Recenzie Western Union: Comisioane, Durată și Alternative 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
4 mai 2022

Western Union este un instrument accesibil pentru a transfera bani local sau în străinătate, către un membru al familiei sau cunoscuți. Transferul tău este finalizat în doar câteva minute, câteva ore sau în cel mult 1-2 zile lucrătoare, în funcție de locația destinatarului tău.

Banii pot fi ridicați cash din orice agenție Western Union sau de la ATM-uri, de la ghișeele Poșta Română sau livrați direct în cont sau pe card la băncile partenere.

Dacă vrei să afli mai multe despre transferuri internaționale de bani cu Western Union, găsești în acest review toate informațiile necesare: convertirea celor mai populare monede, comisioane, metode de plată sau crearea unui cont pentru transfer.

Încearcă Western Union

Puncte cheie Western Union: Costuri, viteză de transfer, siguranța transferurilor online

De-a lungul anilor, compania și-a consolidat poziția de lider în transferuri de bani pentru persoane fizice, indiferent de locul în care se află expeditorii sau destinatarii acestora. În prezent, cu agenții în peste 200 de țări, Western Union are în continuare o mare acoperire internațională.

Pro Western Union:

 • Este un instrument la îndemână pentru transferurile în numerar

 • Transferuri rapide, care pot fi realizate în doar câteva minute

 •  Serviciu sigur, bazat pe politici și proceduri care asigură trimiterea banilor către persoanele potrivite

Contra Western Union:

 •  Comisioane mari pentru un simplu serviciu de transfer de bani

 •  Este rareori cea mai ieftină variantă pentru transferuri bancare online

 •  Comisioanele variază în funcție de suma transferată, moneda folosită sau destinație

Cât poți economisi cu Western Union?

Western Union poate fi o variantă rapidă, dar nu foarte convenabilă de transfer bancar local sau internațional. În primul rând din cauza cursului valutar la care se face conversia în cazul unui transfer internațional de bani.

Iată concret, câți bani primește destinatarul în cazul în care transferi lei în lire sterline, unei persoane aflate în Marea Britanie. Comparam Western Union cu Wise și ING.

Suma transferată

Cu Western Union, destinatarul primește

Cu ING,
destinatarul primește

Cu WISE, destinatarul primește

1.000 RON162,23 GBP167,38 GBP168,42 GBP
5.000 RON811,17 GBP836,91 GBP

842,25 GBP


10.000 RON1.622,33 GBP1.673,83 GBP1.685,63 GBP

Simulare din data de 25 mai 2022

Cu Wise, destinatarul primește cei mai mulți bani. În plus, comisionul de transfer este reținut din suma inițială. Western Union aplică cursul valutar propriu, la care adaugă și o taxă de transfer pe care trebuie să o plătești pe lângă suma transferată. ING oferă un curs mai avanatajos decât Western, dar costul transferului se plătește suplimentar.

Poți folosi o bancă pentru transfer internațional de bani dacă:

 • Deții deja toate informațiile relevante din partea destinatarului tău, inclusiv codul SWIFT/BIC

 •  Ai deja un cont deschis la banca respectivă

 •  Cunoști toate taxele de transfer și ratele de schimb valutar practicate de bancă

Poți folosi un serviciu de transfer de bani dacă:

 • Vrei mai multe opțiuni pentru metoda de livrare a banilor (online, cash, în aplicație, etc.)

 • Efectuezi transferuri recurente către aceiași destinatari (detaliile acestora sunt salvate și ușor de accesat)

 •  Vrei să setezi transferuri care să se facă automat

 • Livrare rapida

 • Nu ai cont la banca prin intermediul căreia trebuie să efectuezi un transfer

Trimite bani cu Western Union

Despre Western Union

Western Union a pornit ca o companie americană de telecomunicații în anul 1851, adoptând serviciile de transfer de bani în portofoliu abia douăzeci de ani mai târziu. Începând cu clienții în doar trei orașe: New York, Chicago și Boston, până la sfârșitul lui 1871 Western Union era o companie extinsă național.

În 1914, Western Union a introdus pe piață conceptul de ”metal money”, una dintre primele forme de card de credit. La începutul noului mileniu, compania a lansat WU.com, facilitând transferurile de bani de oriunde, 24/7.

Care sunt atuu-urile Western Union?

 • Viteză și transparență. Transferuri rapide de numerar și urmărire ușoară a banilor pe parcursul acestora.

 • Companie internațională: Transferuri de bani din România în peste 200 de țări și regiuni.

 • Securitate garantată: Eforturi asumate de criptare și prevenire a fraudelor pentru a proteja transferurile monetare.

Cum trimiți bani prin Western Union?

Pentru un transfer de bani în țară sau în străinătate, Western Union îți oferă opțiunea de a trimite bani în numerar sau opțiunea unui transfer online.

Pentru transferul de numerar, te poți deplasa cu buletinul la una dintre agențiile Western Union, la Poșta Română sau la sucursalele băncilor partenere.

Pentru opțiunea de transfer online, ai nevoie de un card de credit sau de debit. Suma se poate trimite de asemenea de la o agenție Western Union, iar aceasta poate fi livrată pentru ridicare numerar, direct în contul bancar sau pe telefonul mobil al destinatarului.

Poți iniția un transfer de bani și din aplicația Western Union RO. Pentru a finaliza tranzacția, este totuși necesar ca în maxim de 24 de ore de la inițierea tranzacției din aplicație să o finalizezi în numerar dintr-o locație Western Union.

Trimite bani cu Western Union

Este Western Union un serviciu sigur?

Dacă obișnuiești să faci transferuri internaționale și naționale de bani, securitatea acestor operațiuni ar trebui să fie importantă pentru tine.

Western Union este o companie reglementată în Europa și de Autoritatea de Conduită Financiară (FCA) din Regatul Unit.

Tarifele și comisioanele percepute de Western Union

Comisioanele serviciului Western pot varia în funcție de suma transferată, moneda pentru care s-a optat sau destinația aleasă.

Taxele pentru transferuri online de bani

Mai departe, am făcut o simulare pentru un transfer internațional de bani. Să presupunem că intenționezi să trimiți 10000 RON către cineva din Franța, în EUR, iar transferul îl vei efectua online, cu cardul.

Pe lângă această sumă și profitul din schimbul de curs valutar, Western Union va adăuga o taxă de transfer de 9 RON. Cursul valutar aplicat este de 1.00 RON = 0.1980 EUR (simulare de cost efectuată pe 19.04.2022), iar transferul online presupune că tranzacția va fi efectuată în doar câteva minute. Astfel, destinatarul tău va primi 1980 EUR, iar tu vei avea de achitat 10009 RON.

Suma transferată

Taxă transfer

Rata de schimb

Destinatarul primește

10.000 RON9 RON1.00 RON = 0.1980 EUR1980 EUR

Taxele pentru transferuri efectuate în agenții Western Union

Dacă optezi pentru transferul cu  personal de bani, poți face acest lucru prin intermediul agențiilor Western Union, la sucursalele băncilor partenere (precum Banca Transilvania sau Raiffeisen Bank) sau la oficiile Poșta Română. În funcție de țara destinatarului tău, vei avea diferite opțiuni disponibile pentru transfer.

Însă indiferent de locația pe care o alegi, vei avea de achitat comisioane pentru transfer. Spre exemplu, pentru un transfer de 300-400 euro de la un ghișeu BT, vei avea de achitat 29 EUR comision pentru o tranzacție imediată în România sau în afara țării.

Pentru o tranzacție ”next day”, cu ridicare după 6 ore, comisionul este de 10 EUR pentru aceeași sumă luată exemplu.

Pentru transferuri de peste 5000,01 EUR pe teritoriul României sau către alte țări, comisionul Western Union crește cu 21 EUR la fiecare 500 EUR în plus.

Ce rată de schimb folosește Western Union?

Pentru un transfer de bani internațional, destinatarul tău va primi suma în moneda locală. Suma se va calcula în funcție de cursul valutar din ziua expedierii transferului.

Serviciul Western Union este profitabil și prin prisma schimbului valutar. Pentru a te asigura că găsești cea mai profitabilă metodă de a trimite bani în străinătate, compară ratele de schimb și comisioanele pentru transferurile internaționale de bani.

Cu Exiap, poți compara transparent ratele, comisioanele și evaluările furnizorilor, astfel încât poți alege providerul tău de transferuri de bani în funcție de aceste aspecte.

Cât durează transferurile Western Union?

În funcție de metoda aleasă pentru transfer – online sau fizic, numerar – un transfer de bani prin Western Union poate dura câteva minute sau câteva ore.

Dacă ai nevoie ca transferul să se facă în cel mai scurt timp posibil, optează pentru un transfer online prin card de credit sau debit. Dacă nu ești presat de timp, cu un transfer numerar de la o agenție Western Union, destinatarul poate ridica banii după 6 ore, în funcție de programul de lucru al agenției.

Încearcă Western Union

Western Union. Argumente pro pentru acest serviciu

 • Serviciu global, cunoscut, extrem de accesibil și disponibil în numeroase regiuni de pe glob

 • Numeroase opțiuni de plată și încasare a transferurilor

 • Transferuri rapide în 1-2 zile lucrătoare

Western Union. Argumente nefavorabile acestui serviciu

 • Unul dintre cele mai scumpe servicii de transferuri de bani

 • Cea mai ieftină variantă de transfer – de la bancă la bancă – este și cea mai lentă variantă de transfer

 • Număr limitat de transferuri zilnice față de alte servicii similare

Care sunt pașii unui transfer prin Western Union?

Pentru un transfer făcut în persoană la o agenție sau la un ghișeu, nu există o restricție asupra sumei care poate fi transferată. Pentru un transfer online însă, poți trimite până la 1000 EUR într-o perioadă de 12 luni înainte ca agenția să fie obligată să îți verifice identitatea. După acele 12 luni, limita crește la 5000 EUR transferați într-o perioadă de 3 zile.

Care sunt așadar pașii unui transfer în persoană?

 • La agenția Western Union, completezi formularul ”Pentru trimitere de bani”

 • Prezinți operatorului actul tău de identitate și comunici numele și prenumele destinatarului, țara de destinație și suma

 • Achiți suma și taxele aferente transferului, în numerar

 • Primești o chitanță cu numărul de urmărire MTCN al transferului

 • Redirecționezi numărul MTCN către destinatar pentru a putea urmări transferul și ridica banii

Care sunt pașii pentru a ridica un transfer Western Union?

 • Te prezinți la o agenție Western Union

 • Furnizezi operatorului numele și adresa ta, precum și datele expeditorului și suma transferată

 • Prezinți un act de identitate valabil cu fotografie și numărul de control al transferului

 • Operatorul va încheia transferul în numerar

Care sunt documentele necesare unui transfer Western Union?

Pentru orice transfer Western Union, sunt necesare documente de identitate valabile. Reține că, pentru anumite sume și transferuri, sunt necesare proceduri extra de securitate prin care operatorii vor cere informații sau documente suplimentare.

Un caz particular este și transferul online de bani și necesitatea identificării pentru trimiterea de sume de peste 1000 EUR în 12 luni.

Trimite bani cu Western Union

Cât durează procedura de verificare a identității pentru un transfer Western Union?

Confirmarea identității este un standard important pentru transferurile bancare, în special pentru a preveni fraude sau activități ilegale. Datele de verificare se completează online, pe site, iar verificarea acestora poate dura câteva zile. Când procesul este complet, vei primi un e-mail de confirmare.

Dacă vrei să efectuezi un transfer fără a face această procedură, poți trimite banii dintr-o locație fizică.

Limite și restricții Western Union

În funcție de anumite detalii ale transferului tău, este posibil să fii supus unor proceduri de securitate suplimentare.

În ceea ce privește limitările de monede internaționale, Western Union lucrează în mai multe valute pentru a asigura conectivitate peste granițe. Poți verifica aici dacă țara și moneda care te interesează sunt disponibile pentru transferuri.

În majoritatea țărilor, limita de transfer este de până la 5000 EUR/USD dintr-un cont bancar personal în alt cont. Totuși, anumite agenții sau țări pot avea diferite restricții în funcție de metoda de plată, țara expeditoare, destinație sau alți factori.

Atunci când trimiți bani în afara țării, destinatarul primește suma în moneda locală. Suma exactă va fi calculată la cursul valutar corespunzător datei expedierii. Pentru anumite țări, suma se va calcula în funcție de data de pe chitanță.

Recenzii din partea utilizatorilor Western Union

3,8 este ratingul Western Union pe platforma Trustpilot, un website care intermediază review-uri ale clienților. Deloc un rating slab, totuși din numeroase din aceste evaluări transpare un ton critic vizavi de serviciile Western.

”Costă prea mult pentru a trimite bani puțini”, ”De încredere, dar taxele de transfer sunt mai ridicate decât în oricare altă parte” sau clienți care se plâng de transferuri întârziate sau care lipsesc integral – sunt doar câteva dintre aceste comentarii critice.

De cealaltă parte, numeroși clienți Western Union sunt prezenți pe Trustpilot pentru a lăuda și recomanda servicii de încredere. ”Servicii bune și bani livrați la timp”, ”o companie de încredere și un nume notoriu” sau laude pentru aplicația de mobil sunt câteva dintre aceste evaluări.

Cât de accesibile sunt serviciile Western Union?

Western Union a pornit ca un serviciu care a facilitat expedierea rapidă de bani lichizi. În prezent însă, transferurile pot fi ridicate fizic de la orice agenție sau ghișeu, pot fi direcționate către un cont bancar pe card sau în portofelul electronic de pe un telefon mobil.

De asemenea, tranzacțiile pot fi inițiate din aplicația mobilă Western Union, însă pot fi încheiate doar cu prezența fizică într-o locație acreditată.

Asistență clienți Western Union

Cu o prezență puternică online și diferite platforme de acces, Western Union asigură servicii de asistență complete pentru clienți:

 • Agenții Western pot fi contactați telefonic sau fizic:

 • Pentru întrebări legate de fraudă sau anchete referitoare la tranzacții online: 0 800 801 044 sau +32 2643 8887

 • Pentru limba engleză: zilnic, în intervalul 0900 – 00:00, ora Europei de Est

 • Pentru limba română: luni – sâmbătă, în intervalul 09:00 – 21:00, ora Europei de Est

 • Fizic în cea mai apropiată agenție Western Union

 • Online, la acest formular

Alternative și competitori Western Union

Cunoscut pentru reputație, credibilitate, servicii și calitate, Western Union nu este totuși singura variantă pe care o ai pentru a trimite bani în străinătate. În continuare vei găsi o listă a alternativelor Western:

 • Revolut, alternativa bancară digitală care folosește curs de schimb interbancar fără taxe și comisioane ascunse

 • Wise, o platformă online de transferuri internaționale care practică taxe de transfer semnificativ mai mici și care face conversia valutară la rata medie de schimb

 • MoneyGram, un serviciu de transferuri internaționale de asemenea extins cu agenții în peste 200 de țări și teritorii

Concluzii

Western Union este adesea o opțiune considerată sigură mulțumită unei imagini și notorietății de pe piață. Western Union este însă și unul dintre cele mai scumpe servicii de transfer de bani de pe piață.

Transferurile bancare sunt mai ieftine decât cele cu bani cash, opțiunea din urmă fiind specialitatea pe care a fost construit renumele Western Union. De altfel, compania aplică plăți mai scumpe cu cardul din cauza comisioanelor aplicate de bănci.

Atât taxele fixe, cât și comisioanele de schimb valutar aplicate de Western fac serviciul unul scump și ușor inflexibil.

Din fericire, piața serviciilor dedicate transferului internațional de bani este populată cu alte nume care oferă condiții bune de tranzacții. Poți folosi acest instrument de comparație pentru a găsi providerul potrivit nevoilor tale.

Trimite bani cu Western Union

FAQ

Cât costă Western Union?

Comisionul variază în funcție de sumă, monedă și destinația banilor. Pe lângă comision, Western Union convertește banii la cursul propriu de schimb, care conține o marjă.

Cât durează un transfer cu Western Union?

Transferurile prin Western Union se realizează în câteva minute, câteva ore sau cel mult 1-2 zile lucrătoare.

Este Western Union sigur?

Da, este un serviciu sigur. Western Union este reglementat de FCA, autoritatea de stat din Marea Britanie care reglementează industria serviciilor financiare.

Care este rata de schimb aplicată de Western Union?

Western Union aplică propriul curs valutar, pe care îl poți vedea afișat atunci când inițiezi un transfer.

Are Western Union aplicație de mobil?

Da, serviciul Western Union este disponibil și prin aplicație de mobil.

Cum funcționează Western Union?

Prin Western Union poți transfera bani atât numerar, prin intermediul agențiilor din băncile partenere sau oficiile Poștei Române, cât și online prin intermediul unui card. Banii pot fi ridicați din agențiile Western Union sau ale Poștei Române ori trimiși direct în contul destinatarului.

Câte monede oferă Western Union?

Transferurile se realizează întotdeauna în moneda locală. Poți verifica AICI dacă serviciul Western Union este disponibil în țara către care vrei să transferi bani.