Deschidere Cont Bancar in Italia: Costuri și Opțiuni 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
26 august 2022

Intenționezi să-ți deschizi un cont bancar în Italia? Indiferent că tocmai ai ajuns sau ești plin proces de planificare a călătoriei, trebuie să știi că deschiderea unui cont bancar în Italia nu este tocmai simplă dacă nu poți dovedi că locuiești deja acolo.

Cu ajutorul acestui ghid vei afla însă care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinești pentru a-ți deschide un cont bancar în funcție de situația în care te afli, vei afla care sunt documentele pe care trebuie să le pregătești, și vei putea analiza opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a le putea compara cu alternative mai puțin complicate așa cum sunt Wise sau Revolut.

Află mai multe

De ce documente am nevoie?

Documentele de care ai nevoie pentru a-ți deschide un cont în Italia pot diferi de la o bancă la alta, uneori chiar de la o sucursală la alta. Tocmai de aceea, ca să nu pierzi timpul și să faci drumuri inutile, ar fi bine să-i contactezi pentru a afla care sunt cerințele care se aplică în funcție de statul pe care îl ai: rezident sau nerezident.

În principiu, dacă ești nerezident, adică nu ai o adresă fizică în Italia, vei avea nevoie de următoarele documente:

  • Act de identitate valabil (pașaport, carte de identitate)

  • Cod de înregistrare fiscală (pe care îl obții de la Agenzia delle Entrate)

  • Acord în vederea combaterii spălării banilor

În această situație îți vei putea deschide un cont pentru nerezidenți, cu mai puține opțiuni și servicii comparativ cu un cont pentru rezidenți.

Dacă ai o adresă fizică în Italia și poți demonstra acest lucru, îți poți deschide un cont pentru rezidenți. Vei avea nevoie de câteva documente în plus:

  • Dovada adresei: factură de utilități, permis de rezidență

  • Dovada angajării sau a unei activități independente (contract de muncă, declarație de impozit pe venit)

Pe lângă aceste documente, pregătește-te să mai completezi și câteva formulare în italiană. Dacă nu stăpânești bine limba, ar fi bine să fi însoțit de cineva care te poate ajuta cu traducerea.

Scapă de grija documentelor cu soluții alternative ca Wise sau Revolut

Dacă tocmai ai ajuns în Italia sau plănuiești să locuiești la prieteni sau rude, nu vei avea un document prin care să dovedești că ai o adresă fizică în Italia, iar asta te va împiedica să-ți deschizi un cont curent.

Dovada adresei în Italia este o condiție pe care o impun însă numai băncile tradiționale. Cu Wise sau Revolut îți poți deschide un cont prin intermediul căruia să ai acces la euro, dar și la alte zeci de monede, inclusiv lei, doar cu actul de identitate care atestă adresa din țara de reședință.

Conturile Wise sau Revolut se deschid online, iar procesul de verificare se face prin încărcarea unor fotografii cu documentele necesare. Nu sunt necesare documente din țara în care urmează să te muți.

Este un proces rapid pe care poți să-l inițiezi oricând ai timp, imediat ce ai ajuns în Italia, sau chiar înainte. Dacă faci asta înainte să pleci va fi timp suficient pentru a primi și cardul de debit pe care îl vei putea folosi pentru plăți la comercianți au retrageri de la bancomat.

Deschide gratuit un cont cu Wise

Cum pot să deschid un cont bancar în Italia

Deschiderea unui cont bancar în Italia este un proces destul de simplu dacă te afli deja în Italia și poți demonstra că ai o adresă fizică aici. În acest caz, tot ceea ce trebuie să faci e să mergi într-o sucursală a băncii pe care ai ales-o, cu documentele menționate anterior. Procedura este aceeași care se aplică și în cazul cetățenilor italieni, iar contul este activ imediat.

Dacă ești rezident, unele bănci din Italia permit deschiderea online a unui cont bancar.

În cazul în care abia ai sosit în țară, ca cetățean al UE, vei putea accesa un cont de bază (conto di base). Băncile italiene sunt obligate prin lege să ofere rezidenților legali ai Uniunii Europene acces la conturi bancare de bază. Printre serviciile incluse se numără transferuri SEPA, carduri de debit și retrageri de numerar.

Pot să deschid un cont bancar înainte de a ajunge?

Este destul de dificil să deschizi un cont bancar înainte de a ajunge în Italia. În plus, oferta băncilor italiene este destul de neuniformă. Unele bănci au opțiuni bune pentru expați, în timp ce altele nu au deloc.

Deschiderea unui cont bancar pentru nerezidenți îți poate fi de folos pentru că oferă beneficii precum utilizarea atât a euro, cât și a altor valute, ceea ce înseamnă că eviți ratele nevantajoase de schimb valutar. În plus, pachetele pot include transferuri gratuite. Pe de altă parte, acest tip de conturi pot avea taxe și comisioane mai mari decât cele pentru rezidenți.

Sunt însă și alte variante pentru a avea un cont înainte de a ajunge în Italia.

1.      Prin intermediul unei bănci din România prezentă și în Italia

ING și UniCredit, de exemplu, prezente în România, operează și în Italia. Asta înseamnă că îți poți deschide un cont în euro aici, pe care să-l poți transfera ulterior în Italia. Informează-te înainte care sunt condițiile în care poți face acest lucru.

Banca Transilvania este, de asemenea, prezentă în Italia, și poate fi în egală măsură o opțiune.

2.      Deschide-ți un cont digital cu Wise sau Revolut prin intermediul căruia poți gestiona euro și lei, dar și alte monede, precum lire sterline sau dolari americani. Cu Wise, de exemplu, nu ai comision de administrare lunară, taxele de transfer sunt semnificativ mai mici decât la bănci și ai siguranță că obții de fiecare dată cel mai avantajos curs valutar. Inclusiv în weekend.

Ce cont din Italia este mai bun pentru străini?

Ca să-ți poți răspunde la această întrebare îți prezentăm costurile pe care le implică deschiderea și administrarea de conturi bancare la două dintre cele mai mari bănci din Italia – UniCredit și Intesa Sanpaolo, comparativ cu Wise și Revolut, soluții alternative la băncile tradiționale.

ServiciuWiseRevolutUniCreditIntesa Sanpaolo
Cont EURdadadada
Deschidere cont înainte de a ajunge în ItaliadadaNuNu
Deschidere cont onlinedadaNu  da
Comision deschidere0000
Comision de administrare00-54,99 RON (în funcție de planul tarifar ales)4 euro/lună8,5 euro/lună
Transferuri internaționaleTaxe mici, variabile în funcție de monedă (de la 0,41%)

Plăți SEPA-  gratuit

Plăți non-SEPA – în funcție de monedă și destinație

Plăți SEPA – gratuit

Plăți non-SEPA – N/A

Plăți SEPA-gratuite

Plăți non-SEPA – N/A

Comision închidere0000

Wise

Wise este un fintech dezvoltat inițial ca soluție la transferurile bancare internaționale cu comisioane mari și rate de schimb neavantajoase. Ulterior, în oferta Wise au fost adăugate un cont multivalutar cu acces la peste 50 de monede și un card de debit, iar serviciile sunt disponibile atât pentru persoane fizice, cât și pentru afaceri.

Prin intermediul Wise poți gestiona bani în euro, dar și în lei, lire sterline sau dolari americani, și poți face transferuri în peste 80 de țări, la rata reală de schimb, adică la cel mai avantajos curs pe care îl poți obține în momentul tranzacției. Comisioanele de transfer sunt mai mici decât cele practicate de bănci și afișate tot timpul transparent.

În plus, cu detalii bancare locale pentru zece monede, poți încasa gratuit euro sau lei, așadar inclusiv salariul sau bursa ori banii veniți din România.

Contul multivalutar Wise se deschide gratuit și nu ai comision de administrare. Singurul lucru pentru care trebuie să plătești o singură dată este cardul de debit (37 de lei).

Accesează Wise

Revolut

Contul Revolut oferă acces la peste 30 de monde și transferuri internaționale cu taxe mici și cu un curs valutar avantajos în timpul săptămânii. Poți atașa un card de debit și ai acces la instrumente de bugetare și economisire, precum și conturi special create pentru copii.

Revolut oferă o variantă gratuită de cont și trei pe baza de abonament lunar, cu prețuri cuprinse între 15 și 55 de lei. Cu cât abonamentul este mai scump, cu atât ai acces la mai multe servicii și operațiuni incluse.

La fel ca Wise, Revolut folosește rata reală de schimb, dar numai în timpul săptămânii. În weekend se aplică un comision de 1-2% în funcție de moneda transferată.

Contul Revolut se deschide online, fiind disponibil atât pentru persoane fizice, cât și pentru afaceri.

Mai multe despre Revolut

UniCredit

Cu sediul central în Milano și cu peste 8.500 de sucursale în întreaga lume, la UniCredit poți accesa următoarele tipuri de conturi curente:

  • My Genius cont curent  este un cont care poate fi deschis numai în sucursală și numai dacă ești rezident în Italia. Comisionul de administrare lunară este de 4 euro. Contul are atașat un card de debit Visa și permite accesul la operațiuni bancare online și transferuri SEPA gratuite.

  • My Genius cont verde. Este un cont special gândit pentru cei interesați să protejeze mediul. Îl poți deschide online și doar dacă ești rezident. Este un cont fără taxă de administrare și multe servicii, printre care transferuri SEPA, gratuite.

  • Cont de bază UniCredit. Este un cont disponibil pentru rezidenții UE, care poate fi deschis numai în sucursală.  Cu o taxă anuală de 48 de euro, acest cont oferă doar servicii bancare de bază, cum ar fi un card de debit, retrageri de numerar și transferuri SEPA.

Intesa Sanpaolo

Cea mai mare bancă din Italia, cu peste 4.500 de sucursale, Intesa Sanpaolo are în ofertă două tipuri de de cont bancar:

  • Contul XME are condiții mai avantajoase pentru cei care au mai puțin de 35 de ani față de cei care au depășit această vârstă, cu retrageri gratuite de la orice bancomate și plăți SEPA fără comision.

Pentru clienții noi care deschid în cont până pe 30 septembrie, nu există comision de administrare nici pentru cont, nici pentru card. Altfel, comisionul lunar este de 8,5 euro pentru cont și de 1,5 euro pentru card.

Contul poate fi deschis online cu un act de identitate din UE și cod fiscal italian.

  • Contul de bază poate fi deschis numai dintr-o sucursală, cu un act de identitate din UE.

Cu un comision anual de 30 de euro, contul de bază oferă servicii bancare de bază, cum ar fi transferuri SEPA, retrageri de la bancomate și un card de debit.

Care sunt costurile

Fiecare bancă din Italia își stabilește propriile tarife, iar acesta este un aspect de care trebuie să ții cont atunci le analizezi ofertele. De cele mai multe ori, deschiderea poate fi gratuită, dar trebuie să verifici comisioanele pentru operațiunile pe care le faci cel mai des.

Iată care sunt principalele tipuri de comisioane pe care trebuie să le ai în vedere:

  • Comision de administrare lunară sau anuală;

  • Comision pentru transferuri – cele în euro sunt de cele mai multe ori gratuite, dar și cele internaționale (în altă monedă decât euro în afara UE);

  • Comision pentru retragerea de la bancomat – unele dintre cele mai costisitoare servicii mai ales dacă folosești ATM-urile altor bănci; poți avea inclus un număr limitat de retrageri gratuite;

  • Comision pentru card de credit și dobânda pentru descoperire de cont;

Mai multe despre transferurile internaționale de bani

Transferurile internaționale sunt unele dintre cele mai scumpe servicii oferite de bănci, mai ales dacă banii trebuie să ajungă într-o țară din afara Europei.

În plus, costul unui transfer de bani este greu de estimat dacă implică schimb valutar și în operațiune sunt implicate mai multe bănci. Asta pentru că, de obicei, cursul de schimb conține o marjă, iar comisioanele celorlalte bănci le știi abia la final.

Tocmai de aceea, în astfel de situații vei găsi mai avantajos și mai transparent să apelezi la serviciile unui furnizor specializat ca Wise sau Revolut.

Iată la ce ar trebuie să fii atent atunci când faci comparația de costuri:

  • Compara cursul de schimb oferit de banca ta cu rata medie de schimb pe care o găsești pe Google. Astfel vei putea vedea ce marjă de profit și-a adăugat banca ta;

  • Optează pentru un transfer online pentru că vei avea comisioane mai mici decât la ghișeu;

  • Verifică ce comision minim ai la transferurile internaționale. S-ar putea să nu fie foarte avantajos pentru tine să transferi sume mici.

La transferurile internaționale de bani se aplică mai multe tipuri de comisioane: OUR, SHA sau BEN. De alegerea pe care o faci depind costul final și suma finală care ajunge la destinatar.

Spre deosebite de bănci, specialiști în transferuri internaționale ca Wise folosesc rata reală de schimb, adică cel mai avantajos curs valutar pe care îl poți obține, iar taxele sunt semnificativ mai mici decât cele ale bănci. Cu Wise știi exact câți bani costă transferul tău, câți bani ajung la destinatar și în cât timp.

Concluzie

Deschiderea unui cont bancar curent în Italia este condiționată de deținerea statului de rezident, ceea ce înseamnă că nu îl poți deschide înainte de ajunge acolo. Sunt însă soluții pe care ți le pot oferi bănci din România ca ING, UniCredit sau Banca Transilvania.

Ca nerezident, îți poți deschide un cont de bază, cu servicii limitate.

Dacă vrei însă să ai acces și la euro, dar și la lei, dintr-un singur cont, poți analiza oferta Wise și Revolut. Pe lângă faptul că, de exemplu, la Wise nu ai comision de administrare, ai în general taxe mai mici și un curs valutar avantajos comparativ cu băncile.

Deschide-ti gratuit un cont Wise

FAQ

Poate un străin deschide un cont în Italia?

Da, atâta vreme cât poate demonstra că locuiește în Italia. Există și conturi pentru nerezidenți, care oferă însă servicii limitate.

De cât am nevoie să deschid un cont bancar în Italia?

Deschiderea unui cont este de cele mai multe ori gratuită.

Pot să deschid online un cont bancar în Italia?

Da, dacă ești deja în Italia și ai obținut codul fiscal Italian.

Pot să deschid un cont bancar înainte să ajung în Italia?

Nu, dacă nu ai o adresă fizică deja. Sunt însă soluții la câteva bănci din România, precum alternative la sistemul bancar ca Wise sau Revolut.