Cele mai Bune Modalități de a Efectua Plăți către Furnizori Străini? Citește Aici 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
12 septembrie 2022

Colaborarea cu furnizori sau contractori străini a devenit un lucru comun și tot mai des întâlnit. Fie că acești furnizori lucrează pentru tine, fie că sunt contractori pentru compania ta, plata la timp este negreșit o prioritate.

Așa cum pentru un contractor local este important să își primească banii la zi, la fel de prioritară este plata și pentru unul din afara granițelor. Fie că ai de achitat bani în mod regulat către furnizori internaționali sau ai de efectuat o plată singulară către străinătate, ai la dispoziție numeroase modalități de a face acest lucru.

Dacă vrei să afli care este cea mai sigură și ieftină cale de a transfera bani către aceștia, următorul articol te va ajuta să alegi o metodă potrivită nevoilor tale și să eviți să plătești comisioane inutile.

Să achiți servicii în străinătate nu este la fel de simplu ca un transfer de bani către rudele sau prietenii din străinătate. Descoperă ghidul nostru cu patru dintre cele mai bune modalități de a efectua plăți către contractori din afara României:

  1. Prin transfer bancar

  2. Prin intermediul unui cont multivalutarafla mai multe

  3. Prin PayPal

  4. Prin cecuri și ordine de plată

Puncte cheie

Fiecare formă de plată va avea propriile avantaje și dezavantaje, fie că alegi efectuarea de plăți online sau transferuri monetare prin metode tradiționale. Mai jos găsești câteva recomandări și sfaturi de luat în calcul înainte de a face o decizie.

  • Dacă ești freelancer sau ai o afacere prezentă în mai multe țări, vei avea de gestionat plăți în mai multe valute și, astfel, un cont multivalutar îți va fi de ajutor.

  • Cea mai cunoscută metodă de a efectua plăți în străinătate este cea a transferurilor wire, un schimb electronic de date între bănci și alte instituții financiare. Totuși, transferul bancar este deseori o soluție costisitoare pentru astfel de tranzacții.

  • PayPal este o altă soluție populară, un procesator de plăți folosit de numeroși freelanceri. Platforma practică comisioane pentru cei care transferă bani către străinătate, așa că nu uita să investighezi în avans comisioanele și taxele implicate.

  • Deși cecurile și ordinele de plată nu mai sunt atât de des folosite, acestea sunt în continuare o soluție întâlnită pentru plăți, apreciată pentru flexibilitatea colectării banilor.

Plăți către străinătate prin intermediul unui cont bancar

Cea mai scurtă cale este, de obicei, cea pe care o cunoști deja. Iar transferul bancar este una dintre cele mai cunoscute metode de a plăti colaboratori din străinătate.

Dacă alegi să transferi bani în străinătate din contul bancar, operațiunea se va realiza printr-un transfer wire, într-o rețea securizată de comunicații cum este SWIFT. Doar că trebuie să ții cont de faptul că transmiterea acestor informații prin SWIFT nu se realizează neapărat prompt și nici nu este un proces ieftin.

În funcție de ruta pe care sunt transferați banii tăi către destinația din afara țării, vor fi implicate numeroase băncii intermediare, fiecare cu propriul comision de procesare al transferului. Suplimentar, la un transfer bancar către străinătate, comisioanelor de transfer online li se vor adăuga o marjă de curs valutar pe care banca de obicei o adaugă pentru a obține profit.

Avantaje ale optării pentru un transfer bancar către străinătate: 

  • Familiaritatea pe care ți-o oferă banca ta. Cel mai la îndemână instrument de transfer monetar este cel cu care ești familiarizat deja. Dacă vrei să alegi cea mai la îndemână și comodă metodă, banca de care aparții va fii soluția potrivită pentru tine.

  • Securitate ridicată. Băncile sunt cunoscute pentru securitatea depozitării și transferurilor monetare. Șansele ca plățile tale să nu fie livrate la timp sau în siguranță sunt foarte mici.

  • Posibilitatea de a transfera sume mari de bani. Băncile îți vor permite să faci transferuri mari de bani sau te vor ajuta să extinzi limitele acestora în funcție de necesitățile tale. Nu uita să verifici înaintea unui transfer care sunt limitele impuse de banca ta.

Dezavantaje ale optării pentru un transfer bancar către străinătate: 

  • Transferuri îngreunate. În timp ce sunt cel mai puțin riscante, plățile către străinătate intermediată de bancă nu sunt cele mai rapide. Transferurile tale vor ajunge în străinătate în termen de 3-5 zile lucrătoare, în funcție de banca ta și cea de care aparține destinatarul tău.

  • Cursul valutar. Un curs valutar dezavantajos te poate duce la costuri mai mari decât comisioanele practicate de bancă. Cursul la care se va efectua transferul tău este cel stabilit de bancă, ocazie cu care aceasta va ieși în profit. Pregătește-te să achiți până la 4-6% mai mult decât cursul real de schimb.

  • Comisioanele fixe. În timp ce un comision fix te poate ajuta în cazul unui transfer mare de bani, pentru transferurile mai mici procentul fix poate fi un dezavantaj costisitor.

Tocmai de aceea, dacă te afli în situația de a face regulat plăți către diverse colțuri ale lumii, trebuie să te informezi și asupra altor variante în afară de serviciile bancare tradiționale.

Plăți către străinătate prin intermediul unui cont multivalutar

Dacă te afli în situația de a efectua plăți în valută, poți alege să-ți deschizi un cont multivalutar. Un astfel de cont poți deschide la fintech-ul Wise, o alternativă financiară la conturile bancare prin intermediul căruia poți plăti, primi și deține mai multe valute în același timp.

Cu un cont multivalutar Wise poți efectua plăți și trimite bani mai ieftin și mai ușor decât băncile tradiționale, la o rată de schimb reală, fără taxe ascunse. Poți păstra ca numerar sau stocuri și schimba peste 50 de valute, iar pentru 10 dintre ele poți avea un număr de cont și poți efectua plăți ca un localnic.

Află mai multe

Avantaje ale optării pentru un cont multivalutar Wise: 

  • Cea mai avantajoasă rată de schimb valutar. Nu vei avea de achitat niciun cost suplimentar la schimbul valutar pentru că se aplică rata medie de schimb. Îți vei plăti facturile, furnizorii și angajații la cel mai bun schimb.

  • Propria rețea de conturi locale Wise. Providerul folosește propria rețea de conturi locale, ocolind astfel rețeaua SWIFT. Astfel, la fiecare tranzacție prin Wise, vei avea parte de taxe reduse și transparent afișate pentru procesare.

  • Transferuri rapide și chiar instantanee. Cu Wise, transferurile tale de bani sunt livrate în proporție de 40% pe loc, în timp ce 80% dintre bani sunt virați în termen de 24 de ore.

Dezavantaje ale optării pentru un cont multivalutar Wise: 

  • Taxe și limite variabile: În timp ce Wise îți ajută să faci plăți internaționale în 53 de monede, pentru anumite valute mai exotice vei avea de achitat taxe variabile sau te vei lovi de anumite limitări la transfer.

  • Nu are licență de instituție bancară, dar este reglementat ca și când ar fi o bancă normală sub licența Autorității de Conduită Financiară (FCA).

Plăți către străinătate prin intermediul PayPal

Serviciu american PayPal a dominat ani la rând piața plăților digitale. Cu PayPal, poți trimite și primi bani din străinătate doar cu numărul de telefon sau adresa de email a destinatarului tău.

Deși cele mai multe din serviciile de bază PayPal sunt gratuite, fii atent la comisioanele percepute pentru orice transfer într-o monedă străină. Dacă vrei să faci transferuri personale sau de business în afara țării, vei avea de achitat taxe PayPal între 1,99 și 3,99 EUR, în funcție de țara către care trimiți banii.

Avantaje ale optării pentru un cont PayPal:

  • Provider de încredere pentru plăți internaționale. PayPal este o companie sigură, cu licență bancară, pe care poți opta cu încredere pentru transferurile de bani în afara României.

  • Plăți online sau retrageri de numerar, intermediate de PayPal. Destinatarul banilor tăi va putea să cheltuie banii online, prin contul său PayPal, sau îi va putea transfera în contul bancar pentru a dispune de numerar. 
  • Plăți facile fără a fi nevoie de detaliile bancare ale destinatarilor tăi. Cu PayPal, poți face plăți către furnizorii tăi fără să ai nevoie de detaliile lor bancare sau alte informații. Numărul de telefon sau adresa de email sunt suficiente. 

Dezavantaje ale optării pentru un cont PayPal: 

  • Taxe și curs valutar dezavantajoase. Taxele aplicate transferurilor internaționale și cursul valutar practicat de PayPal sunt mai ridicate decât alte opțiuni disponibile pe piață.

  • Destinatarul plăților tale PayPal este obligat să aibă un cont PayPal. Pentru a își accesa banii trimiși prin acest serviciu, destinatarul este obligat să dețină sau să își deschidă un cont.

Plăți către străinătate prin ordinele de plată

Printre multiplele variante de a face plăți către străinătate fără numerar se numără și ordinul de plată (OP). Pentru asta este însă nevoie să ai deschis un cont bancar deschis la orice bancă din România.

Pentru a face o plată prin OP, vei avea de completat un formular prin care practic ceri băncii tale să se ocupe de transferul de bani către beneficiarul tău. Acest serviciu te poate ajuta să achiți inclusiv facturile furnizorilor din străinătate.

Avantaje ale optării pentru o plată prin OP:

  • Se poate face și fizic la ghișeul băncii, dar și online prin Internet banking.

  • Garanția unui transfer efectuat de instrumentele bancare.

Dezavantaje ale optării pentru o plată prin OP: 

  • Procedură mai amplă pentru transfer. Vei avea de completat nu doar ordinul de plată, dar și alte detalii despre transferul pe care îl vrei efectuat. 
  • Transferuri mai lente. Ținând cont că vei efectua transferurile prin bancă, te poți aștepta ca plata să se facă în 3-5 zile lucrătoare, în funcție de instituția bancară cu care lucrezi. 
  • Comisioane și taxe ridicate. Intermediat de bancă, ordinul tău de plată se va supune acelorași comisioane și taxe practicate de aceasta. 

Ce să iei în considerare înainte de a plăti contractori independenți?

Deseori, lucrul cu contractori independenți va implica acomodarea condițiilor de lucru, diferitelor fusuri orare sau bariere de lucru și, în cele din urmă, găsirea unei soluții de plată pentru aceștia.

Cu soluțiile prezente pe piață pentru plăți în valută, îți va fii tot mai ușor să găsești talente fără să ții cont de granițe. Trebuie să ai în vedere totuși câteva lucruri.

După realizarea unui contract de muncă sau colaborare, trebuie să te ocupi să achiți taxele legale pentru angajatul respectiv. Acest lucru se va reflecta și în răsplata financiară lunară - prin completarea documentelor contabile și depunerea declarațiilor fiscale aferente.

Nu uita să respecți termenii de plată conveniți și să efectuezi plățile în valuta stabilită cu acesta. Pentru a te asigura că plătești facturile înainte de deadline, optează pentru un serviciu online de plăți care îți va reaminti astfel de lucruri.

Beneficiile lucrului cu contractori internaționali

Lucrul cu oameni din afara granițelor înseamnă în același timp și o mai mare arie pentru a recruta colaboratori. Acest lucru este important, în special dacă vrei să-ți extinzi afacerea în afara României.

Prin angajarea unor furnizori de servicii externi, îți cresc șansele de a recruta oameni calificați, fără a fi constrâns de talentele disponibile local. Acest lucru se va simți atât în calitatea produselor sau serviciilor furnizate, cât și în câștigul financiar sau experiența clienților cu afacerea ta.

În funcție de industria în care activează compania ta, lucrul cu contractori internaționali poate însemna totodată și costuri reduse. Poți angaja oameni calificați la un salariu mai mic decât cel practicat în România, în timp ce totuși garantezi acestora un salariu competitiv pentru țara din care provin.

Concluzii

Plata contractorilor și furnizorilor străini nu are de ce să fie o sarcină dificilă dacă alegi un serviciu sau o platformă potrivită afacerii tale. În funcție de contractul de colaborare, țara în care se află colaboratorul tău și valuta în care trebuie să fie plătit beneficiarul, poți alege o variantă care să acomodeze toate aceste nevoi.

În timp ce băncile și ordinele de plată sunt metode cunoscute și sigure, providerii fintech vin cu oferte competitive și servicii rapide, demne de luat în calcul. Wise, spre exemplu, îți permite să deschizi rapid un cont multivalutar, fără costuri, și să intermediezi plăți la un curs valutar real cu furnizorii tăi din afara țării.

Intrebari frecvente

Cum plătesc un colaborator din altă țară?

Poți alege fie metode tradiționale precum OP-uri sau transferuri wire, dar și variante mai rapide și mai ieftine precum servicii de plăți online sau conturile multivalutare.

Poate o companie românească să plătească un furnizor străin?

Desigur. În funcție de contractul de muncă sau colaborare încheiat și organizarea juridică a acestora, vei putea să achiți munca furnizorilor tăi din străinătate.

Sunt contractorii din străinătate scutiți de plata taxelor?

Atât tu, cât și angajații sau colaboratorii tăi din străinătate veți avea de plătit taxele cuvenite în țara în care aveți domiciliul fiscal.

Poți angaja o persoană din altă țară pentru muncă remote?

Da. Poți angaja și plăti legal persoane străini pentru muncă remote.