Western Union – este un serviciu sigur?

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
13 iunie 2022

Western Union este una dintre cele mai mari și mai cunoscute companii de plăți globale, cu peste 500.000 de agenții în peste 200 de țări și peste 150 de milioane de clienți în întreaga lume. Cu Western Union, poți transfera bani local sau oriunde în străinătate în doar câteva minute sau în cel mult 1-2 zile lucrătoare, în funcție de locația destinatarului tău.

Transferurile de bani, în special cele internaționale, sunt importante pentru tine și destinatarii tăi. Așadar, una dintre cele mai importante întrebări legate de utilizarea acestui serviciu rămâne: cât de sigur este Western Union?

În articolul de mai jos te vom ajuta să înțelegi cum este Western Union reglementat, cu ce se diferențiază de băncile obișnuite și cum îți colectează și păstrează datele personale în siguranță pentru a putea lua o decizie informată atunci când optezi pentru acest serviciu. În cazul în care dorești o alternativă mai ieftină și la fel de sigură, poți opta pentru serviciile Wise sau Revolut, care folosesc rata medie de schimb pentru a transfera bani și comisioane transparente.

Western Union, pe scurt

 • Este un serviciu cunoscut și sigur de transferuri internaționale

 • Serviciile Western Union sunt autorizate și reglementate de FCA în Regatul Unit și de către Autoritatea pentru Piața Financiară din Austria

 • Banii transferați prin Western Union pot fi ridicați în numerar de la orice agenție sau ATM

 • Serviciile de afaceri Western sunt, de asemenea, reglementate de autorități globale

 • Eforturi asumate de criptare și prevenire a fraudelor pentru a proteja transferurile monetare

 • Folosește tehnologie antifraudă și are echipe dedicate pentru protecția clienților

Este Western Union un serviciu sigur?

Da, Western Union este un serviciu sigur pentru transferurile de bani locale sau în străinătate. Compania este unul dintre cele mai vechi servicii financiare din lume, cu o gamă largă de opțiuni de transfer monetar în peste 200 de țări din lume.

De altfel, Westen Union este licențiat și regulat de cele mai mari autorități din toate regiunile și țările în care operează.

CIfrele din spatele companiei Western Union

 • Fondat în 1851, în New York, sub forma unei companii de telecomunicații, devenit serviciu de transfer monetar în 1871

 • Reglementat și autorizat de către FCA și  Autoritatea pentru Piețe Financiare din Austria; licențiat și în toate țările și regiunile în care operează

 • Peste 150 milioane de clienți la nivel mondial

 • Rating 3,9 din peste 27,000 de review-uri lăsate de clienți pe Trustpilot

Cum este reglementat Western Union?

Serviciile Western Union sunt oferite de Western Union International Bank GmbH, în colaborare cu Western Union International Limited. Western Union International Bank GmbH, sub denumirea comercială Western Union International Bank, este licențiată și reglementată de către Autoritatea pentru Piața Financiară din Austria și este de asemenea supusă reglementării emise de către Autoritatea pentru Servicii Financiare și reglementarea limitată de către Autoritatea de Reglementare Prudențială.

Este Western Union un serviciu la fel de sigur ca băncile tradiționale?

Compania Western Union nu este o bancă, însă pentru serviciile oferite este reglementată și la fel de sigură ca o instituție bancară obișnuită.

Cea mai mare diferență dintre Western Union și bănci constă în maniera în care sunt structurate serviciile și taxele. Western nu reține banii clienților, ci doar intermediază transferul și efectuarea plăților, garantând securitatea acestora în tot acest proces.

Pe lângă respectarea standardelor de siguranță impuse de lege, Western folosește o varietate de tehnologii, inclusiv tehnologia SSL, pentru a păstra sigure informațiile cu caracter personal.

Cum îți protejează Western Union banii din cont?

Western Union, în calitate de una dintre cele mai vechi companii de servicii financiare, asigură numeroase măsuri de securitate pentru a ține datele și banii clienților în siguranță. Printre acestea se numără și:

 • Politici și proceduri de logare și înregistrare care includ verificare foto

 • Verificări din partea unui agent fizic

 • Verificarea unui act de identitate la ridicarea în numerar a transferurilor

 • Număr de urmărire MTCN pentru transferuri

 • Echipe dedicate antifraudă și verificări pentru transferurile suspicioase

 • Servicii de protecția consumatorului

Este Western Union o soluție sigură pentru transferuri de bani?

Western Union pune la dispoziție o rețea vastă de locații fizice și opțiuni securizate pentru transferurile monetare. Serviciul este o opțiune în special pentru cei care vor să trimită bani sau transferuri către persoane pe care le cunosc și în care au încredere.

Totuși, compania nu are cele mai competitive taxe și comisioane de pe piață. Western Union este unul dintre cele mai scumpe servicii de transferuri monetare, iar cea mai ieftină variantă de transfer - de la o bancă la alta - este și cea mai lentă variantă de transfer asigurată de provider.

Este Western Union o soluție sigură pentru depozitarea banilor?

Western Union nu păstrează în mod obișnuit banii clienților. Serviciul doar intermediază plățile și transferurile, iar, în funcție de metoda de plată aleasă, aceștia pot fi transferați chiar pe loc către destinatar.

Este Western Union o soluție sigură pentru transferurile mari de bani?

Limitele impuse de Western Union pentru plăți și transferuri pot să difere în funcție de țara sau tipul de transfer ales. Totuși, garanția companiei pentru securitatea transferurilor se extinde și asupra tranzacțiilor mari de bani.

În România, pentru un transfer online, se pot trimite până la 1.000 EUR într-un interval de 12 luni, în timp ce pentru transferurile efectuate de la o agenție Western Union nu există o sumă limită. Totuși, în funcție de sumă și transfer, este posibil să fii supus unor proceduri suplimentare de securitate sau să ți se solicite informații și documente suplimentare.

Dacă vrei să iei măsuri suplimentare de securitate înainte de un transfer mare de bani, este recomandat să verifici toți pașii ceruți de Western, precum și limitele impuse de banca ta pentru transferuri. De asemenea, este bine să pregătești toate documentele și datele destinatarului tău și chiar să setezii o întrebare de securitate la care acesta va putea răspunde pentru a încasa banii.

Este Western Union un serviciu legitim?

Cu peste 500,000 de agenții în peste 200 de țări din jurul lumii, Western Union este un serviciu legitim, cu vechime pe piață și popular cu peste 150 milioane de clienți. Este un instrument la îndemână pentru cei care vor să trimită bani local sau în străinătate online, prin aplicația mobilă sau în persoană.

Western Union este însă rareori cea mai ieftină variantă de transferuri monetare, practicând comisioane ridicate în funcție de suma, moneda sau destinația transferului.

Recenzille clienților pe Trustpilot

Serviciile Western Union sunt apreciate la un rating 3,9 din peste 27,000 de recenzii pe platforma Trustpilot, un website care intermediază review-uri ale clienților. Deloc un rating slab, recenziile Western Union însumează 61% din păreri ”excelente” și 16% din păreri care vorbesc despre un serviciu ”slab”.

Printre recenziile bune, clienții laudă serviciile și viteza transferurilor, în timp ce clienții care folosesc un ton critic se plâng de absența recompenselor și punctelor din cont sau chiar de probleme tehnice pe site sau în aplicație.

Fraude sau înșelătorii pe Western Union?

Western Union depune eforturi considerabile în ceea ce privește combaterea fraudei și investește în educația clienților săi. Pe website-ul companiei există o campanie #BeFraudSmart prin care Western își educă clientela vizavi de diferitele tipuri de fraudă sau înșelătorii la care aceștia pot fi expuși.

Cum să eviți să devii victima unor astfel de infracțiuni?

Pe lângă materialele informative și diferitele studii de caz puse la îndemână de Western, compania oferă și un chestionar prin care clienții pot verifica cât de vulnerabili sunt în fața infracțiunilor legate de bani.

În campania de informare Western Union, clienții se pot informa și pregăti și pe subiecte precum:

 • Înșelătorii legate de comision perceput în avans

 • Înșelătorii legate de donații, situații de urgență sau situații legate de membrii familiei

 • Șantaj

 • Înșelătorii legate de cecuri false

 • Furt de identitate

 • Înșelătorii legate de achiziții online

 • Phishing sau SMS/Smishing

Sunt datele tale personale în siguranță cu Western Union?

Western Union își asumă responsabilitatea legală de a îți păstra datele personale în siguranță atât pentru serviciile online, cât și pentru cele contractate în agențiile fizice.

Compania menționează că anumite date personale pot fi dezvăluite către terți în cazuri limitate, după cum este solicitat sau permis de legile și reglementările în vigoare.

Ce date personale colectează Western Union? 

Pentru orice transfer Western Union, este necesar să prezinți documente de identitate valabile. Reține că, pentru anumite sume și transferuri, sunt necesare proceduri extra de securitate prin care operatorii vor cere informații sau documente suplimentare.

Printre datele pe care va trebui să le prezinți se numără și:

 • Informațiile tale de contact precum nume, adresă poștală, adresă de email, număr de telefon

 • Informații personale precum data nașterii, sex, cetățenie, loc de muncă sau starea civilă

 • Informații legate de tranzacția pe care vrei să o faci

 • Informații tehnice precum adresa IP

Cum să îți deschizi un cont Western Union?

Pentru a îți seta un cont Western Union, poți alege să te înregistrezi din website sau din aplicația mobilă.

 1. Accesezi pagina de Înregistrare

 2. Introduci informațiile necesare. Atenție la completarea datelor așa cum apar în actul de identitate

 3. Introduci adresa de email

 4. Primești un email de confirmare dacă înregistrarea a fost făcută cu succes

 5. Contul tău este acum înregistrat și poți efectua tranzacții prin intermediul acestuia

Concluzii

Cu o rețea extinsă de agenții și servicii convenabile, Western Union este un furnizor popular și o modalitate sigură de a trimite bani și de a face plăți internaționale. Dovadă pentru această rețea extinsă, funcțională și de încredere stau cei peste 150 milioane de clienți și cele peste 200 de țări în care Western Union operează.

Reglementată de FCA în Marea Britanie și de alte organisme de reglementare globale în întreaga lume, compania rămâne o opțiune sigură pentru tranzacțiile monetare.

FAQ

Este Western Union un serviciu sigur?

Da, Western Union este un serviciu sigur pentru transferurile de bani locale sau în străinătate.

Cum este Western Union reglementat?

Compania este licențiată și reglementată de către Autoritatea pentru Piața Financiară din Austria și este de asemenea supusă reglementării emise de către Autoritatea pentru Servicii Financiare și reglementarea limitată de către Autoritatea de Reglementare Prudențială.