

Ca soluție alternativă, atât în ceea ce privește numărul documentelor solicitate, cât și costurile mai mici, poți analiza serviciile oferite de fintech-uri ca Wise sau Revolut.

Deschiderea unui cont la cei doi provideri se face pe baza actelor de identitate, care atestă și adresa din țara de reședință. În plus, toată procedura este online, astfel că activarea unui cont se poate face de oriunde, din străinătate sau din România, și oricând.

Nu depinzi de programul de funcționare al băncilor și nici nu trebuie să-ți faci vreo programare. În plus, așa cum vei vedea în continuare, costurile sunt mai mici. Pe de o parte pentru că gestionezi banii dintr-un singur cont în câteva zeci de valute, iar pe de altă parte pentru că obții un curs valutar mult mai avantajos decât celor al băncilor, care conține, de obicei, o marjă de profit.

Deschide gratuit un cont Wise

Cum să deschizi un cont bancar în România

O variantă la îndemâna tuturor, rezidenți sau nerezidenți, este vizita într-o sucursală  băncii pe care ai ales-o. Ca să eviți statul la cozi, poți face o programare telefonică în prealabil sau completa online un formular în acest sens. Aceasta este procedura standard la toate băncile din România.

Sunt însă și bănci la care poți să-ți deschizi un cont bancar online. Printre acestea se numără Banca Transilvania, ING, BCR, OTP, Libra Bank, Raiffeisen sau CEC Bank.

Deschiderea unui cont bancar la acest bănci se face fie prin intermediul unui video call, fie prin intermediul aplicațiilor care sunt disponibile atât pentru iOS, cât și pentru Android.

Și pentru că toate băncile au aplicații de internet sau mobile banking, odată ce ți-ai deschis un cont în lei, îți vei putea deschide și un cont în euro sau dolari americani. Opțiunea este valabilă la cele mai multe bănci.

Pentru conturi în franci elvețieni, lire sterline sau monede mai exotice, va fi nevoie însă să faci un drum într-o sucursală, dar condițiile pot diferi de la o bancă la alta.

Reține faptul că deschiderea online a unui cont bancar în România este accesibilă numai cetățenilor români. Cetățenii străini nerezidenți trebuie să meargă fizic într-o sucursală.

Pot să deschid un cont bancar în România înainte de ajunge?

Dacă ești cetățean român, ai mai multe variante la dispoziție. Poți contacta banca pe care o preferi pentru a afla care sunt condițiile în care poți deschide un cont înainte de ajunge în România. Atâta vreme cât poți să-ți deschizi un cont online doar cu actul de identitate, ar trebuie să o poți de oriunde fiind cetățean român.

Alternativ, în funcție de țara în care te afli, poți cere aceste informații la băncile internaționale care operează și în România – ING, UniCredit, BCR, BRD, OTP Bank, Raiffeisen, Alpha Bank. Astfel, îți poți deschide un cont bancar cât ești încă în străinătate pe care ulterior să-l transferi odată ce ajungi în România.

O soluție mult mai simplă și mai avantajoasă din punctul de vedere al costurilor este cea oferită de Wise sau Revolut. Conturile online oferite de acești provideri permit accesul la mai multe valute, încasări gratuite și transferuri cu taxe mai mici și un curs valutar mai avantajos. Și nu trebuie să-ți faci grji în ceea ce privește siguranța banilor tăi pentru că sunt reglementate de cele mai importante instituții de control financiar din lume. Rămâne doar să decizi dacă vrei un cont fără comision de administrare lunară așa cum este Wise, sau ești dispus să plătești un abonament lunar pentru a avea acces la cât mai multe servicii prin intermediul Revolut, care are însă și un cont gratuit cu opțiuni limitate.

Cel mai bun cont în România?

Aceasta este o întrebare la care numai tu poți răspunde după ce listezi operațiunile pe care le faci cel mai des prin intermediul unui cont bancar și verifici care sunt comisioanele pentru ele: retrageri de la bancomat, plăți interne și internaționale, încasări. Sigur că trebuie să fii atent și la costurile fixe cum sunt cele de administrare lunară sau de acces la internet ori mobile banking, precum și costurile asociate deținerii unui card de debit.

Listăm în continuare principalele costuri pe care le ai dacă deschizi și folosești un cont în lei la cele mai mari două bănci din România – Banca Transilvania și BCR, comparativ cu conturile Wise și Revolut.

ServiciuWiseRevolutBTBCR
Cont LEIdadadada
Deschidere cont înainte de a ajunge în România*dadadada
Deschidere cont online*dadadada
Comision deschidere0000
Comision de administrare00-54,99 RON (în funcție de planul tarifar ales)00-100 lei
Transferuri internaționaleTaxe mici, variabile în funcție de monedă - de la 0,41%)

Plăți SEPA*-  gratuit

Plăți non-SEPA – în funcție de monedă și destinație

Plăți SEPA – 2,5-10 lei (în funcție de sumă)

Plăți-non SEPA - 0.1% min 15 EUR, max 600 EUR

Plăți SEPA - 3 Lei, în echiv. EUR

Plăți non-SEPA -  0,1%, min 10 EUR, max 500 EUR

Comision închidere0000

*pentru cetățeni români

**Administrarea contului BCR este gratuită cu respectarea unor condiții și diferă în funcție de tipul de cont 

Plăți SEPA – transferuri în euro către țări din UE și SEE

Plăți non-SEPA – transferuri în altă monedă decât euro în UE, SEE și transferuri în orice valută, în alte țări.

La BT și BCR îți poți deschide conturi și în euro și/sau dolari americani. Aceasta este o opțiune pe care o poți lua în calcul dacă primești sau transferi bani în valută și vrei să ocolești costurile pe care le implică schimbul valutar.

Dacă ai nevoie de acces la mai multe valute, dintr-un singur cont, pe care să le gestionezi la un curs valutar mai avantajos, analizează și alternative la sistemul bancar așa cum sunt Wise și Revolut.

Wise

Wise pune la dispoziție un cont multivalutar din care poți face plăți în peste 50 de monede, aproape oriunde în lume, la rata reală de schimb. Adică la cel mai avantajos curs pe care îl poți obține la momentul tranzacției. Taxele sunt mici comparativ cu cele practicate de bănci, pentru că folosește un sistem propriu de conturi care ocolește rețeaua SWIFT, și transparente. Le vezi afișate înainte de a iniția tranzacția și vei știi cu exactitate în cât timp, dar mai ales, câți bani ajung la destinatar.

În plus, cu detalii bancare locale în lei, euro, lire sterline sau dolari americani, încasezi bani gratuit indiferent în ce țară de afli. Aspect care ți-ar putea fi de folos dacă mai ai de încasat bani din străinătate.

Contul se deschide online și nu are comision de administrare lunară. Singurul cost pe care îl ai este cel pentru livrarea cardului de debit – 37 de lei, pe care îl poți atașa contului pentru mai multă flexibilitate la cumpărăturile pe internet sau atunci când te deplasezi în străinătate.

Wise nu este o bancă, dar este reglementată ca și când ar fi una, așadar, banii tăi sunt în siguranță. Serviciile și produsele Wise sunt disponibile atât pentru persoane fizice, cât și persoane juridice.

Accesează Wise

Revolut

Fintech-ul din Marea Britanie este foarte popular în România, în primul rând datorită transferurilor instant prin intermediul numărului de telefon între conturile Revolut. Dar nu numai.

Cu Revolut ai acces la peste 30 de monede și poți face plăți în valută la un curs valutar avantajos, lucru care îți poate fi de mare folos mai ales dacă faci des călătorii în străinătate. Atenție însă la plățile în valută din weekend, pentru că există un comision de 1-2% în funcție de monedă. 

Revolut oferă un cont gratuit, cu opțiuni și operațiuni limitate, și trei conturi cu abonament lunar cuprins între 15 și 55 de lei. Cu cât abonamentul este mai mare, cu atât vei avea acces la mai multe beneficii.

La fel ca în cazul Wise, și contului Revolut îi poți atașa un card, pentru unele abonamente, chiar personalizat. Serviciile sunt disponibile atât pentru persoanele fizice, cât și pentru afaceri, dar în cazul companiilor procedura de deschidere este puțin mai complicată pentru că necesită mai multe documente, și durează mai mult având în vedere verificările necesare.

Accesează Revolut

Banca Transilvania

BT este cea mai mare bancă din România și oferă, pe lângă contul curent și numeroase soluții de creditare, conturi de economii și carduri de cumpărături.

Deschiderea unui cont curent este gratuită persoanele rezidente și comisionată cu 10 RON în cazul persoanelor fizice nerezidente. BT nu percepe însă comision pentru administrare. Principalele costuri sunt legate de plățile interbancare (2,5 -10 lei în funcție de sumă), transferurile de bani în străinătate (0.1% min 15 EUR, max 600 EUR), retragerile bancomatele proprii (dar nu la toate cardurile) și ale altor bănci. De asemenea, există costuri și pentru utilizarea internet și mobile banking (1-4 lei) și a aplicației NeoBT (5 lei/lună).

La BT poți deschide un cont în euro sau dolari americani, dar nu vei putea atașa decât un card în euro.

Accesează Banca Transilvania

BCR

Principalul cont de la BCR este contul George, pe care îl poți deschide online. Nu se percepe comision de administrare dacă îndeplinești anumite condiții, ai retrageri de la bancomat gratuite oriunde în România și în străinătate, și, în funcție de cardul ales, curs preferențial la schimbul valutar între anumite limite (500 -2000 euro/lună).

Sunt însă comisioane pentru plăți interbancare (3-4 lei) și pentru plăți internaționale (0,1%, min 10 EUR, max 500 EUR).

La BCR poți deschide conturi în euro, pachetul de cont George îl are chiar inclus, în dolari americani, dar și lire sterline, franci elvețieni și alte monede în UE, dar și mai exotice.

Accesează BCR

Care sunt costurile

La cele mai multe bănci, deschiderea unui cont bancar este gratuită și, dacă îndeplinești anumite condiții – încasezi o anumită sumă în cont, faci plăți cu cardul sau transferuri din cont – și administrarea poate fi gratuită. Atunci când nu este, ai anumite servicii incluse, ceea echilibrează costurile. Atunci când analizezi oferta băncilor din România, ar trebui să ai în vedere următoarele tipuri de costuri:

  • Comisionul de administrare al contului, dar și al cardului atașat

  • Comisionul pentru transferurile interbancare (către conturile deschide la alte bănci) în România și în străinătate;

  • Transferurile în euro în zona SEPA au aceleași comision ca cele în lei, dar verifică cursul de schimb valutar

  • Transferurile internaționale – în altă monedă decât euro și în alte țări decât cele din UE și SEE

  • Comisionul pentru retragerea de la bancomatele proprii și de la cele ale altor bănci

  • Comisionul pentru utilizare internet sau mobile banking sau a aplicației.

Sfaturi/ponturi atunci când transferi bani

Transferurile internaționale de bani sunt unele dintre cele mai scumpe operațiuni bancare și asta pentru că de multe ori implică schimb valutar la cursul băncii, comisionul băncii tale, dar și comisioanele băncilor corespondente, atunci când bancă ta nu are o legătură directă cu bancă către care trimiți. Astfel, costul unui transfer internațional de bani este destul de greu de estimat. La fel și suma care va ajunge la destinatar.

Cu servicii alternative ca Wise sau Revolut, lucrurile sunt mai transparente, iar cursul de schimb mai avantajos pentru că se raportează la rata medie de schimb.

Iată câteva sfaturi pentru situația în care faci transferuri internaționale

  • Compara cursul de schimb al băncii tale cu rata medie de schimb;

  • Optează pentru un transfer online. Comisioanele percepute la ghișeu sunt duble;

  • Verifică comisionul minim la transferurile internaționale. De obicei este exprimat ca marjă, cu o sumă minimă de plată, ceea ce în cazul transferului unor sume mici nu se avantajos;

  • La transferurile internaționale de bani se aplică mai multe tipuri de comisioane: OUR, SHA sau BEN. De alegerea pe care o faci depind costul final și suma finală care ajunge la destinatar.

Concluzie

Deschiderea unui cont bancar în România nu este un proces complicat, nici măcar pentru nerezidenți. Deschiderea și administrarea sunt de obicei gratuite, dar sunt diverse comisioane pentru majoritatea operațiunilor, inclusiv pentru retragerea de la propriile bancomate, încasări sau utilizarea serviciului de internet banking.

Cele mai multe bănci în România oferă posibilitatea deschiderii unui cont în euro sau dolari, dar comisioanele la transferurile internaționale sunt semnificative și pot fi ocolite dacă apelezi la provideri specializați ca Wise și Revolut care folosesc propria rețea de conturi. În plus, ai acces la mai multe valute și la un curs de schimb mai neavantajos.

Deschide gratuit un cont Wise

FAQ

Poate un străin deschide un cont în România?

Da, pe baza pașaportului și a actului de identitate. Străinilor nerezidenți li se pot solicita documente suplimentare

De cât am nevoie să deschid un cont bancar în România?

Deschiderea unui cont este gratuită și nu sunt solicitate depozite minime.

Pot să deschid online un cont bancar în România?

Da, dacă ești cetățean român. Cetățenii străini trebuie să se prezinte într-o sucursală.

Pot să deschid un cont bancar înainte să ajung în România?

Da, cu condiția să fii cetățean român. Pentru nerezidenți, dar și pentru rezidenții care vor să gestioneze mai multe valute fără costuri suplimentare, soluții alternative pot fi Wise sau Revolut.