Wise Business Review: O Recenzie Completă 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
31 mai 2022

Wise este o companie globală de tehnologie, concentrată pe a construi și eficientiza cea mai bună manieră de a transfera bani în întreaga lume. Lansată în 2011, la Londra, Wise este în prezent o companie cotată la bursă care deservește peste 13 milioane de clienți și tranzacționează peste 70 miliarde GBP (lire sterline) anual.

Cu contul Wise pentru afaceri, poți trimite și primi bani local sau internațional, poți efectua plăți individuale, plăți multiple, plăți de salarii sau îți poți păstra un sold, ca pe orice alt cont si card de debit.

Printre avantajele unui cont de afaceri Wise, beneficiezi de adăugarea și gestionarea permisiunilor la nivel de utilizator, conectarea la platformele majore de contabilitate pentru reconcilierea automată și automatizarea proceselor de plată cu ajutorul unui instrument API.

În acest review, vom acoperi toate informațiile de care ai nevoie să decizi în ce măsură un cont de afaceri Wise este potrivit pentru profilul și nevoile afacerii tale.

Încearcă Wise pentru afaceri

Wise: Puncte cheie

Puncte cheie: 

 • Transferuri bancare cu rata de schimb reală, fără taxe ascunse

 • Poți păstra complet gratuit și converti 53 de monede

 • Beneficiezi de un card de debit gratuit

 • Poți efectua transferuri internaționale și plăti facturi către 80+ țări

 • Deții mereu controlul și poți adăuga și gestiona permisiuni pe contul de afaceri

 • Trimite bani gratuit către alți clienți Wise pentru afaceri

 • Poți efectua plăți multiple cu până la 1.000 de destinatari în același timp

 • Îți poți conecta contul cu Xero și orice alte instrumente de contabilitate preferate

 • Acces API pentru a automatiza o mare parte a plăților, a fluxurilor de lucru și a proceselor de colectare a plăților

Avantaje Wise: 

 • Cele mai reduse costuri și cea mai avantajoasă rată de schimb

 • Taxe mici, afișate de fiecare dată transparent

 • Fără costuri de administrare și fără un minim de sold în cont

 • Poți deține 50+ monede și poți face transferuri și plăți în 80+ țări

 • Poți deține detalii bancare locale pentru 10 monede pentru plăți, salarii, pensie sau profit din acțiuni

 • Atașarea cardurilor de debit cu retrageri gratuite, atât pentru administrator, cât și pentru angajați

 • Poți economisi de 6 ori mai mult la transferuri față de operațiunile intermediate de băncile tradiționale

 • Este un serviciu sigur, reglementat în fiecare țară în care operează

 • Servicii speciale dedicate afacerilor pentru a reduce din munca administrativă și pentru a economisi bani

 • Servicii speciale dedicate corporațiilor

Dezavantaje Wise: 

 • Wise nu operează ca o bancă și nu poate oferi servicii de creditare sau împrumuturi

 • Comisioanele Wise variază în funcție de modalitatea de transfer și țara de destinație

 • Durata unui transfer bancar intermediat de Wise poate fi ușor mai lentă

 • Nu poți trimite sau primi bani numerar

Pe scurt:

Contul Wise pentru afaceri, pentru configurarea căruia plătești o taxă unică de 235 RON, este o opțiune pentru conturile de companii care tranzacționează numeroase valute. Cu Wise pentru afaceri, compania ta beneficiază de un instrument financiar ușor de gestionat și numeroase caracteristici utile pentru afaceri.

Pentru acest tip de cont, există o taxă ieftină și transparentă pentru convertirea valutelor - fie în cont, fie în cazul convertirii cu cardul Wise Business într-o monedă care nu este inclusă în oferta Wise.

Fără un sold minim impus pe cont și fără taxe lunare de întreținere, contul Wise pentru afaceri este o alternativă self-service la un cont bancar de afaceri pentru freelanceri, antreprenori sau comercianți individuali care au nevoie să primească, să depoziteze sau să trimită bani în străinătate.

Wise folosește cursul de schimb real și practică taxe și comisioane mici și transparente pentru plățile internaționale, lucru care îl face un serviciu de 6 ori mai ieftin decât băncile obișnuite și de 19 ori mai ieftin decât PayPal.

Wise este un provider sigur, garantat de cei peste 13 milioane de clienți și autoritățile financiare care îl reglementează în toată țările în care operează.

Trimite bani cu Wise

Ce este Wise pentru afaceri?

Wise pentru afaceri este un cont multivalutar online dedicat afacerilor care fac plăți, primesc și transferă bani în toată lumea, la rata de schimb reală. Acest tip de cont le permite business ownerilor să plătească facturi, să cumpere produse și să gestioneze salarizarea în peste 80 de țări la costuri mult mai ieftine decât alternativele bancare.

Plățile Wise Business

Clienții Wise Business, antreprenori, întreprinderi mici și mijlocii sau corporații, pot face plăți local și în peste 80 de țări din întreaga lume. Pentru a efectua aceste plăți, poți folosi direct cardul de debit, contul bancar sau direct din soldul contului de afaceri. De altfel, destinatarul nu are nevoie de un cont Wise pentru a-și primi bani, transferul se poate efectua doar cu datele bancare ale acestuia.

Wise este gândit ca o soluție care să ușureze plățile internaționale - atât pentru persoane fizice sau afaceri - oferind rata medie a pieței și taxe mici și transparente pentru tranzacționare. Acest lucru înseamnă că Wise este o alternativă pentru beneficiari pentru a trimite bani mai ieftin și mai rapid decât providerii bancari obișnuiți.

Pentru a efectua o plată intermediată de Wise, trebuie doar să introduci suma pe care vrei să o trimiți în valuta în care o deții sau în valuta locală destinatarului tău. Wise se ocupă apoi de convertirea sumei și îți va afișa atât suma finală care se va livra destinatarului, cât și eventualele taxe. Interfața Wise va face plățile către furnizori, contractori și angajați un proces simplu și fără stresul și grijile asociate transferurilor internaționale.

Plăți multiple cu Wise pentru afaceri

Wise îți pune la dispoziție și un instrument de plată multiplă care să-ți ușureze efectuarea mai multor plăți internaționale deodată. Instrumentul este gratuit în cadrul unui cont de afaceri Wise, nu presupune nicio taxă suplimentară, iar cu el poți face un singur transfer către Wise pentru a finanța toate transferurile asociate plății multiple.

Cu acesta poți rezolva grija plăților internaționale recurente și poți efectua până la 1,000 de transferuri cu un singur fișier .CSV, spre deosebire de configurarea fiecăreia în parte. Odată încărcat în pagina de plăți multiple din contul tău, poți revizui transferurile incluse, poți efectua plata acestora și le poți urmări în timp real.

API-ul Wise

Afacerile care lucrează cu Wise pot automatiza plăți și fluxuri de lucru cu API-ul deschis al companiei fără niciun comision. Prin accesarea API-ului, acestea pot conecta instrumente de afaceri și crea noi modalități de a gestiona finanțele, precum:

 • Automatizarea facturilor, transferurilor și comenzilor recurente sau plății salariilor

 • Generarea plăților din software-ul de facturare

 • Permiterea notificărilor în timp real pe platforme precum Slack

 • Raportarea cheltuielilor

 • Monitorizarea ratelor de schimb și a conversiilor automatizate

Cont multivalutar Wise

Pe măsură ce afacerile internaționale devin tot mai populare, un cont multivalutar devine și el necesar pentru funcționarea acestora. La Wise, poți deschide un cont de afaceri multivalutar fără grija unor taxe lunare sau solduri minime, sau, dacă preferi, poți alege varianta plătită pentru a accesa alte funcții suplimentare ale contului.

În contul multivalutar Wise poți depune, reține, converti sau efectua plăți în peste 50 de valute, mereu la cursul de schimb mediu al pieței. Le poți permite acces altor membri ai echipei la acest cont, poți integra instrumente de contabilitate bazate pe cloud, efectua plăți multiple și multe alte opțiuni accesibile direct din aplicația Wise.

Dacă ai nevoie să fii plătit în valută străină, poți face un upgrade la contul cu funcții complete. Pentru deschiderea contului, vei avea de achitat o singură taxă în valoare de 235 RON, cu un comision începând de la 0.41% la transferurile de bani, în funcție de moneda aleasă. Acesta îți oferă și detalii bancare locale pentru 10 valute pentru a încasa plăți terțe din peste 30 de țări precum: GBP, EUR, USD, AUD, NZD, CAD, HUF, SGD, TRY și RON.

Deschide un cont Wise

Acces și permisiuni pentru utilizatorii conturilor Wise Business

Accesul mai multor utilizatori la un cont de afaceri este important. Numeroase companii au nevoie să permită mai multor angajați, contractori sau contabili accesul la aceste date financiare.

În contul tău Wise de afaceri, poți oferi următoarele roluri membrilor din echipă:

 • Vizualizator (Viewer) — acesta poate vizualiza contul, îl poate conecta cu programe de contabilitate și poate descărca extrase

 • Angajat — acesta poate efectua plăți cu propriul său card Wise, în limitele prestabilite, și își poate accesa propria activitate.

 • Pregătitor — acesta poate iniția plăți unice pentru aprobare, vizualiza contul și descărca extrase.

 • Plătitor — acesta poate efectua și gestiona plăți, converti între conturi valutare și descărca extrase.

 • Administrator — acesta poate vizualiza și gestiona întreaga activitate, poate adăuga și elimina membrii echipei și cheltui cu un card de debit de afaceri.

Dacă vrei să afli mai multe despre roluri și permisiunile fiecăruia în cadrul unui cont multivalutar de afaceri Wise, poți citi această pagină.

Sincronizare și asociere tranzacții cu Wise

Poți integra contul tău Wise cu Xero și QuickBooks pentru a reduce timpul de administrare și gestionarea valutelor care intră și ies din cont. Funcția ”Sincronizare & asociere tranzacții” urmărește astfel toate tranzacțiile din conturile tale Wise, interoghează istoricul companiei în QuickBooks și identifică eventuale facturi care pot fi conectate cu fiecare tranzacție, pentru reconciliere.

Cum funcționează Wise?

Wise, cunoscut înainte de rebranding ca TransferWise, este un serviciu de transfer de bani ce oferă servicii online, rapide și sigure din și în România. Wise nu este o bancă. În timp ce băncile tradiționale folosesc rețeaua SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) pentru transferuri internaționale, Wise și-a construit propriul sistem de transferuri rapide, ieftine și mai eficiente.

Sistemul SWIFT pe baza căruia lucrează băncile poate fi o opțiunea scumpă și înceată, cu costuri adăugate și timp extra pentru procesare. Spre deosebire de un transfer interbancar internațional, unde sunt implicate banca ta, banca destinatarului tău și una sau mai multe bănci intermediare, Wise lucrează diferit.

Compania folosește o rețea de conturi locale a efectua plățile din contul tău Wise pentru afaceri. Wise depozitează suma de bani în valuta aleasă de tine și transmite mai departe echivalentul acesteia în moneda țării destinatare. Astfel, serviciul îți va afișa transparent și în avans cât ai de plătit și cât va primi destinatarul tău în cele din urmă.

Este Wise sigur pentru afaceri?

Plata furnizorilor, contractorilor sau angajaților din străinătate poate fi o grijă pentru orice business internațional. Cu un cont Wise pentru afaceri, poți sta liniștit în privința banilor și datelor companiei.

Wise este un provider sigur și de încredere, reglementat de către FCA în Regatul Unit și de către multe alte autorități de reglementare din întreaga lume. Pentru a menține banii clienților în siguranță, Wise urmează stricte proceduri care păstrează fondurile clienților separat de propriul capital operațional.

În plu, securitatea conturilor Wise este dublată de echipe și tehnologie dedicate antifraudă, alerte privind tranzacțiile sau autentificare în doi factori.

Taxele unui cont Wise pentru afaceri 

Configurarea unui cont Wise pentru afaceri presupune o singură plată unică de 235 RON. Providerul va percepe și o taxă mică și transparentă a convertirea între valute, fie în contul tău, fie dacă cheltui bani din cardul tău Wise Business într-o monedă pe care nu o ai în cont.

Mai departe, nu vei avea de acoperit alte costuri de administrare, pur și simplu vei avea de acoperit diferitele servicii pe care vei alege să le folosești.

Alte taxe Wise

Pentru transferuri internaționale, Wise folosește rata de schimb reală și percepe un comision scăzut și transparent, fără costuri ascunse. Totuși, există câteva taxe pe care le poți întâlni la Wise:

 • Taxe fixe, asociate cu transferurile monetare; acestea variază în funcție de monedă

 • Taxe variabile, care apar la schimbul valutar, când convertești o monedă folosind cardul; acestea pot fi în jur de 0,33% - 3,56%

Pentru conturile noi de afaceri, Wise percepe o taxă anuală de 0,9% pentru orice sumă păstrată în cont care depășește pragul gratuit de 30,000 EUR. Pentru clienții Wise de afaceri existenți, această taxă se aplică de la pragul de 70,000 EUR.

Indiferent de tranzacție sau serviciu, Wise îți va afișa toate costurile transparent, înainte de  a încheia procedura.

Trimiți 10,000 RON Taxe variabileTaxe fixeTaxe totale 
EUR44.8 (0,45%)0.545.3
GBP44.79 (0,45%)0.9345.72
USD44.79 (0,45%)1.346.09

Rata de schimb valutar Wise

Wise folosește pentru transferurile internaționale și schimburile valutare doar rata medie de schimb a pieței. Acest lucru se aplică fie că efectuezi un transfer, schimbi bani dintr-o monedă în alta sau cheltui bani cu cardul Wise în străinătate. Băncile tradiționale, pe de altă parte, adaugă un comision extra peste această rată de schimb, opțiune care poate fi mult mai costisitoare pentru tranzacțiile companiei tale.

Transferuri mari pentru afaceri cu Wise

WIse susține transferurile de sume mari atât pentru conturile de afaceri, cât și pentru cele personale. Cu Wise, cu cât trimiți mai mulți bani, cu atât ai o economie mai mare la taxe. Tipic, pragul maxim de transfer este de 1,2 milioane EUR, însă alături de Wise poți aranja și transferuri mai mari în condiții speciale.

Când trimiți peste pragul de 100,000 GCP în altă monedă (sau echivalentul acesteia în moneda ta locală) pe parcursul unei luni, vei plăti o taxă mai mică pentru această sumă. Această taxă se aplică atât unui transfer unic, cât și dacă depășești pragul lunar din multiple tranzacții, indiferent de câte monede folosești pentru acestea.

În funcție de cât de mulți bani vrei să tranzacționezi, providerul ar putea să-ți ceară documente suplimentare pentru a verifica situația acestora. Pregătește-te în avans cu documente care să dovedească necesitatea acestor transferuri pentru a evita întârzierile.

Trimite bani cu Wise

Cât durează tranzacțiile efectuate prin Wise?

Wise folosește propria rețea pentru transferuri, lucru care se traduce în timpi scurți pentru procesarea acestora. Pentru transferurile internaționale, 40% din transferuri intermediate de Wise sunt efectuate instantaneu (livrate în mai puțin de 20 de secunde), în timp ce 80% din toate transferurile Wise sunt efectuate în 24 de ore de la inițierea lor.

Există numeroși factori care pot influența viteza transferurilor precum monedele de schimb, sumele transferate, sursa transferurilor și altele. În contul tău Wise, vei găsi un timp estimativ pentru transferul tău pentru a ști când ajung banii în contul destinatarului tău. Totuși, cu 40% din transferuri plătite pe loc, transferul tău are șanse mari să fie procesat și încheiat cât mai repede posibil.

Cum să folosești Wise pentru afaceri? 

Este simplu să folosești un cont Wise pentru afaceri, mai jos găsești pașii pentru un transfer în interes de afaceri:

 • Asigură-te că ai un cont verificat și alimentat cu bani

 • Alege din cont sursa banilor de unde vrei să transferi

 • Adaugă valoarea plății sau suma pe care vrei să o primească destinatarul tău

 • Completează și verifică detaliile destinatarului

 • Selectează metoda de plată și confirmă transferul

 • Banii tăi sunt în acest punct deja în tranzit via Wise

Metode de finanțare a contului Wise pentru afaceri

Atunci când te pregătești să efectuezi un transfer, Wise îți va afișa următoarele metode de finanțare:

 • Plata prin cont bancar

 • Transfer wire

 • Card de debit sau credit

 • SWIFT

Cea mai ieftină și mai populară metodă este folosirea unui transfer bancar.

Cum se efectuează transferurile Wise pentru afaceri?

Majoritatea transferurilor din conturile de afaceri Wise sunt trimise direct în contul destinatarului. Totuși, Wise este flexibil și acceptă alte metode de plată, în funcție de țara de destinație a transferului.

Cum îți creezi un cont Wise pentru afaceri?

Durează doar câteva minute configurarea unui cont Wise pentru afaceri. Ți se vor cere câteva detalii despre tine și compania ta. S-ar putea ca Wise să considere necesare și verificări suplimentare înainte ca tu să poți începe tranzacțiile.

 • Accesezi website-ul Wise sau aplicația mobilă a acestuia

 • Accesezi butonul de Înregistrare

 • Urmezi indicațiile și completezi datele cerute de provider

 • Aștepți să fii verificat de Wise

 • Ești gata să-ți folosești contul de afaceri

Deschide un cont Wise

Ce documente ai nevoie pentru un cont Wise pentru afaceri?

Similar cu cazul băncilor sau al altor alternative de transfer monetar, Wise va efectua verificări asupra contului tău de afaceri. Vei afla exact documentația necesară înscrierii tale atunci când vei completa profilul afacerii tale.

Pentru a crea un cont Wise pentru afaceri, cel mai probabil vei avea de furnizat numele, data nașterii și țara de rezidență a directorilor sau acționarilor care dețin mai mult de 25% din companie.

Wise te va ghida prin întregul proces de verificare. Dacă la un anumit pas te-ai blocat sau nu ai documentele necesare la îndemână, poți salva progresul și poți reveni ulterior asupra lui.

Cât poate dura verificarea unui cont Wise pentru afaceri?

Promisiunea Wise de verificare a conturilor este 2 zile lucrătoare, însă majoritatea conturilor trec într-o singură zi de acest pas. În cazul în care sunt necesare documente suplimentare, procesul se va prelungi, dar o echipă Wise te va ghida pas cu pas prin aceste proceduri.

Limitele de transferuri Wise

Limitele de transferuri pot diferi în funcție de moneda folosită. Totuși, pragul de 1 milion GBP (și echivalentul acestuia în alte monede internaționale) este o limită impusă de Wise. Providerul permite excepții pentru transferuri mai mari, poți consulta echipa de suport pentru astfel de proceduri.

Moneda transferatăSuma maximă
EUR1,2 milioane
GBP 1 milion
USD1,6 milioane

Monede acceptate de Wise

Cu Wise, poți păstra și gestiona bani în peste 50 de monede și poți efectua transferuri în peste 80 de țări. Astfel, poți evita fluctuațiile cursului valutar și îți poți pregăti următoarele transferuri de afaceri.

Lista monedelor și a țărilor este constant actualizată și o poți consulta aici.

Concluzii

Wise este o soluție comodă și accesibilă de gestionat bani și valute pentru clienții care optează pentru un cont de afaceri.

De la un cont care se creează cu o taxă unică, fără costuri continue de administrare sau cerințe de sold minim, contul Wise pentru afaceri este astfel potrivit atât pentru freelanceri, antreprenori, proprietari de afaceri sau organizații corporate.

Dacă compania ta lucrează cu contractori sau are angajați în străinătate, contul Wise pentru afaceri ar putea fi o alegere potrivită. Cu Wise pentru afaceri, este gratuit să păstrezi majoritatea monedelor în cont până la o anumită limită.

Poți efectua plăți ca un localnic, poți păstra și gestiona peste 50 de monede, poți gestiona salariile și facturile cu doar câteva clicuri - toate dintr-un singur cont. În plus, cu rata medie a pieței și comisioanele mici și transparente ale Wise, poți economisi cu această opțiune de 6 ori comparativ cu băncile tradiționale și de 19 ori comparativ cu PayPal.

Încearcă Wise pentru afaceri

FAQ

Cât costă Wise?

Ca să îți creezi un cont Wise de afaceri, ai de achitat o taxă unică de 235 RON.

Cât durează transferurile de fonduri prin Wise?

40% din transferurile Wise se realizează pe loc, în timp ce pentru restul vei avea de așteptat până în 24 de ore pentru a fi finalizate.

Este Wise un serviciu sigur?

Da. Wise este reglementat strict în fiecare țară în care operează.

Cum realizează Wise schimburile valutare?

Schimbul valutar practicat de Wise se face la cursul real de schimb, fiind cea mai avantajoasă opțiune de pe piață care te poate ajuta să economisești bani.

Are Wise aplicație mobilă?

Da, aplicația mobilă Wise o poți găsi atât în App Store, cât și în Play Store.

Cum funcționează Wise?

Configurează-ți un cont de business Wise online sau în aplicația mobilă și poți trimite și primi plăți internaționale în peste 50 de valute și în peste 80 de țări.

Câte valute poți converti cu Wise?

Cu Wise, poți păstra și schimba bani în 53 de monede internaționale.