Comisioanele Wise: Taxa și Rata de Schimb Explicate în Detaliu 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
21 septembrie 2022

Wise este unul dintre cele mai cunoscute sisteme globale de transfer monetar și alte servicii conexe pentru cei care tranzacționează bani în mai multe valute.

De ce este Wise însă atât de cunoscut? Pentru tranzacții transparente, taxele mici, schimburi valutare la rata reală de schimb, fără comisioane ascunse.

Wise și-a dezvoltat propria rețea de conturi locale în fiecare țară în care operează, iar transferurile ocolesc astfel rețeaua SWIFT și, ca atare, comisioanele implicate.

Citește mai departe ghidul nostru despre comisioanele Wise și descoperă cum sunt acestea structurate și cum se compară cu restul pieței.

Încearcă Wise

Taxele practicate de Wise: prezentare generală

Misiunea Wise ca provider de plăți internaționale sunt serviciile rapide, ieftine, conveniente și costurile transparente.

Găsește mai jos câteva dintre serviciile și prețurile practicate de Wise pentru acestea:

ServiciiCosturi Wise
Deschiderea unui cont personalGratuit
Deschiderea unui cont pentru afaceriGratuit
Taxă configurare cont business50 EUR, taxă unică
Eliberare card debit Wise37 RON, taxă unică
Păstrarea a peste 50 monede străineGratuit
Transferuri de sume mariDiscounturi de volum până la 0.17% pentru sume peste 100.000 GBP sau echivalentul în moneda respectivă
Detalii bancare pentru 10 valuteGratuit
Conversie valutăDe la 0.41%
Retragere numerar Gratuit, până în 200 GBP pe lună, 2 retrageri sau mai puțin
Trimite bani cu Wise

Rata de conversie valutară practicată de Wise

Serviciile tradiționale de transfer monetar aplică adesea o marjă de câștig la rata de conversie valutară. Câștigul adunat din această marjă le permite acestor servicii să compenseze cu oferte de tip ”zero comision” sau ”zero costuri la transfer” și să rămână în continuare pe profit. În medie, marja adăugată de bănci se ridică la 3% din totalul sumei, lucru care poate ieși costisitor, în special la transferurile mari.

Unul dintre cei mai importanți diferențiatori ai Wise față de serviciile concurente este chiar rata de conversie valutară avantajoasă. Spre deosebire de ceilalți provideri de pe piață și bănci, Wise te ajută să convertești valută la rata medie a pieței, singura rată de schimb echitabilă.

Cum se stabilește rata reală de schimb valutar? Aceasta este media tuturor prețurilor pe care bancherii și comercianți le plătesc pentru a cumpăra și vinde o valută. Deoarece este rata stabilită de piață în mod natural, este rata reală și totodată cea mai corectă rată existentă. Iar Wise folosește această rată de schimb pentru a-ți intermedia plățile și banii trimiși în peste 80 de țări.

Ca să înțelegi mai bine diferența între ratele folosite, vezi un exemplul de transfer EUR - RON între Wise și ING Bank:

Suma trimisă în EURSuma în RON primită prin WiseSuma în RON primită prin ING Bank
1.000 EUR4.784,74 RON4.764,10 RON
5.000 EUR24.038,08 RON 23.939,24 RON
10.000 EUR48.070,40 RON 47.898,33 RON

Estimări calculate la 01.09.2022

Comisioanele de transfer practicate de Wise

La Wise, taxele pe care le vei avea de achitat sunt mici, dar afișate transparent. Astfel că, vei știi de la bun început cât te costă transferul, câți bani va primi beneficiarul acestuia și care este rata de schimb folosită. Mai departe, comisioanele care le aplică Wise pentru transferurile internaționale sunt de două feluri: comisioane fixe și variabile.

 • Comision fix: acesta vizează costuri asociate direct cu tranzacția pe care o faci și variază, pentru majoritatea valutelor, între 0.5 și 1$.

 • Comision variabil: acesta acoperă convertirea banilor între monedele din contul tău și pornește, în funcție de monedă, de la 0.41% din valoarea transferului tău.

Nu uita că vei putea întotdeauna consulta costurile totale pentru tranzacția ta înainte de a o iniția. Hai să vedem care sunt comisioanele - fixe și variabile - pe care le percepe Wise pentru câteva valute internaționale.

Transferul a 10.000 RON înComision variabilComision fixComision total
EUR89.39 RON (0.9%)0.72 RON90.11 RON
USD92.35 RON (0.93%)1.09 RON55.78 RON
GBP89.39 RON (0.9%)1.15 RON90.54 RON

Estimări calculate la 01.09.2022.

Trimite bani cu Wise

Calculatorul Wise

Wise îți pune la dispoziție, pe website-ul și în aplicația de mobil, un calculator pentru a îți estima și compara cu ușurință costurile afiliate transferurilor tale.

Completează sumele, monedele care te interesează și primești pe loc un rezultat cu toate costurile incluse, rata de schimb valutar folosită, cât poți economi față de soluțiile bancare obișnuite și timpul în care banii tăi sunt virați.

Cum să folosești calculatorul Wise?

 • Selectezi moneda ta și moneda beneficiarului tău

 • Completezi suma pe care o vrei trimisă sau suma pe care vrei să o primească beneficiarul tău

 • Alegi cum vrei să plătești pentru transfer

Folosind calculatorul, o să poți vedea în clar comisioanele percepute, suma care ajunge la destinatar și timpul de livrare, personalizate în funcție de opțiunile alese de tine.

Testează și tu calculatorul Wise și află cum poți economisi bani la fiecare transfer internațional.

Cum funcționează prețurile Wise? 

În spatele transferurilor internaționale ieftine și rapide și a comisioanelor mici în comparație cu alte soluții tradiționale se află o rețea de conturi bancare în diverse țări, utilizate de Wise. Cu această rețea, Wise ocolește sistemul greoi SWIFT, are acces rapid la monedele din țările respective și poate asigura transferuri rapide.

Printre promisiunile Wise, se numără și:

 • Transparență totală în ce privește costurile

 • Comisioane cât de mici posibil și promisiunea de a continua să le reducă în timp

 • Ofertă de servicii premium

Astfel, costurile transferurilor tale cu Wise vor depinde de opțiunea de transfer aleasă (transfer rapid, transfer din contul Wise sau transfer cu cost redus) și monedele tranzacționate. În orice pas al tranzacției tale, vei putea vedea consulta comisioanele și prețurile, afișate transparent.

Trimiterea de sume mari de bani prin intermediul Wise

Poate fi descurajant sau costisitor să trimiți sume mari online. Cu peste 12 milioane de clienți la nivel mondial și un renume de 4.5 stele din peste 169.000 de recenzii Trustpilot, Wise este un serviciu sigur și valoros pentru cei care au de tranzacționat sume mari.

Dacă faci transferuri mari sau plăți regulate prin Wise, poți beneficia de reduceri speciale. Dacă transferi mai mult decât echivalentul a 100.000 lire sterline lunar, ajungi să beneficiezi de un discount automat de până la 0.17%, în funcție de suma tranzacționată. Procedura se face automat, fără să fie necesar să atenționezi Wise înainte, astfel că toți clienții se pot bucura garantat de acest discount.

Cum funcționează taxele și comisioanele pentru transferurile mari de bani la Wise?

 • La transferurile lunare sub 100.000 GBP (sau echivalentul în moneda deținută) se vor percepe taxele obișnuite pentru transfer, 0.41%

 • La depășirea pragului de 100.000 GBP lunar, transferurile următoare se vor califica pentru taxe mai mici

 • Discounturile se aplică astfel: 0.1% pentru sume între 100.000 și 300.000 GBP (sau echivalentul), 0.15% pentru sume între 300.000 și 500.000 GBP, 0.16% pentru sume între 500.000 și 1 mil GBP și 0.17% pentru sume care depășesc 1 milion GBP

Cum se compară prețurile Wise cu restul pieței?

Wise, alături de alte fintech-uri specializate în plățile internaționale, se clasează ca o soluție mai ieftină, mai rapidă și mai accesibilă decât tradiționalele bănci. Însă chiar și printr-o comparație cu alte servicii similare moderne, Wise rămâne o opțiune transparentă, cu toate taxele la vedere.

Dacă cauți un instrument care să compileze transparent prețuri și comisioane, poți folosi Exiap. Aici poți compara rate de schimb și comisioane pentru cei mai mari și cei mai mulți furnizori de servicii monetare pentru a găsi cea mai bună și mai ieftină metodă de a trimite bani în străinătate.

Concluzii

Cu numeroase opțiuni de plăți monetare internaționale pe piață, Wise a reușit să aducă un produs diferit atât prin serviciile pe care le oferă, cât și prin prețurile acestora.

Cu Wise, vei ști mereu că plătești doar pentru serviciile pe care le accesezi, în timp ce costurile le poți avea mereu în vedere, afișate transparent la orice pas al tranzacțiilor tale.

Oferta de prețuri Wise nu ascunde alte taxe suplimentare sau o marjă la cursul valutar, iar asta face din fintech-ul britanic un provider competitiv și onest.

Economisește cu Wise

FAQ

Cât de mult costă serviciile Wise?

Prețurile Wise diferă în funcție de serviciile accesate și moneda tranzacționată, însă toate costurile și comisioanele le vei găsi afișate în transparent înainte de a încheia orice plată.

Ce rată de conversie folosește Wise?

Wise realizează schimbul valutar la rata medie a pieței, singura rată de schimb echitabilă.

Care sunt comisioanele la transfer practicate de Wise?

Wise este cunoscut pentru taxele și comisioanele mici, de două tipuri - fixe și variabile - pe care le poți consulta transparent la fiecare pas al unei tranzacții.

Cum se clasează din punct de vedere al costurilor Wise?

Wise este o soluție mai ieftină decât băncile tradiționale și majoritatea soluțiilor fintech, cu o rată medie de schimb valutar și comisioane mici.