Deschidere Cont Bancar in UK: Costuri și Opțiuni 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
26 august 2022

Vrei să-ți deschizi un cont bancar în Marea Britanie? Indiferent că tocmai ai ajuns în Regatul Unit sau vrei să-ți faci toate pregătirile necesare înainte de a călători, trebuie să știi că deschiderea unui cont bancar poate fi un proces destul de complex.

Acest articol te va ajuta să înțelegi care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi în funcție de scenariul în care te afli, care sunt documentele de care ai nevoie, dar și să analizezi opțiunile pe care le ai la dispoziție pentru a le putea compara cu soluții mai avantajoase așa cum sunt Wise sau Revolut.

Află mai multe

De ce documente am nevoie?

Ca să-ți deschizi un cont în Marea Britanie vei avea nevoie de două tipuri de documente – unul care să-ți dovedească identitatea și altul prin care să demonstrezi că ai o adresă în Regat. Această a doua condiție este mai greu de îndeplinit în calitate de nou venit pentru că îți trebuie un contract de închiriere sau o factură pe numele tău, iar dacă stai la prieteni sau la rude, acest lucru este imposibil.

Fiecare bancă are propriile reguli în ceea ce privește documentele necesare pentru a deschide un cont, dar în principiu acestea sunt cel mai des solicitate:

  • pașaport/act de identitate valabil cu fotografie;

  • un contract de închiriere sau un contract de credit ipotecar;

  • o factură recentă de utilități (nu mai veche de 3 luni) sau o factură curentă de plată a impozitului local;

  • un extras de cont bancar sau de card de credit (nu mai vechi de 3 luni);

  • dovada studiezi în Marea Britanie (dacă soliciți un cont de student);

  • dovada de angajare (numai unele bănci);

Scapă de grija documentelor cu soluții alternative ca Wise sau Revolut

Dacă tocmai ai ajuns în Marea Britanie sau, mai mult, vrei să-ți deschizi un cont înainte de a ajunge, șansele să ai o dovadă a unei adrese în Regat sunt destul de mici.

Dar nu-ți face griji! Această condiție este impusă numai de băncile tradiționale. Cu Wise sau Revolut îți poți deschide un cont din care să gestionezi chiar mai multe valute, pe baza actului de identitate și a dovezii adresei din țara de reședință.

Ce înseamnă concret asta? Că îți vei putea deschide un cont în lire sterline pe baza actului de identitate din România. Poți face asta fie cât ești în țară, fie imediat ce ai ajuns în Marea Britanie.

Pentru că Wise sau Revolut oferă conturi multivalutare, le vei putea alimenta cu lei sau oricare dintre monedele disponibile și apoi poți face plăți în lire sterline. Mai mult, în acest tip de cont îți poți încasa salariul, bursa sau alte transferuri făcute de prieteni sau familie din țară sau străinătate.

Verificarea de către Wise și Revolut se face online, prin încărcarea unor fotografii cu documentele necesare. Este un proces rapid pe care poți să-l inițiezi oricând ai timp, iar contul devine activ într-un timp mai scurt decât în cazul băncilor.

Cum deschizi un cont bancar în UK

Din punct de vedere legal, nu ai obligația de a-ți deschide un cont bancar dacă muncești sau studiezi în Marea Britanie. Cu toate acestea, în lipsa unuia a-i putea întâmpina dificultăți pentru că cei mai mulți angajatori nu fac plăți în conturi internaționale și cu atât mai puțin cu bani numerar.

Așadar, deschiderea unui cont bancar îți va fi utilă, cu atât mai mult cu cât intenționezi să-ți iei un credit ipotecar, dar și pentru a-ți gestiona cheltuielile de zi cu zi și plata facturilor. Folosirea unui cont deschis în altă țară nu este recomandată din cauza taxele mari care se pot aplica.

Dacă ai ajuns deja în Marea Britanie, îți poți deschide un cont bancar fie mergând într-o sucursală, fie online. În principiu, vei avea nevoie de o adresă din Regatul Unit atunci când faci solicitarea, aspect care îngreunează procesul și mărește durata de așteptare, și de un act de identitate. Celelalte documente necesare diferă de la o bancă la alta.

Băncile solicită de obicei completarea unui formular și fac o verificare a situației financiare. Dacă lucrurile nu stau bine din acest punct de vedere, poți opta pentru deschiderea unui cont de bază. Prin intermediul acestuia vei putea încasa și face plăți, dar nu vei avea acces la carduri de credit, împrumuturi sau descoperiri de cont, servicii disponibile la deschiderea unui cont curent.

Multe conturi bancare standard din Marea Britanie pot fi deschise în 1-2 zile.

Incearcă Wise

Pot deschide un cont în Marea Britanie înainte de a ajunge?

Deschiderea unui cont bancar în Marea Britanie este condiționată de dovada unei adrese, dar sunt câteva variante pe care le ai la dispoziție pentru a avea un cont în lire sterline înainte de a ajunge.

1.      Ia legătura cu banca ta și verifică dacă te poate ajuta cu deschiderea unui cont bancar, în cazul în care are lucrează cu o bancă corespondentă din Regatul Unit.

2.      Unele bănci din Marea Britanie, cum ar fi Barclays și HSBC, au în ofertă conturi bancare internaționale, care pot fi deschise din străinătate.

Procesul variază de la o bancă la alta, iar durata de așteptare este în jur de 10-15 zile. Există varianta de a deschide acest tip de cont online, dar nu la toate băncile, unele dintre ele solicitând deplasarea în cea mai apropiată sucursală din țara în care ești.

Documentele pe care trebuie să le furnizezi include pașaport, dovada adresei și dovada veniturilor. Deschiderea unui cont internațional necesită, de obicei, un depozit lunar minim.

3.      Deschide-ți un cont digital cu Wise sau Revolut prin care poți gestiona mai multe monede, inclusiv lire sterline, lei, euro sau dolari americani.

Ce cont din Marea Britanie e mai bun pentru străini?

ServiciuWiseRevolutBarclaysHSBC
Cont EUR și GBPdadada 
Deschidere cont înainte de a ajunge în UKdadadanu
Deschidere cont onlinedadadada
Comision deschidere0000
Comision de administrare00-54,99 RON (în funcție de planul tarifar ales)00
Transferuri internaționaleTaxe mici, variabile în funcție de monedă (de la 0,41%)

Plăți SEPA-  gratuit

Plăți non-SEPA – în funcție de monedă și destinație

Plăți SEPA – gratuit

Plăți non-SEPA – în funcție de monedă, destinație și tipul de comision

Plăți SEPA – gratuit

Plăți non-SEPA – 5 GBP

Comision închidere0000

Plăți SEPA – transferuri în euro în UE și SEE

Păți non-SEPA – transferuri în altă monedă decât euro în UE și în orice valută în afara UE

Atâta vreme cât nu ai o adresă fizică în Marea Britanie va fi destul de complicat să-ți deschizi un cont din care să gestionezi lire sterline. Alternativa o reprezintă servicii precum Wise și Revolut, cu atât mai mult cu cât sunt niște instrumente mult mai convenabile în ceea ce privește transferurile internaționale de bani. Asta pentru că prin rețeaua proprie de conturi, ocolește rețeaua clasică SWIFT, iar cursul valutar la care se fac schimburile este mai avantajos decât cel al băncilor. Ai mai multe detalii în continuare.

Wise

Wise nu este o bancă, dar este reglementată ca și când ar fi una, și a devenit metoda preferată de a gestiona bani în multiple valute pentru peste 10 milioane de oameni din întreaga lume. Serviciile Wise pot fi accesate atât de persoane fizice, cât și de business-uri.

Cu Wise poți deschide un cont multivalutar prin intermediul căruia să faci plăți în lire sterline și alte peste 50 de monede, la rata reală de schimb. Cu detalii bancare locale, poți încasa lire sterline, dar și lei sau euro, ca un localnic, adică gratuit. Poți trimite lei în România sau orice altă monedă în peste 80 de țări, cu taxe mici și transparente, iar cardul de debit pe care îl poți atașa îți va oferi flexibilitate pentru plățile pe internet, la POS-uri sau ori de câte ori mergi în străinătate.

Contul multivalutar Wise se deschide gratuit, nu trebuie să plătești comision de administrare și nici să îndeplinești anumite condiții pentru a obține diverse beneficii. Îl poți deschide din România sau odată ce ai ajuns în UK. Este suficient să ai un act de identitate valabil.

Accesează Wise

Revolut

Revolut este un serviciu popular în România prin intermediul căruia ai acces la peste 30 de monede, transferuri internaționale cu comisioane mici comparativ cu cele ale băncilor, instrumente de bugetare și economisire, precum și conturi special create pentru copii. Unui cont Revolut îți poți atașa și un card fizic, dar ai acces la bani și prin cardurile virtuale.

Spre deosebire de Wise, Revolut poate fi accesat pe baza unui abonament lunar. Există și varianta gratuită, dar serviciile sunt limitate. Fintech-ul funcționează după o regulă simplă: cu cât este mai scump planul tarifar, cu atât ai acces la mai multe servicii și beneficii. Prețul pentru abonament este între 15 și 55 de lei pe lună. 

La fel ca Wise, Revolut folosește rata reală de schimb, dar numai în timpul săptămânii. În weekend se aplică un comision de 1-2% în funcție de moneda transferată.

Revolut oferă servicii special destinate și afacerilor.

Mai multe despre Revolut

Barclays

Una dintre cele mai mari și mai cunoscute bănci din Marea Britanie, Barclays oferă o gamă completă de servicii financiare atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.

În oferta sa se regăsesc trei conturi curente standard gratuite – un cont curent, un cont de bază și un cont premium. De asemenea, banca are pachete pentru copii și studenți internaționali, precum și cont în valută disponibil în 12 valute.

Banca oferă, de asemenea, soluții de economisire, descoperire de cont, carduri de credit și credite ipotecare.

Mai multe despre Barclays

HSBC

Este una dintre cele mai populare bănci în rândul expaților datorită prezenței sale în peste 80 de țări din întreaga lume.

În oferta HSBC se regăsesc cinci conturi curente, de la cel de bază până la contul premium, cu diverse beneficii, dar pentru care trebuie să îndeplinești anumite condiții. Bancare are, de asemenea, produse special destinate studenților, absolvenților și copiilor.

Serviciile internaționale includ un cont gratuit în valută străină disponibil în 14 valute, un cont de nerezident în străinătate disponibil în 37 de țări și opțiuni de plată internațională la preț redus. Serviciile bancare mobile sunt disponibile prin aplicația HSBC, care poate fi descărcată de pe site.

Mai multe despre HSBC

Care sunt costurile

Așa cum ai putut observa, deschiderea unui cont bancar în Marea Britanie este gratuită și, de multe ori, pentru conturile de bază sau cele curente, nu există comision de administrare.

Atunci când analizezi ofertele băncilor, verifică însă atent comisioanele pentru serviciile pe care tu le folosești cel mai des. De exemplu, costurile pentru transferuri internaționale de bani, dacă estimezi că vei face des astfel de operațiuni, sau comisioanele pentru retragerea de la bancomat dacă ești mai degrabă adeptul numerarului.

De asemenea, dacă vrei să selectezi opțiunea de descoperire de cont sau card de credit, e bine să verifici cu atenție implicațiile financiare.

Mai multe despre transferurile internaționale de bani

Transferurile de bani sunt unele dintre cele mai costisitoare operațiuni bancare, mai ales dacă banii trebuie să ajungă într-o altă țară. Mai mult, e destul de greu de estimat cât va costa un transfer pentru asta depinde pe de o parte de comisioanele și cursul valutar al băncii tale, iar pe de altă parte de cel al băncilor prin care trec banii până ajung la destinatar. Tocmai de aceea, în astfel de situații vei găsi mai avantajos și mai transparent să apelezi la serviciile unui furnizor specializat ca Wise sau Revolut.

Iată la ce ar trebuie să fii atent atunci când faci comparația de costuri:

  • Compara cursul de schimb oferit de banca ta cu rata medie de schimb pentru a vedea ce marjă de profit și-a adăugat;

  • Optează pentru un transfer online pentru că este semnificativ mai ieftin decât unul efectuat la ghișeu;

  • De multe ori comisioanele sunt exprimate procentual, cu o sumă minima de plată. Dacă vei face un calcul vei vedea că transferurile prin bancă sunt cu atât mai neavantajoase cu cât suma este mai mică.

Atenție la tipul de comision pentru care optezi – OUR, SHA sau BEN. Este un factor de care depinde costul total al transferului tău sau suma de bani care ajunge în final la destinatar.

Spre deosebire de bănci, specialiști în transferuri internaționale ca Wise folosesc rata reală de schimb, adică cel mai avantajos curs valutar pe care îl poți obține, iar taxele sunt semnificativ mai mici decât cele ale bănci. Cu Wise știi exact cât costă transferul tău, câți bani ajung la destinatar și în cât timp.

Concluzie

Deschiderea unui cont bancar în Marea Britanie este condiționată, pe lângă deținerea unui act de identitate valid, și de dovadă că locuiești în Regat. Lucru poate imposibil dacă tocmai te-ai mutat sau locuiești la rude ori prieteni.

În plus, dacă vei face des transferuri internaționale de bani dintr-un astfel de cont sau îți mai deschizi un cont într-o altă valută pe care ai nevoie să o gestionezi, vei avea costuri destul de mari.

Alternativ, poți deschide un cont multivalutar la provideri precum Wise sau Revolut, fără dovadă că locuiești în Marea Britanie. Pe lângă accesibilitate, sunt și mai avantajoase din punctul de vedere al costurilor. Pentru că taxele sunt mai mici, iar rata de schimb este cea reală, fără marjă de profit.

Deschide gratuit un cont Wise

FAQ

Poate un străin deschide un cont în Marea Britanie?

Da, dacă poate demonstra cu un contract de închiriere sau o factura la utilități emisă pe numele lui că locuiește în Marea Britanie.

De cât am nevoie să deschid un cont bancar în Marea Britanie?

Deschiderea unui cont bancar în Marea Britanie este gratuită și, de cele mai multe ori, și administrarea. Numai în cazul în care deschizi un cont bancar internațional, e posibil să ți se ceară un depozit minim.

Pot să deschid online un cont bancar în Anglia?

Da, atâta vreme cât ai cele două documente minime: actul de identitate și dovada rezidentei.

Pot să deschid un cont bancar înainte să ajung în Marea Britanie?

Da, dar numai la anumite bănci și în anumite condiții. Cu Wise sau Revolut poți deschide un cont din care să gestionezi lire sterline și alte zeci de valute, oricând și de aproape oriunde, inclusiv din România.