Wise vs Revolut: O Comparație Completă 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
4 mai 2022

Wise (anterior TransferWise) și Revolut, sunt două dintre cele mai de succes alternative digitale la serviciile tradiționale bancare, în special pe segmentul de plăți și transferuri în altă monedă.

De la bun început, vom menționa că în timp ce Revolut are licență bancară, Wise este un serviciu de transferuri internaționale cu taxe mici și la vedere. Însă discuția despre monede străine, bani de vacanță și transferuri monetare este mai amplă de atât.

Ca să poți alege varianta potrivită, vom compara oferte celor două companii fintech pentru ca tu să poți decide cum poți cheltui și transfera bani internațional mai ușor și mai avantajos.

Trimite bani cu Wise
Trimite bani cu Revolut

Wise (anterior TransferWise) vs. Revolut: O comparație

În continuare vom compara două dintre cele mai populare servicii ale Revolut și Wise, în ceea ce privește costurile fiecarora, dar și acoperirea și funcțiile suplimentare.


WiseRevolut Standard
Cost deschidere și administrareGratuitGratuit
Monede disponibile50+30+
Detalii bancare localeEUR, GBP, USD, RON, AUD, NZD, SGD, CAD, HUF, TRYEUR, RON, GBP
Extras de contGratuit, disponibil în aplicație și pe websiteGratuit, disponibil în aplicație și pe website
Platforme disponibileiOS, Android, WebsiteiOS, Android, Website

Wise vs Revolut: oferte, prețuri, taxe


WiseRevolut StandardRevolut PlusRevolut PremiumRevolut Metal
Curs valutar utilizatRata medie a piețeiCurs interbancar*Curs interbancar*Curs interbancar*Curs interbancar*
Alimentare contGratuit prin transfer bancar; 0,4% prin cardGratuitGratuitGratuitGratuit
Comision schimb valutar weekend01-2%1-2%1-2%1-2%
Viteză transferTransfer pe locTransfer pe locTransfer pe locTransfer pe locTransfer pe loc
SiguranțăReglementat de autorități Bancă autorizatăBancă autorizatăBancă autorizatăBancă autorizată
Recenzii TrustpilotCalificativ 4,6 din peste 150,000 recenziiCalificativ 4,4 din peste 100,000 recenziiCalificativ 4,4 din peste 100,000 recenziiCalificativ 4,4 din peste 100,000 recenziiCalificativ 4,4 din peste 100,000 recenzii

*Schimburile valutare se fac la rata de schimb interbancară de luni până vineri. În weekend se adaugă un comision de 1-2%.

Wise vs Revolut: argumente pro și contra


WiseRevolut
Argumente proTransferuri de bani la rata medie a piețeiEste o bancă autorizată
Mai multe monede disponibileSchimb valutar în interiorul aplicației
Disponibil în SUA și alte 48 de țăriOferă acces la conturi Junior dedicate copiilor
Transferuri rapide în 1-2 zile lucrătoareAcces la criptomonede
Argumente contraPoți avea un singur card per contComisioane pentru tranzacțiile din weekend
Limitat la cardurile MasterCardServicii suplimentare disponibile doar cu plată
Percepe comisioane la transferurile SEPAServicii clienți îngreunate

Verdict: Ce soluție să alegi?

Când compari produse financiare, este foarte important să te uiți la detalii precum rate de schimb, taxe și comisioane. Nu există un serviciu universal valabil potrivit tuturor nevoilor. Ca să sumarizăm:

 • Cu Wise ai acces la mai multe monede disponibile

 • Revolut oferă mai multe servicii suplimentare pentru planurile plătite, inclusiv suport pentru criptomonede și asigurare

 • Wise are un curs bancar mai avantajos, fără taxe ascunse

 • Wise folosește rata medie a pieței, rata reală pe care o stabilește piața în mod natural

 • Wise are un rating superior din partea utilizatorilor față de Revolut

 • Ambele sunt servicii sigure și certificate

 • Niciunul dintre provideri nu percepe comisioane pentru încasarea de bani

Despre Wise și Revolut

Ambele companii au început cu sediile din Regatul Unit și deservesc în prezent milioane de clienți, cu cifre în continuă creștere.

Wise a fost lansat în 2011 de Kristo Käärmann și Taavet Hinrikus. După 10 ani de zile sub brandul TransferWise, compania și-a schimbat numele în Wise în februarie 2021. Cu peste 12 milioane de clienți actuali, Wise este cunoscută pentru serviciile ieftine de transferuri și plăți internaționale și, în special, pentru cursul real de schimb și taxele mici.

De cealaltă parte, Revolut a fost înființat în 2015 de co-fondatorii Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko. Compania fintech are sediul central în Londra, însă oferă servicii globale de transferuri monetare și schimburi valutare prin conturi multivalutare.

De la lansare, Revolut și-a extins portofoliul de servicii cu schimburi de criptomonede, acțiuni, plăți peer-to-peer, servind în prezent peste 15 milioane de clienți și 500,000 de afaceri.

👉 Incearcă Wise
👉 Incearcă Revolut

Wise și Revolut. Cum funcționează

Pentru a trimite bani online cu Wise, vei avea de achitat o taxă mică, fixă, alături de un procent din suma care se convertește. Wise îți va afișa costul total al transferului de la început, fără nicio taxă ascunsă în rata de schimb.

Costurile efective ale transferului le poți afla folosind calculatorul serviciului de pe pagina principala. Acesta va varia în funcție de moneda aleasă pentru plată și locația din care și către care trimiți banii. Wise convertește banii la rata de schimb reală, ajutându-te să economisești bani la transferul tău.

Transferurile Wise se pot efectua chiar instant sau în aceeași zi pentru mai multe rute populare. Reține că pot exista anumite verificări suplimentare care vor modifica timpul de livrare al banilor.

În cazul unui transfer de bani prin Revolut, acesta se poate face instant între conturi Revolut, prin intermediul numărului de telefon, atât local, cât și internațional. De asemenea, poți realiza și transferuri în conturi bancare în țară și străinătate în peste 30 de monede.

O altă caracteristică Revolut este schimbul valutar care se realizează la cursul interbancar. Acest lucru este valabil pentru transferurile din timpul săptămânii, în weekend fiind aplicat un comision de 1-2%.

Wise vs Revolut: Taxe și costuri pentru transferuri

Wise este o soluție bună de luat în calcul când iei în calcul cea mai bună variantă prin care să economisești și să livrezi bani rapid și sigur. Wise afișează transparent taxele, iar banii sunt convertiți la rata medie de schimb.

Mai exact, taxele Wise pentru transferurile monetare depind de moneda aleasă și tipul de transfer preferat. Fără câștig la rata de schimb, profitul Wise vine din taxele adăugate transferurilor. Aceste variază pentru cardurile de debit și credit între 0.15 și 2%.

Wise îți pune la dispoziție și un calculator pentru ca tu să poți să îți afli toate costurile și timpii de livrare de dinainte de a efectua o plată. Astfel, Wise îți asigură transparență totală la fiecare pas pe face îl faci.

Pentru comisionul de schimb valutar, Wise practică comisioane între 0,35 și 2%.

Pentru Revolut, taxele diferă de la tipul de utilizator și de la planul deținut de aceștia. O listă a tuturor taxelor o poți găsi direct în aplicație sau pe website.

Costurile practicate de Revolut includ:

 • 2% comision la retragere peste numerar după ce se depășește suma de 800 RON/lună

 • 1,5 – 2,5% comision pentru schimbul de criptomonede

 • 0,5 – 1,5% comision pentru schimbul de mărfuri

 • 0,5 – 1% comision la schimbul valutar în cazul depășirii limitei de 5.000 RON/lună (planurile Standard și Plus)

 • 1 – 2% comision pentru transferurile efectuate în weekend sau sărbători legale

 • 0,3 – 5 EUR comision, în funcție de monedă și sumă, pentru transferurile internaționale (non-SEPA)

Indiferent de varianta care se potrivește mai bine tranzacțiilor tale, ambele servicii sunt transparente în ceea ce privește comisioanele și taxele practicate.

Transferuri internaționale cu Wise vs Revolut: Care este opțiunea mai avantajoasă?

Atât Wise, cât și Revolut, sunt servicii care te vor ajuta să economisești bani atunci când trimiți bani în străinitate comparativ cu băncile tradiționale? Dar care dintre opțiuni te va ajuta să ieși mai avantajos?

În tabelul de mai jos, vei găsi o estimare de transferuri RON – EUR și RON – GBP pentru ambele servicii de transfer monetar.

Suma și monedeleWiseRevolutCâștigător
1000 RON - EUR200,20 EUR201,92 EURRevolut
5000 RON - EUR1001,25 EUR1009,62 EURRevolut
1000 RON - GBP167,94 GBP169,44 GBPRevolut
5000 RON - GBP840,32 GBP847,32 GBPRevolut

* simulare realizată în 28 aprilie în aplicația Revolut și pe website Wise

Wise vs Revolut: Care este opțiunea mai rapidă de transfer?

În ceea ce privește viteza transferurilor, ambele servicii oferă transfer instant între aceleași tipuri de conturi.

Astfel, un transfer de pe un cont Revolut pe un alt Revolut și un transfer Wise – Wise se vor face pe loc, fără timpi extra de așteptare.

Pentru alte tipuri de transferuri (internaționale, bancare), Wise promite o procesare de 1-2 zile lucrătoare în funcție de destinația finală a banilor.

În aceeași situație, Revolut spune că transferurile se fac în 1-3 zile lucrătoare, dar oferă transferuri mai rapide pentru planurile sale plătite Premium sau Metal.

Transferă bani cu  Wise
Transferă bani cu Revolut

Cât de sigure sunt serviciile Wise și Revolut?

Transferurile mari de bani către străinătate pot fi stresante. Fie că trimiți bani către familie sau achiți taxe importante, siguranța transferurilor devine prioritară.

Wise este un serviciu reglementat peste tot în lume, în frunte cu Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Regatul Unit și numeroase alte entități similare în Europa și alte țări.

Suplimentar, Wise păstrează banii în conturi dedicate sau active lichide cu aceeași valoare, sub formă de fonduri protejate, în principal obligațiuni de stat. Revizuind periodic aceste instituțiii financiare, Wise reduce concentrarea riscurilor și se asigură că niciun partener unic nu protejează toate fondurile clienților. Aceasta este o garanție extra pentru a putea returna la cerere toate fondurile acestora.

Ca entitate bancară, Revolut este reglementată de Banca Centrală Europeană, Banca Națională a Lituaniei și Autoritatea pentru Conduită Financiară din Regatul Unit.

Cât de ușor de folosit sunt serviciile Wise și Revolut? 

Pentru Wise:

 • Crearea unui cont gratuit se face în doar câteva minute via website sau din aplicație

 • Pentru un transfer, plătești în moneda locală cu cardul tău de debit sau credit sau trimițând bani din contul bancar. Wise îți va oferi rata medie de schimb a pieței reale pentru transferul tău. Completezi datele destinatarului și acesta va primi suma în moneda locală contului său Wise.

 • Cu Wise, poți muta bani către 80 de țări și poți efectua plăți în peste 200 de țări.

 • Compania asigură și asistență globală în numeroase limbi străine.

 • Suma minimă care se poate transfera cu Wise este de 1 USD, în timp ce suma maximă este de 199,999 USD.

 • Oferă serviciul suport clienți în limba română.

 • Retrageri de la bancomat în limita echivalentului a 200 de lire sterline/lună, comision 1,75% după depășirea limitei.

Pentru Revolut:

 • Crearea unui cont gratuit sau plătit se face în doar câteva minute via website sau din aplicație.

 • Pentru a efectua un transfer, îți alimentezi contul cu cardul, transfer bancar sau din Apple/Google Pay și poți începe să rulezi bani. Pentru schimburile valutare, Revolut îți va oferi cursul interbancar. Transferurile se efectuează ușor atât timp cât cunoști numărul de telefon sau Revtag-ul destinatarului tău.

 • Cu Revolut, poți efectua transferuri în peste 150 de monede și poți schimba valută fără comision în peste 30 de monede fiduciare.

 • Poți retrage numerar fără niciun cost suplimentar câte 800 RON/lună, 1,600 RON/lună sau 3,000 RON/lună în funcție de planul deținut.

 • Revolut pune la dispoziția clienților un chat disponibil non-stop pentru asistență, plângeri sau reclamații.

Monede acceptate de Wise și Revolut

Cu Wise, poți păstra 53 de monede într-un singur loc, poți transfera bani către 80 de țări și poți efectua plăți într-un total de peste 200 de țări. Poți accesa numeroase monede pe care le poți verifica în avans din calculatorul Wise.

De asemenea, cu Wise poți încasa ca un localnic în cele 10 monede pentru care există detalii bancare locale: RON, HUF, EUR, GBP, SGD, AUD, NZD, USD, CAD și TRY.

Revolut suportă plăți cu cardul și retrageri numerar de la bancomate în peste 140 de monede străine, cu mențiunea să fie acceptate carduri Mastercard sau Visa.

Monedele care nu sunt acceptate momentan de Revolut sunt: ZWD, CKD, KID, PND, TVD, AMD, FOK, ERN, BTN, EHP, CUC, SHP, GGP, JEP, IMP, SDG, SYP, IRR, PRB, SOS, KPW.

Concluzii

În timp ce Revolut oferă numeroase servicii bancare suplimentare transferurilor monetare, Wise a devenit o autoritate în industria transferurilor de bani rapide și ieftine.

Dacă ești în căutarea unui serviciu certificat de transferuri de bani și schimb valutar, un cont Wise este o opțiune bună pentru tine. Garantează transparența costurilor, are cel mai bun schimb valutar și nu aplică comisioane în weekend. De asemenea, disponibilitatea în numeroase monede și state face Wise o opțiune la îndemână pentru mulți utilizatori.

Revolut este o soluție bancară mai completă, ideală pentru cei care călătoresc des sau fac numeroase achiziții online. Cu mai puțini ani pe piață, Revolut este disponibil doar în 38 de state, dar planuri de extindere în alte 10 țări.

Transferă bani cu  Wise
Transferă bani cu Revolut

FAQ

Care este serviciul mai ieftin dintre Wise și Revolut?

În timp ce cu Wise vei obține cea mai bună rată de schimb valutar, e posibil să ai costuri legate de modalitatea în care faci transferul (cont sau card). La Revolut, se aplică comision de schimb valutar pentru weekend și pentru plăți internaționale, după depășirea plafonului aferent abonamentului.

Care este serviciul de transfer monetar mai rapid dintre Wise și Revolut?

Wise procesează transferurile internaționale în 1-2 zile lucrătoare, în timp ce Revolut 1-3 zile lucrătoare. Durate depinde de destinația transferului și de momentul în care îl inițiezi.

Câte monede găsești disponibile pentru transfer la Wise și Revolut?

Poți efectua transferuri în 50+ monede internaționale cu Wise, în timp ce Revolut poate schimba valutar 30+ monede străine.