BT transfer internațional: comision și durată 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
24 septembrie 2022

Banca Transilvania (BT) este liderul pieței bancare din România și are o cotă de piață de aproape 20%. Dacă te numeri printre clienții BT și vrei să faci un transfer internațional, ai în continuare tot ce trebuie să știi: de la cât costă un transfer de bani cu BT, la cât durează și care sunt pașii pe care trebuie să-i faci.

Ține însă cont de un aspect. Transferurile internaționale de bani sunt unele dintre cele mai scumpe operațiuni bancare. Este dificil să calculezi costul total pentru că taxele diferă în funcție de mai mulți factori. În plus, conversia valutară se face la cursul stabilit de bancă, care își adaugă o marjă de profit. Iar asta înseamnă mai puțin bani în contul celui care primește sau în al tău.

Tocmai de aceea, dacă faci des transferuri internaționale de bani, poți analiza și alte variante. În ultimii ani au fost dezvoltate numeroase alternative la sistemul bancar clasic, care sunt mult mai ieftine, mai rapide și mai ușor de utilizat. Printre acestea se numără și Wise sau Revolut, dar nu sunt singurele.

Trimite bani cu Wise

BT transfer internațional de bani – comparație

Înainte de a-ți prezenta toate detaliile legate de un transfer de bani în străinătate cu BT, iată o comparație cu Wise și Western Union, un serviciu foarte popular în ciuda comisioanelor mari, datorită în principal posibilității ridicării de numerar.

Concret, comparăm costurile și durata unui transfer de 5.000 lei în lire sterline (GBP), în Marea Britanie. Cel de-al treilea criteriu este suma de bani care ajunge la destinatar și care este influențată de cursul valutar la care se face conversia.

ProviderBTWiseWestern Union
Cost total15 euro (+comision bănci corespondente)23,33 lei9 lei
Durată3-5 zile lucrătoare~ 1 zi lucrătoareÎn câteva minute
Destinatarul primește841 GBP854 GBP818 GBP

**Simularea a fost realizată pe baza cursului valutar pentru schimburile în cont afișat pe 23 mai 2022.

Economisește cu Wise

Această comparație arată ca varianta cea mai avantajoasă de a trimite lire sterline în Marea Britanie este Wise. Comisionul este mai mic decât la BT, când și atunci când se optează pentru un transfer rapid, destinatarul primește mai mulți ani, iar durata de așteptare este minimă.

Wise deduce comisionul și apoi convertește suma rămasă la rata reală de schimb. Asta înseamnă că în afară de cei 5.000 de lei, nu trebuie să mai plătești nimic.

Cel mai mic comision este cel perceput de Western Union, la fel și suma primită de către destinatar este semnificativ mai mică și comparativ cu Wise, dar și cu BT. Avantajul competitiv al Western Union este că destinatarul poate primi bani numerar, o variantă convenabilă pentru cei care nu au un cont bancar.

Dincolo de faptul că sunt mai ieftini și mai rapizi, providerii specializați în transferuri internaționale de bani, au dezvoltat platforme și aplicații ușor de utilizat. De cele mai multe ori e nevoie doar de o adresă de e-mail, câteva date personale și un act de identitate pentru a putea trimite bani în străinătate.

Taxe BT pentru transfer internațional de bani

Atunci când faci un transfer internațional de bani, trebuie să te gândești care este costul total. Pentru asta, trebuie să distingi mai întâi între plăți SEPA și plăți non-SEPA. Adică plăți în euro în UE și plăți în alte monede decât euro în UE sau în afara ei. Comisioanele sunt mai mari în cazul plăților non-SEPA.

Apoi, trebuie să verifici dacă comisionul afișat include sau nu comisionul băncilor corespondente. În cazul BT, acesta este comunicat clientul la ghișeu sau în aplicație, în cazul unui transfer online. Cum probabil știi deja, comisionul la ghișeu este semnificativ mai mare, iar asta se întâmplă în cazul tuturor băncilor. Daca vrei sa compari cursul valutar oferit de banca, cu rata medie a pietei, poti folosi acest tool de comparatie pentru a vedea diferenta.

Tot în costul real al transferului intră și suma de bani pe care o pierzi atunci când faci conversie valutară. Pentru că băncile își stabilesc propriu curs, care conține o marjă de profit comparativ cu cursul BNR sau BCE. BT are un curs valutar pentru schimburile la ghișeu, unul pentru schimburile în cont și un altul pentru situația în care folosești, de exemplu, un card în lei pentru a face o plată în valută.

Pare complicat, nu? Chiar este, iar în cazul BT lucrurile se complică și mai mult pentru că aplică comisioane diferite în funcție de suma transferată.

Iată care sunt taxele BT pentru un transfer internațional:

Operațiune BTOnline/mobile bankingLa ghișeu
Plăți intrabancare0 euro2 euro
Plăți interbancare SEPA*

<1.000 lei - 2,5 lei

1.000-50.000 lei - 5 lei

≥ 50.000 lei – 10 lei

< 50.000 RON - 9 lei

> 50.000 RON 20 lei

Plăți interbancare non-SEPA0.1% min 15 euro, max 600 euro (comision SWIFT/ TRANSFOND inclus)0.2% min 20 euro, max 800 euro (comision SWIFT/ TRANSFOND inclus)

*sumele exprimate în lei în încasate echivalent în euro

Rată de schimb BT

O componentă importantă a costului unui transfer internațional o reprezintă și cursul valutar la care faci conversia, atunci când e necesar. Băncile își stabilesc propriul curs valutar raportându-se la cursul oficial afișat de BNR sau BCE. Acesta conține de cele mai multe ori o marjă de profit.

BT are trei cursuri diferite în funcție de modalitatea prin care faci schimbul valutar: un curs pentru schimbul în cont, unul pentru schimbul valutar la ghișeu și un altul pentru plata cu cardul în altă monedă decât cea în care a fost emis.

Poți negocia un curs valutar mai avantajos pentru sume sume mai mari sau egale cu 25.000 euro, dolari americani sau lire sterline.

Iată care erau contațiile BT în ziua de 23 mai 2022 raportat la cursul oficial BNR, potrivit cursului valutar afișat pentru operațiunile în cont.

MonedăBT vindeBT cumpărăCurs BNRDiferență față de BNR
1 euro4.9960 lei4.8960 lei4.9477 lei0,97%
1 liră sterlină5.9420 lei5.6986 lei5.8325 lei1,8%
1 dolar american4.7339 lei4.5483 lei4.6725 lei1,3%

Diferența față de cursul BNR, adică marjă adăugată, poate părea nesemnificativă în cazul sumelor mici, dar nu același lucru se poate spune când transferi sume mari.

Iată ce înseamnă concret să transferi 10.000 de lei în euro prin BT, Wise și Western Union.

ProviderSuma convertităComision de transfer online
BT2002 euro5 lei
Wise2012 euro/2003 euro*45,30/89,90 lei
Western Union1978 euro9 lei

*Comisionul de transfer la Wise se deduce din totalul de 10.000 de lei, iar suma rămasă este convertită la rata reală de schimb.

Comisionul BT pentru transferurile în euro este cel mai mic comparativ cu ceilalți doi provideri, iar suma de bani care ajunge la destinatar este comparabilă cu cea primită prin Wise, în cazul unui transfer de pe card. Dacă transferul se face din cont, destinatarul primește cu 10 euro mai mult. Din acest punct de vedere, cursul Western Union este cel mai dezavantajos.

Așadar, costul total al unui transfer internațional trebuie raportat atât la comision, cât și la suma primită de destinatar.

Taxe suplimentare BT

Atunci când faci un transfer internațional cu BT, trebuie să ții seamă că, pe lângă comisioanele băncii, vor fi percepute și comisioane și de către băncile intermediare. Sunt trei tipuri de comisioane pentru care poți opta – OUR, BEN, SHA -, iar cuantumul lor îți va fi comunicat în momentul operațiunii.

În cazul în care vrei să faci un transfer rapid, există o taxă de urgență de 25 euro pentru sumele sub 150.000 euro, și de 75 de euro pentru cele care depășesc această valoare.

Cât durează un transfer internațional cu BT

Transferurile internaționale în euro către zona SEPA ajung într-o zi lucrătoare, iar cele către țări non-SEPA, în 2 zile lucrătoare.

Pentru transferurile în alte monede, timpul de așteptare este de 3-5 zile lucrătoare.

Comparativ cu providerii specializați, transferurile internaționale cu BT ajung cel mai greu. Cu Western Union banii ajung în câteva minute. În plus, destinatarul are și posibilitatea de a-i ridica numerar. La Wise termenul de livrare variază în funcție de felul în care faci plata pentru transfer (din cont sau de pe card), dar și de destinație. Durata poate fi de câteva minute sau de 1-2 zile lucrătoare.

Pro și contra transfer de bani în străinătate cu BT

PRO

  • Poți face transferuri atât online, cât și la ghișeu

  • Comisionul pentru transferurile de euro este mic și variază în funcție de suma transferată

  • Pentru sume mari poți negocia un curs mai avantajos

CONTRA

  • Pentru a putea face un transfer în altă monedă decât lei, e necesar să ai un cont deschis în acea valută

  • Transferurile în altă monedă decât euro sunt scumpe și durează mult până banii ajung în contul destinatarului

  • Schimbul valutar se face la cursul băncii, care conține o marjă față de cotațiile oficiale

Unul dintre principalele dezavantaje ale un transfer internațional de bani cu BT este timpul mare de așteptare comparativ cu ceilalți provideri. De asemenea, în ceea ce privește cursul valutar la care se face transferul, Wise oferă un curs semnificativ mai avantajos.

Gasește alternative

Cum să faci un transfer internațional cu BT

Pentru a face un transfer de bani în străinătate cu BT ai la dispoziție două variante. Fie folosești aplicația de internet banking, fie mergi la ghișeu cu un act de identitate.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a face un transfer internațional cu BT, prin internet banking:

  • Intră în aplicație

  • Selectează secțiunea Plăți

  • Selectează Plata valutare

  • Completează detaliile transferului

  • Confirmă transferul

De ce informații ai nevoie ca să faci un transfer internațional cu BT:

  • nume și prenumele beneficiarului

  • adresa și țara de domiciliu a acestuia

  • IBAN cont beneficiar, țară, bancă,

  • detalii despre plata

Limite de transfer și țări disponibile

De obicei, băncile impun anumite limite în ceea ce privește plățile și transferurile de bani, în special în ceea ce privește cardurile.

În cazul plăților SEPA, BT nu impune nicio limită.

Pentru transferurile de euro cu BT cu cardul însă, suma minimă este de 5 euro, iar cea maximă de 800 euro/zi. Așadar, totalul transferurilor pe zi nu trebuie să depășească suma de 4.000 lei.

În ceea ce privește monedele disponibile pentru a deschide conturi și a face transferuri, acestea sunt: EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, CAD, SEK, JPY, AUD, HUF, CZK, PLN, MLD.

Încasări bani din străinătate cu BT

În cazul în care ai un cont BT în lei și trebuie să încasezi o sumă de bani în altă monedă, banca deschide un cont în acea monedă. Nu există comision de administrare și nici taxe pentru încasări.

O altă modalitate de a încasa bani din străinătate este serviciul Western Union, pe care BT în oferă. Bani ajung în câteva minute și sunt disponibili inclusiv numerar, dar cursul de schimb pentru cel care face transferul este dezavantajos.

BT cod SWIFT

Codul SWIFT al băncii tale este o informație de care ai nevoie atunci când primești bani din străinătate. Este un fel de adresă electronică pe care trebuie să i-o comunici celui care face transferul.

Codul SWIFT al BT este BTRLRO22. Îl găsești și pe extrasul de cont.

Concluzie

Transferurile internaționale prin intermediul băncilor sunt costisitoare și ajung greu la destinatar, mai ales dacă banii au ca destinații țări din afara Uniunii Europene. Chiar dacă ți se pare cea mai simplă variantă, pe că aproape oricine are un cont bancar și poate face această operațiune online, nu este cea mai avantajoasă.

Providerii specializați, așa cum este și Wise, și-au dezvoltat propriul sistem de transfer format din conturi locale în toate țările în care operează. Pentru tine asta înseamnă comisioane mai mici, dar și schimburi valutare la cursuri mai bune. În plus, mulți dintre ei oferă și alte servicii similare băncilor, cum sunt de exemplu cardurile, depozite și chiar asigurări.

Analizează cu atenție alternativele la sistemul clasic bancar, mai ales dacă faci des transferuri internaționale de bani, pentru ca astfel vei putea economisi sume importante.

Încearcă Wise
Încearcă Revolut

FAQ

Cât costă un transfer internațional cu BT?

Transferurile în euro în zona SEPA încep de la 2,5 lei online și 9 lei la ghișeu. Pentru transferurile în altă monedă comisionul este de 0,1% min 15 euro, la care se adaugă comisionul băncilor corespondente.

Cât durează un transfer internațional cu BT?

Transferul de euro în zona SEPA ajunge într-o zi lucrătoare, iar zona non-SEPA în două. Transferurile internaționale în altă monede sunt decontate în 3-5 zile lucrătoare.

Cum transferi bani internațional cu BT?

Poți folosi aplicația de internet banking sau poți merge la ghișeu, într-o sucursală.