BCR Transfer Internațional: Comision și Durată 2024

Ramona Loznianu
Actualizat
31 mai 2022

BCR este una dintre cele mai populare bănci din România, cu o rețea extinsă de sucursale și ATM-uri, și peste un milion de clienți. Dacă te numeri printre ei și vrei să faci un transfer internațional de bani, probabil că te gândești că banca ta este soluția cea mai simplă.

În acest review îți arătăm cât costă un transfer de bani în străinătate cu BCR, cât durează ca banii să ajungă la destinatar și care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Un transfer internațional prin intermediul băncii al cărei client ești deja, în cazul acesta BCR, ți se poate părea cea mai bună opțiune. Dacă analizezi însă și alte variante pe care le ai la dispoziție, cel mai probabil îți vei schimba părerea.

În ultimii ani, serviciile specializate ca Wise, Revolut sau chiar Western Union sunt folosite de milioane de oameni din întreaga lume pentru că sunt mai ieftine, mai rapide și mai ușor de utilizat.

Trimite bani cu Wise
Trimite bani cu Revolut

BCR transfer internațional de bani - comparație

Ca să vezi exact cum stau lucrurile în ceea ce privește costurile și durata unui transfer internațional cu BCR comparativ cu alți provideri, facem o simulare pentru situația în care transferi 5.000 de lei în Marea Britanie, în lire sterline.

ProviderBCRWiseWestern Union
Cost total10 euro (+opțiunea OUR 20 euro)23,33 lei/45,62 lei9 lei
Durată1-2 zile2-3 ore/câteva secundeÎn câteva minute
Destinatarul primește833 GBP*853 GBP/849 GBP818 GBP

*Conversia valutară s-a făcut la cursul BCR valabil în 20 mai, care conține o marjă față de cursul official BNR

**Primul comision valabil pentru transfer prin cont, al doilea pentru transfer cu card de debit sau credit

Comparația de mai sus evidențiază faptul că Wise este cea mai bună opțiune de transfer luând în calcul toate cele trei criterii. Și asta cu atât mai mult cu cât, comisionul de 23,33 lei este dedus din cei 5.000 de lei. Asta înseamnă că nu trebuie să plătești în plus, iar destinatarul primește mai mulți bani comparativ cu BCR și Western Union. Pentru un transfer cu Wise care să se facă în câteva minute, ai opțiunea unui transfer rapid de pe card, dar care costă mai mult.

Comparativ cu Western Union, transferul rapid prin Wise este mai scump, dar diferența se va regăsi în contul destinatarului care va primi cu aproape 35 de lire mai mult.

Cu BCR, destinatarul primește mai mulți bani decât cu Western Union, dar diferența nu acoperă taxele de transfer care ajung la 30 de euro cu opțiunea OUR (toate taxele transferului sunt plătite de cel care trimite banii).

Dincolo de faptul că sunt mai ieftine sau, cel puțin, mai rapide, serviciile providerilor specializați în transferuri internaționale sunt ușor de acces atât de pe desktop, cât și de pe mobil prin aplicații dedicate. Pentru inițierea unui transfer e necesar să oferi câteva date persoanele și să știi detaliile bancare are celui care urmează să primească banii.

Încearcă Wise

BCR taxe transfer internațional

Costul unui transfer internațional, indiferent de bancă, este greu de calculat cu exactitate. Și asta pentru că depinde de mai mulți factori.

Primul este taxa de transfer care diferă în funcție de monedă. Astfel, pentru transferurile SEPA (euro în interiorul spațiului european) comisionul este aceleași ca pentru un transfer interbancar local, în timp ce transferurile non-SEPA (în altă monedă decât euro), comisionul este mai mare, exprimat procentual, dar cu o taxă minimă. Din această cauză, transferurile internaționale prin bănci sunt cu atât mai neavantajoase în cazul trimiterii unor sume mici de bani.

O altă componentă a costului o reprezintă schimbul valutar. Și asta pentru că fiecare bancă are propriul curs care conține o marjă față de cursul oficial BNR sau rata medie de schimb. Astfel, indiferent dacă vinzi sau cumperi valută de la bănci, vei pierde bani.

De asemenea, costul unui transfer internațional de bani depinde și de modalitatea prin care faci operațiunea – online, prin telefon sau la ghișeu.

Iată care sunt taxele BCR pentru un transfer internațional:

Operațiune BCROnlinePhone BankingLa ghișeu
Transfer către un alt cont BCR/cont propriu020 lei20 lei

Transfer EUR către bănci din România/

străinătate (SEPA)

3 lei (echiv.EUR)20 lei20 lei
În orice altă valută decât EUR (non-SEPA)0,1%, min 10 EUR, max 500 EUR0,1%, min 10 EUR, max 500 EUR0,2%, min 30 EUR, max 1000 EUR

Rata de schimb BCR

Conversia valutară reprezintă o sursă importantă de venit pentru bănci, astfel că își stabilesc propriul curs după următoarea formulă: curs de referință BNR și/sau BCE plus o marjă de profit.

În cazul BCR, marja care se adaugă la cursul de referință poate ajunge și la 10%. În plus, în cazul plăților făcute cu cardul în altă monedă decât cea pentru care a fost emis, se aplică un comision de conversie valutară de 2% din sumă.

Cursul valutar practicat de o bancă poate fi găsit cu ușurință pe site-ul oficial, unde de cele mai multe ori, apare listat și cursul de referință BNR. La BCR însă nu este publicat decât cursul propriu.

Iată care erau cotațiile BCR în ziua de 20 mai 2022 raportat la cursul oficial BNR:

MonedăBCR vindeBCR cumpărăCurs BNRDiferență față de BNR
Euro5,03 lei4,86 lei1 EURO = 4.9474 lei1,66%
Dolar american4,77 lei4,57 lei1 USD=4.7141 lei1,18%
Liră sterlină5,97 lei5,67 lei1 GBP=5.8404 lei2,21%

Concret, iată ce înseamnă să transferi 10.000 de lei în euro prin BCR, Wise și Western Union. Am luat în calcul atât suma pe care o primește destinatarul, după conversia făcută la cursul stabilit de fiecare, cât și comisionul. Pentru că până la urmă, atunci când vine vorba de un transfer internațional de bani, trebuie să ne uităm la costul final.

ProviderSuma convertităComision de transfer
BCR1.988 euro3 lei (echiv. euro)
Wise2.011 euro45,30 lei
Western Union1.978 euro9 lei

Suma convertită la cursul de schimb BCR este mai mare decât cea convertită de Western Union, iar comisionul este mai mic, așadar e o opțiune mai bună dacă destinatarul poate aștepta până a doua zi.

Cu Wise, destinatarul primește cea mai mare sumă de bani, iar tu nu mai ai de plătit nimic în plus pentru că se aplică următorul algoritm: Wise scade mai întâi taxă de transfer și apoi face conversia valutară la rata reală de schimb.

 

Economisește bani cu Wise

BCR taxe suplimentare

În cazul unui transfer internațional bancar cu BCR, trebuie să ții cont și de comisionul pentru opțiunea OUR, care este în valoare de 20 de euro și se plătește indiferent de modalitatea prin care faci transferul – online, phone banking sau la ghișeu.

De asemenea, dacă vrei să transferul tău să ajungă mai rapid, trebuie să plătești o taxă de urgență de 35 de euro.

Cât durează un transfer internațional de bani cu BCR

Timpul în care banii dintr-un transfer internațional BCR ajung la destinatar este influențat de ora la care cel care trimite, face operațiunea. Astfel, dacă alegi transferul online, ai grijă să faci asta înainte de 21.30.

Și tipul de plată influențează timpul de așteptare. Astfel, pentru plățile SEPA timpul de așteptare este de o zi lucrătoare, în timp ce pentru plățile non-SEPA, este de două zile lucrătoare.

Cu Western Union banii ajung în câteva minute, iar destinatarul are și posibilitatea de a-i ridica numerar. La Wise termenul de livrare variază în funcție de felul în care faci plata pentru transfer (din cont sau de pe card), dar și de destinație. Durata poate fi de câteva minute sau de 1-2 zile lucrătoare.

Pro și contra transfer de bani în străinătate cu BCR

Pro

 • Comisionul pentru transferurile în euro este mai mic decât la providerii specializați

 • Transferurile pot fi făcute prin internet banking și sunt mai ieftine decât la ghișeu

 • Dacă nu ai cont în moneda în care vrei să faci transferul, îl poți deschide din aplicație, sau poți folosi serviciul cross currency prin intermediul căruia banii în valută sunt convertiți în moneda contului tău.

Contra

 • Cursul valutar conține o marjă de profit

 • Există un comision minim, dezavantajos pentru transferurile sumelor mici

 • Transferurile în alte monede decât euro durează 2 zile, iar taxă de urgență este de 35 de euro

Transferurile internaționale prin providerii specializați ajung mult mai repede la destinar, așa cum se întâmplă în cazul Western Union și, în funcție de destinația banilor, și cu Wise. În schimb, cel mai avantajos curs valutar la care poți converti bani este cel aplicat de Wise.

Cum faci un transfer internațional cu BCR

BCR are o rețea extinsă de sucursale și poți face un transfer internațional de bani mergând la ghișeu. Comisionul este însă semnificativ mai mare față de un transfer realizat online. De asemenea, la BCR poți face un transfer de bani în străinătate și prin Phone banking.

Nu sunt însă singurele variante pe care le ai la dispoziție. Astfel, dacă trimiți bani către o bancă care este membră a grupului Erste, ai comisioane mai mici, iar banii ajung în aceeași zi. BCR oferă, de asemenea, transferuri prin MoneyGram sau Sigue. 

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi dacă faci un transfer internațional cu BCR prin internet banking

 • Alege tipul de plată și apasă butonul Selectează

 • Completeaza contul IBAN al beneficiarului și apasa butonul Verificare IBAN pentru a iniția tranzacția

 • Alege contul din care plătești

 • Completează detaliile beneficiarului

 • Completează detaliile transferului

De ce informații ai nevoie pentru a face un transfer internațional cu BCR

 • nume beneficiar

 • adresa beneficiarului și țara de domiciliu

 • IBAN cont beneficiar, țară, bancă,

 •  detalii despre plata

Limite de transfer și țări disponibile

BCR are anumite limite în ceea ce privește tranzacțiile realizate prin serviciile de Internet si Mobile Banking.

Astfel, limita zilnică este 150.000 euro și nu poate fi modificată, iar limita per tranzacție este de 10.000 de euro. Limita per tranzacție poate fi modificată prin prin apel la Info BCR (*2227). 

Prin serviciul de Phone Banking, limitele sunt mai mici: limita zilnică – 75.000 euro, limita zilnică, care poate fi modificată – 5.000 euro.

Cu BCR poți face transferuri în AUD, BGN, CAD, CHF, CZK, DKK, EUR, GBP, HUF, JPY, MDL, NOK, PLN, RUB, SEK, USD și TRY. Ai aici lista băncilor corespondente.

Încasări bani din străinătate cu BCR

BCR oferă clienților săi posibilitatea încasării și efectuării de plăți în altă valută decât cea a contului prin serviciul cross currency. Concret, dacă ai un cont în lei și primești o plată în euro sau lire sterline, banii vor intra în contul tău de lei după efectuare conversiei. Pentru încasările în cont, comisionul este zero.

De asemenea, la BCR poți să primești bani din străinătate prin intermediul serviciilor MoneyGram, Speed Transfer și Smith&Smith.

BCR cod SWIFT

Dacă primești bani din străinătate într-un cont BCR, trebuie să-i comunici celui care face transferul, codul SWIFT al băncii.  Acesta reprezintă o adresă electronică folosită în transferurile internaționale de bani.

Codul Swift al BCR este RNCBROBU.

Concluzie

Transferul internațional prin intermediul băncii al cărui client ești deja ți se poate părea cea mai simplă variantă pe care o ai la dispoziție. Asta nu înseamnă însă că este și cea mai ieftină și cea mai rapidă.

Înainte de a face un transfer de bani în străinătate, analizează și celelalte variante. Cu Wise, de exemplu, obții cel mai bun curs valutar pentru că folosește rata reală de schimb, iar banii ajung de cele mai multe ori, mult mai repede decât prin intermediul băncilor.

Trimite bani cu Wise
Trimite bani cu Western Union

FAQ

Cât costă un transfer internațional BCR?

Pentru transferul de euro, comisionul este de 3 lei, în timp ce pentru celelalte monede, 10 euro. La această sumă se pot adăuga diverse alte costuri în funcție de tipul de plată pe care îl alegi (OUR, SHA).

Cât durează un transfer internațional BCR?

Transferurile de euro sunt decontatea în următoarea zi lucrătoare, iar cele în alte monede, în a doua zi lucrătoare.

Cum transferi bani internațional cu BCR?

Prin internet banking/mobile banking, Phone banking sau la casierie.