Cele mai bune metode de a primi bani din străinătate? Ghidul tău complet 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
26 august 2022

Primești bani de la rude sau de la prieteni aflați în străinătate? Sau poate lucrezi ca freelancer pentru clienți din diferite țări și încasezi bani în mai multe valute? Ori poate ai o companie care livrează produse și servicii în străinătate.

Încasările în valută pot înseamnă la final mai puțini bani pentru tine. Iar explicația este cât se poate de simplă: suma care îți ajunge în cont depinde de cursul de schimb la care se face transferul și poate să scadă în cazul în care banca ta percepe comision de încasare. Mai mult, dacă încasezi în valută, iar apoi faci conversia în lei, te vei afla în aceeași situație: mai puțini bani pentru tine.

Câteva opțiuni pentru a primi bani din străinătate sunt serviciile oferite de bănci sau provideri specializați în transferurile internaționale de bani, cum sunt Western Union sau MoneyGram. Acestea pot percepe însă comisioane și taxe suficient de mari încât să vrei să cauți o alternativă la fel de sigură, dar mult mai accesibilă.

O soluție care începe să câștige tot mai mult teren sunt serviciile specializate de transfer monetar, care oferă aproape întotdeauna comisioane mai mici și rate de schimb valutar mai avantajoase decât băncile. Există numeroși astfel de furnizori pe piață precum Wise sau OFX, care intermediază transferuri rapide, sigure, ieftine, în și din străinătate.

În acest ghid analizăm cele mai bune variante pe care le ai la dispoziție și te ajutăm să identifici cea mai avantajoasă soluție pentru a primi bani din străinătate.

Află mai multe

Cele mai bune moduri de a primi bani din afara țării

Cum pot primi bani din străinătate?

Dacă primești bani în mod obișnuit din străinătate, în diverse valute, ai mai multe opțiuni prin care să te asiguri că sunt livrați în siguranță. Printre cele mai cunoscute căi de a trimite bani din afara țării se numără transferurile directe într-un cont bancar, colectarea banilor în numerar din rețelele serviciilor de transfer monetar sau prin aplicații de portofel electronic.

Alternativele digitale la serviciile tradiționale bancare au câștigat mult în popularitate, în special pe segmentul de plăți și transferuri în altă monedă. Cu oferte avantajoase la rata de schimb sau comisioane mici, acestea sunt tot mai des folosite - de la cumpărături online, la plăți sau chiar în versiunile lor business.

În funcție de ce funcționalități, termeni și monede vrei să tranzacționezi, fiecare dintre aceste vin cu plusuri și minusuri atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar. Găsești în continuare o analiză detaliată a acestor metode pe marginea cărora poți discuta cu expeditorul soluția cea mai avantajoasă pentru voi.

Informațiile pe care trebuie să le dețină expeditorul 

Atunci când urmează să primești un transfer de bani, trebuie să-i transmiți expeditorului tău mai multe informații.

Pentru un transfer direct într-un cont bancar, furnizează-i informații precum:

  • Numele complet și adresa, așa cum apar la bancă

  • Numele băncii tale și codul SWIFT/BIC

  • Codul IBAN și tipul de cont

  • Detalii de plată pentru a putea recunoaște sau identifica transferul

Dacă ridici banii în numerar, expeditorul trebuie să știe:

  • Numele tău complet, așa cum apare pe cartea de identitate

În cazul portofelelor electronice, transferurile se pot face în cele mai multe cazuri doar folosind adresa de email sau numărul de telefon al destinatarului. Similar se efectuează și transferurile cu soluțiile fintech, unde este suficient numărul de telefon sau tag-ul de utilizator.

Un cont multivalutar online

Contul multivalutar este o alternativă la conturile valutare oferite de bănci. Cu un cont multivalutar, poți cheltui, primi și deține mai multe valute în același timp. Cu un astfel de cont poți efectua plăți în diferite monede străine fără a fi nevoie să deschizi un cont bancar în țările de care aparțin respectivele valute.

Wise

Cum primești bani: Sumele sunt transferate în contul tău Wise la fel ca într-un cont bancar obișnuit. Expeditorul tău trebuie să știe detaliile bancare ale monedei în care vrei să primești banii.

Comisioane: Wise practică comisioane și taxe mici, afișate transparent înainte de finalizarea oricărei operațiuni.

Rata de schimb: Cel mai avantajos curs valutar de pe piață, rata medie a pieței.

Viteză: 50% dintre transferuri sunt efectuate instant.

Acceseaza Wise

OFX pentru afaceri

Cum primești bani: La fel ca la precedentele două soluții, și cu OFX primești banii similar cu un transfer bancar obișnuit.

Comisioane: OFX nu practică comisioane la transferuri, însă terții prin care se fac operațiunile pot deduce taxe, iar destinatarul poate astfel primi mai puțini bani.

Rata de schimb: OFX aplică un comision propriu peste rata medie a pieței.

Viteză: Majoritatea transferurilor sunt finalizate în 24 de ore.

Accesează OFX

Soluții specializate în transferuri monetare internaționale

Aceste servicii sunt create special pentru a facilita transferurile de bani în străinătate și au, de cele mai multe ori, rate de schimb și comisioane mai avantajoase decât băncile. Aceste servicii sunt mai ușor de accesat atât pentru expeditor, cât și pentru destinatar.

În timp ce băncile beneficiază de un renume, drept servicii cunoscute și sigure, soluțiile specializate fintech recuperează teren cu oferte avantajoase, sigure și mult mai rapide.

Wise

Wise, cunoscut anterior sub numele TransferWise, are propria rețea de conturi bancare la nivel global, putând astfel să efectueze transferuri rapide la costuri mici. Economisind astfel bani, Wise oferă cel mai avantajos curs valutar de pe piață și comisioane mici, afișate transparent.

Cu Wise poți trimite, primi și deține bani într-un cont multivalutar prin care ai acces la peste 50 de monede internaționale și plăți pe care le poți efectua în peste 80 de monede.

Accesează Wise

TorFX

TorFX este un serviciu specializat în schimburi valutare, cu originea în Marea Britanie. Acesta asigură transferuri monetare atât către persoane fizice, cât și pentru afaceri.

Serviciul este folosit în special de cei care doresc să facă transferuri mari de bani, manipulând anual peste 3 miliarde lire sterline.

TorFX nu percepe niciun comision la transferuri, indiferent de sumă. Compania câștigă însă la cursul bancar, cu o taxă extra între 0,5 - 2,5% adăugată cursului interbancar.

Cu TorFX, poți efectua plăți și trimite bani în peste 60 de monede străine.

Accesează TorFX

Remitly

Fondat în 2011, Remitly este un serviciu de transfer monetar cunoscut, cu peste 3 milioane de clienți. Alături de Wise, Remitly este printre cele mai avantajoase servicii, cu 1-2% comision la schimbul valutar și alte comisioane însumând 2-3%.

Cu Remitly, poți efectua și transferuri care să fie ridicate în numerar, cu un număr mare de țări către care poți efectua aceste tranzacții.

Accesează Remitly

WorldRemit

WorldRemit este o variantă potrivită pentru tine dacă faci transferuri internaționale în special către țări din Africa, Asia sau America de Sud. Există opțiuni și pentru Europa, însă mai puțin numeroase. Serviciul îți pune la dispoziție un calculator online pentru a ști în orice punct cât va costa transferul tău.

Cu WorldRemit poți alege cum primești banii: direct în contul bancar, numerar de la un agent sau chiar cu banii livrați la domiciliu.

Accesează WorldRemit

Transfer internațional interbancar

Cea mai comună operațiune de transfer monetar este transferul wire, un schimb electronic de date între bănci sau alte instituții financiare. Atunci când trimiți bani dintr-o monedă în alta prin intermediul băncii, banca convertește suma ta, o trimite către rețeaua bancară, iar banii sunt virați destinatarului, în medie, în 2-4 zile lucrătoare.

Băncile nu oferă în general rate de schimb competitive pentru a trimite bani, astfel că vei putea observa diferențe substanțiale între cursul real și cursul pe care îl oferă banca. Aceste rate de schimb sunt adesea cu 2-3% mai mari decât cursul real de schimb.

Din păcate, soluțiile oferite de bănci sunt costisitoare atât la nivel de schimb valutar, cât și în ceea ce privește comisioanele. Descoperă mai jos care sunt cele mai întâlnite comisioane într-un transfer monetar bancă - bancă:

  • Taxă fixă, achitată de expeditor, înainte de a face tranzacția.

  • Taxe percepute de băncile care pot intermedia tranzacția, reținute din suma care este virată destinatarului.

  • Taxe care trebuie achitate de destinatar, la sosirea banilor în cont.

Ridicare în numerar 

Unele dintre cele mai vechi servicii de transfer monetar de pe piață au debutat cu opțiunea de ridicare în numerar de la o locație apropiată destinatarului. În acest caz, trebuie să găsești o agenție apropiată destinatarului, iar acesta trebuie să se deplaseze acolo pentru a ridica suma.

Pentru astfel de transferuri, destinatarul trebuie să furnizeze un număr de urmărire al transferului, precum și un act de identitate.

Avantaje pentru ridicarea în numerar:

  • Transferurile se fac rapid

  • Sunt utile pentru persoanele care nu au un cont bancar

  • Sunt recomandate celor care au nevoie de bani în numerar

  • Expeditorul poate transfera atât bani în numerar, cât și direct din contul bancar

Dezavantaje pentru ridicarea de bani în numerar:

  • Sunt riscante pentru cei care au de ridicat sume mari pentru că au asupra lor mulți bani lichizi

  • Comisioane care depind de fondurile expeditorului, locația de unde trimit banii și moneda folosită

  • Rată de schimb neprofitabilă, chiar și comparabil cu transferurile bancare

Western Union

WU este unul dintre serviciile convenabile de transfer bancar cu ridicare în numerar, care oferă și opțiunea de a primi bani direct în cont sau pe cardul de debit.

Cu Western Union, poți transfera bani local sau oriunde în străinătate în doar câteva minute sau în câteva ore, în funcție de unde se află destinatarul tău. Acesta va putea apoi ridica banii de la orice agenție WU, de la ATM-urile băncilor partenere sau chiar de la ghișeele poștale.

MoneyGram

Un alt serviciu pentru ridicare bani în numerar este MoneyGram, prezent în peste 200 de țări. Banii trimiși prin MoneyGram se pot ridica nu doar în numerar, dar și de la bănci sau prin portofele mobile.

Transferurile se efectuează la fel de rapid ca în cazul Western Union, câteva minute sau ore pentru a ajunge la destinatar. Reține că MoneyGram percepe marje ale cursului de schimb - care pot ajunge și la 5% peste rate medie a pieței -  și comisioane de transfer.

Plata la domiciliu

Câțiva dintre provideri acoperă și livrarea banilor la domiciliu, caz în care tu, în poziție de destinatar, va trebui doar să furnizezi un act de identitate când se efectuează plata. Soluția nu va fi una ieftină pentru expeditor, deoarece plata la domiciliu este un serviciu costisitor, ținând cont de cât de multă muncă presupune de partea providerului.

Totuși, plata la domiciliu nu este un serviciu atât de răspândit, în special în țările în care există acces la bancomate și sedii bancare.

În România, unul dintre serviciile care oferă această opțiune de livrare a banilor la domiciliu este Remitly.

Portofelul mobil

O altă manieră de a trimite bani din străinătate este prin portofelul mobil, un cont electronic asociat telefonului mobil al unei persoane. PayPal, Cash App sau Google Pay sunt servicii care oferă un astfel de portofel mobil.

Plățile către un portofel mobil pot fi efectuate convenabil, doar cu o adresă de email sau numărul de telefon al destinatarului. Oricât de convenabil și ușor ar fi, acest tip de serviciu vine însă cu comisioane mari de achitat.

Taxe pentru primirea de bani din străinătate

Taxele și comisioanele aferente transferurilor internaționale variază semnificativ în funcție de metoda de transfer pe care o alege expeditorul tău.

Pentru transferurile bancare, instituția bancară de care aparții va deduce automat taxe, lucru întâlnit atunci când plățile sunt procesate prin rețeaua SWIFT. În acest caz, nu vei cunoaște care taxe ți se aplică înainte de a face efectiv un transfer.

Instrumentele digitale alternative precum Wise sau Revolut evită de cele mai multe ori rețeaua SWIFT. Astfel, alegând astfel de opțiuni, vei fi sigur de suma pe care o vei regăsi în contul tău, iar expeditorul tău va fi informat de eventualele taxe care i se aplică înainte de a face transferul.

La ce schimb valutar să mă aștept?

Cele mai multe bănci și servicii de plăți monetare internaționale adaugă o marjă la rata medie a pieței. Cel mai adesea vei găsi o marjă de 2 - 3 procente adăugate la costul transferului tău dintr-o monedă în alta.

Din fericire, există servicii care nu adaugă o astfel de marjă de profit la schimbul valutar. Dacă vrei să economisești bani la transferurile tale valutare și transparență în ceea ce privește toate costurile tranzacției tale, poți lua în calcul servicii precum Wise sau Revolut.

Am de plătit taxe și impozite la primirea de bani din străinătate?

În cele mai multe cazuri, nu ai de achitat nicio taxă la încasarea de bani din străinătate. Dacă trimiți bani către rudele de acasă sau ai familie care îți trimite bani din străinătate, persoana care primește banii în România nu va trebui să plătească impozit.

Dacă primești însă bani din străinătate ca venituri sau pentru servicii prestate, va trebui să completezi Declarația Unică și să plătești impozit pe venit pentru acestea.

Există limite pentru a primi bani din străinătate?

Pentru majoritatea cazurilor, nu există limite privind sumele care pot fi primite din străinătate, însă diferiții provideri își pot seta propriile limite. Cel mai bine este să te informezi direct despre furnizorul pe care îl vei folosi înaintea unui transfer.

Concluzii

Decizia celei mai bune metode de a primi bani din străinătate va depinde întotdeauna de expeditor și destinatar, de valuta intermediată și de alte astfel de detalii de plată. În timp ce expeditorul are la dispoziție mai multe opțiuni de transfer monetar, destinatarul va depinde de alegerile celui dintâi.

Alegerea unui transfer interbancar a fost pentru multă vreme o alegere evidentă, dar așa cum am aflat, este și o alegere lentă și costisitoare.

Dacă dorești să primești bani într-un cont bancar, alege un serviciu monetar specializat, concomitent cu costuri reduse și timpi mai scurți.

Utilizează acest ghid ca punct de plecare pentru a decide cea mai convenabilă metodă de a primi bani. Nu uita de asemenea să consulți cu expeditorul banilor alternativele disponibile.

FAQ

Cât de mult durează să primesc un transfer de bani din străinătate?

În funcție de serviciu ales, poți avea parte de transferuri instant prin instrumentele digitale sau transferuri de 2-4 zile lucrătoare în cazul băncilor.

Cât de mult costă primirea unui transfer de bani din străinătate?

Dacă optezi pentru un transfer de bani interbancar, ridicarea în numerar sau plata la domiciliu, pregătește-te să achiți comisioane mari pentru tranzacțiile tale. Pentru un transfer ieftin și prompt, alege să tranzacționezi cu serviciile fintech.

Trebuie să declar primirea unui transfer de bani din străinătate?

Trebuie să declari banii primiți din străinătate doar în cazul în care aceștia sunt încasați ca venituri.