ING transfer internațional: comision și durată 2024

Ramona Loznianu
Actualizat
31 mai 2022

În cazul în care ești client ING și trebuie să faci un transfer internațional de bani, cel mai probabil te gândești să apelezi la serviciile oferite de banca ta. Ai în continuare toate informațiile de care ai nevoie pentru a face un transfer internațional cu ING, de la costuri și durată până la pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Ține însă cont de faptul că băncile, în general, nu sunt întotdeauna cea mai bună opțiune când vine vorba de transferuri internaționale de bani. Explicația este cât se poate de simplă. Banii „călătoresc” prin intermediul rețelei SWIFT, iar utilizarea ei implică niște costuri. În plus, schimbul valutar se face la cursul băncii, care conține, în general, o marjă de profit.

Poți ocoli aceste costuri folosind servicii de transfer internațional de bani care sunt mult mai ieftine și mai rapide, așa cum sunt Wise sau Western Union.

Trimite bani cu Wise
Trimite bani cu Western Union

ING transfer internațional de bani - comparație

Înainte de a prezenta în detaliu ce presupune un transfer de bani în străinătate cu ING, iată o comparație între ING și alți provideri specializați.

Am analizat costurile totale, suma primită de destinatar și durata realizării unui transfer de 5.000 de lei în lire sterline cu ING, Wise și WU.

ProviderING*WiseWestern Union
Cost total50 RON+15 EUR (comision OUR)23,33 RON9 RON
Durată1-3 zile5 oreîn câteva minute
Destinatarul primește856 GPB856,50 GBP820 GBP

Costuri analizate pe data de 13 Mai 2022

*Pentru ING costurile au fost calculate pentru un transfer dintr-un cont în lei ING Complet, în lire sterline, prin internet banking. De asemenea, conversia valutară s-a făcut la cursul băncii, care conține de obicei o marjă față de rata medie de schimb

**Un transfer internațional cu opțiunea OUR înseamnă că persoana care trimite banii plătește toate costurile

Este necesar de stiut ca costurile ING sunt adaugate la suma pe care vrei sa o trimiti, in timp ce taxele Wise sunt deduse din suma totala. Asadar, cu ING platesti mai mult, iar in acelasi timp, destinatarul ar primi si mai putin fata de un transfer de bani cu Wise.

În urma acestei comparații, Wise este [cea mai bună opțiune](https://wise.com/?utm_medium=affiliate&utm_source=exiap-ro&utm_campaign=guides&utm_content=ghiduri%2Fing_transfer_international) în ceea ce privește toate cele trei criterii luate în calcul. În comparație cu Western Union, dar destinatarul primește cu peste 30 de lire mai mult.

Dacă însă pentru destinatar este mai important să primească banii instant decât să beneficieze de o sumă mai mare, atunci Western Union este o soluție mai bună. Cu atât mai mult cu cât are și opțiunea de încasa banii numerar, în cazul în care nu are un cont bancar.

Și cu ING destinatarul primește mai mulți bani decât cu Western Union, dar comisionul este mare, iar timpul de așteptare la fel.

Dacă decizi să apelezi la providerii specializați în transferuri internaționale de bani, trebuie să știi că platformele sunt foarte ușor de utilizat, iar înregistrarea sau setarea contului se face în câteva minute.

Taxe ING pentru transfer internațional de bani

Listele de comisioane ale băncilor nu sunt, în general, ușor de citit. Dacă ai avut curiozitatea să vezi una, ai remarcat cu siguranță scrisul cu litere mici și nenumăratele note de subsol explicative. În plus, sunt folosiți numeroși termeni bancari a căror semnificație poate fi de multe ori necunoscută.

Atunci când faci un transfer internațional de bani cu o bancă este destul de greu să calculezi un cost final. Poți regăsi comisionul pentru transfer de valută, dar trebuie să faci diferența între transferurile de euro, care sunt mai ieftine, și cele în alte valute.

Unele bănci menționează dacă acesta cuprinde și costul pentru spezele SWIFT, alte îl listează ca fiind cu comision separat.

De asemenea, când faci un transfer internațional e necesar să știi ce înseamnă comisioanele:

 • OUR - toate comisioanele sunt suportate de cel care face plata

 • BEN - toate comisioanele sunt suportate de cel care primește banii

 • SHA - comisioane se împart între expeditor și destinatar

În funcție de opțiunea ta, costul poate fi mai mic sau mai mare.

În cazul unui transfer de euro, comisioanele sunt aceleași ca pentru un transfer interbancar în lei, cu condiția să ai deja banii în moneda europeană. În cazul în care faci transferul dintr-un cont în lei, schimbul valutar se face la cursul băncii, care conține, de obicei o marjă de profit. Iar asta îți va crește costurile.

Iată care sunt comisioanele practicate de ING pentru un transfer internațional de bani. Vei observa că ele diferă în funcție de monedă, dar și de modalitatea prin care se realizează transferul.

Transfer bancar internațional INGCOMISION
Prin ING Home’Bank în lei sau euro (plată SEPA)0 lei
Prin ING Home’Bank în alte valute (plată non-SEPA)0,15% (min 50 lei - max 5.250 lei
Prin Gold’Line în lei sau euro15 lei
Prin Gold’Line în alte valute10 euro + 0,20%

*Comisioanele sunt valabile pentru contul curent ING Complete, în lei, cu opțiunea venituri recurente și Gold Line (linie telefonică disponibila de luni pâna duminică, 24/24)

La ING nu poți face un transfer internațional de bani la ghișeu, pentru că banca a renunțat la acestea în urmă cu câțiva ani.

Rata de schimb ING

Când vine vorba de schimb valutar, băncile își stabilesc propriul curs raportându-se la cursul oficial BNR și/sau BCE.

La ING, acest aspect este clar precizat în Condiții generale de afaceri, ori de câte ori sunt explicate schimburile valutare pentru diverse operațiuni: "Toate aceste operațiuni de schimb valutar vor fi efectuate la cursul de schimb al Băncii valabil în momentul creditarii contului."

Ce înseamnă mai exact asta? Că banca are propriul curs de schimb, diferit de cursul afișat de BNR, și că el se poate schimb de mai multe ori pe parcursul zilei.

ING afișează în mod transparent propriul curs de schimb pentru vânzare și cumpărare de valută, cursul oficial BNR, precum și cursul BCE. Astfel poți aprecia cu ușurință care este marja adăugată.

Iată, de exemplu, cotațiile valabile vineri, 13 mai, pentru principalele valute:

MonedăCurs ING (personalizat) la vânzareCurs BNRCurs BCEMarjă față de BCE
euro4.9727 lei4.94584.94550,55%
dolar american4.7975 lei4.76434.76220,19%
liră sterlină5.8392 lei5.80365.81040,34%

Acesta este cursul valutar personalizat de care beneficiază cei care au un cont ING Card Complete, în anumite condiții. La cursul standard, cursul conține o marjă mai mare.

Cursul valutar personalizat de la ING se aplică până la limita lunară de 10.000 lei, apoi se aplică cursul standard.

Marja de profit pe care și-o adăugă băncile la cursul de schimb ți se poate părea nesemnificativă la sumele mici. La transferurile mai mari însă, lucrurile se schimbă.

Iată ce înseamnă să schimbi 10.000 de lei în euro prin intermediul ING, Wise și Western Union, la cursurile practicate de fiecare.

ProviderSuma convertităComision de transfer
ING2.010 euro0
Wise2.012 euro*45,30 lei
Western Union1.980 euro9 lei

Wise oprește comisionul din suma pe care vrei să transferi și apoi convertește banii care ajung la destinatar. Astfel, dacă transferi 10.000 de lei, mai întâi se scade taxa 45,30, apoi suma rămasă e convertită. În această situație, destinatarul primește 2.012 euro, fără ca persoana care face plata să mai aibă de plătit suplimentar.

Trimite bani cu Wise
Trimite bani cu Western Union

ING taxe suplimentare

Atunci când faci un transfer internațional de bani cu ING, ține cont de faptul că pot apărea și alte taxe

ServiciuComision
Transfer în regim de urgență50 de euro
Opțiunea OUR15 euro

H2: Cât durează un transfer internațional de bani cu ING

Pentru transferurile în euro, termenul de livrare este de 1 zi lucrătoare, în timp ce transferurile în alte valute pot fi decontate și în a treia zi lucrătoare de la momentul operațiunii.

Prin intermediul providerilor specializați banii ajung mult mai repede, pentru că au sisteme proprii de gestionarea a acestor și ocolesc astfel rețeaua SWIFT, folosită de bănci în cazul transferurilor internaționale.

La transferurile în euro, timpul de așteptare este aproximativ același dacă ne uităm comparativ la ING și Wise, adică de 1 zi lucrătoare, în timp ce la Transfer Wise banii ajung în câteva minute.

În ceea ce privește transferurile internaționale în alte valute, cu Wise banii ajung mai repede decât prin ING, o zi versus până la 3 zile lucrătoare, dar nu la fel de repede ca prin Western Union.

Pro și contra transfer de bani în străinătate cu ING

Pro

 • transferurile în euro sunt gratuite și ajung în maxim o zi lucrătoare

 • transferurile se pot face prin internet banking și astfel nu ești condiționat de programul de funcționare al băncii

 • ai curs de schimb personalizat în limita a 10.000 lei/lună

Contra

 • transferurile în alte valute decât euro au un comision minim de 50 de lei și nu este avantajos pentru transferurile de sume mici. Astfel, indiferent că transferi 1.000 de lei sau 5.000, comisionul este același.

 • cursul de schimb valutar conține o marjă de profit

 • timpul de așteptare pentru transferurile internaționale în alte valute decât euro poate ajunge la 3 zile lucrătoare

 • taxa de urgență este 50 de euro

Cum faci un transfer internațional cu ING

Pentru că ING a renunțat la ghișeele din unitățile fizice, poți face un transfer internațional prin internet banking sau prin telefon, dacă ai activată opțiunea Gold Line.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi atunci când faci un transfer internațional cu ING online:

1.      Selectezi opțiunea de „Transfer/Plată în lei sau valută”;

2.      Completezi câmpurile necesare identificării beneficiarului: nume beneficiar și detaliile de cont ale acestuia (numărul de cont sau IBAN-ul, codul SWIFT al băncii, adresa sediului băncii în unele cazuri);

3.      Introduci detaliile plății: suma de bani pe care dorești să o trimiți și opțional referință pentru beneficiar;

 4.      Finalizezi și confirmi plata.

De ce informații ai nevoie pentru a face un transfer internațional cu ING

 • Nume beneficiar

 • IBAN cont beneficiar

 • Codul SWIFT: în Home`Bank ar trebui să fie recunoscut automat de sistem și să apară numele băncii beneficiare. Alternativ, poți folosi acest tool SWIFT pentru a verifica și valida coduri SWIFT

 • Suma și valuta transferată;

 • Adresa beneficiarului și țara de domiciliu;

 • Alegerea tipului de comision:

 • Pentru plățile în orice valută, în spațiul UE, este disponibilă doar opțiunea „SHA” (comisioanele sunt împărțite între ordonator și beneficiar);

 • Pentru plățile în orice valută, în afara spațiului UE, poți alege tipul de comision „OUR” (Ordonatorul suportă toate comisioanele), „SHA” (comisioanele sunt împărțite între ordonator și beneficiar) sau „BEN” (beneficiarul suportă toate comisioanele)

 • Detalii de plata (ce reprezintă transferul).

Limite de transfer și țări disponibile

ING are limite în special pentru retragerile și depunerile de numerar, precum și pentru utilizarea cardurilor.

În ceea ce privește conturile, nu există o limită în ceea ce privește transferurile fără numerar. Potrivit băncii, acestea se pot face în limita sumei disponibile în cont. Singura limită în ceea ce privește conturile se referă la suma pe care o poți deține: 5.000.000 lei în toate conturile în lei sau valută cumulat, iar conturile în euro nu trebuie să depășească 100.000 euro, caz în care banca aplică un comision sau îi cere clientului să retragă banii.

La ING poți face transferuri în următoarele monede: AUD, CAD, CHF, CZK, DKK, EUR, GBP, HUF, JPY, NOK, SEK, PLN şi USD.

Începând cu iunie 2022, vei putea face transferuri internaționale de bani în oricare monedă menționată mai sus dintr-un cont în lei. Anterior, pentru o astfel de operațiune era necesară deținerea unui cont în moneda transferului.

Încasări bani din străinătate cu ING 

Dacă ai un cont ING și vrei să-l folosești pentru a încasa un transfer internațional în valută, ai la dispoziție două variante. Deschizi un cont în moneda respectivă sau cel care își transferă banii face inițial conversia în lei.

Poți să-ți deschizi un cont în euro sau dolari americani din aplicația de internet banking. Pentru alte valute trebuie să mergi într-o sucursală.

Încasarea propriu-zisă nu are comision.

ING cod SWIFT

Orice bancă cu activitate internațională are un cod SWIFT. Acest cod este ca un fel de adresă electronică folosită în transferurile internaționale de bani. Așadar, ai putea avea nevoie de el dacă primești bani din străinătate pentru că trebuie să-l comunici celui care face transferul.

Codul Swift al ING este INGBROBU.

Concluzie

Băncile pot fi prima variantă care îți vine în minte atunci când trebuie să faci un transfer internațional de bani, dar asta nu înseamnă nici că este cea mai ieftină, și nici cea mai rapidă. Pentru că banii circulă prin intermediul rețelei SWIFT, iar schimbul valutar pe care îl implică o astfel de operațiune nu este cel mai avantajos pe care îl poți obține.

Provideri specializați în transferul internațional de bani oferă soluții mai rapide și de multe ori mai ieftine. Wise, de exemplu, are propria sa rețea de conturi astfel că banii nu pleacă efectiv din țara de unde se face transferul, ci sunt decontati din conturile sale locale. În plus Wise folosește cursul real de schimb, care este foarte apropiat de cursul de referință.

FAQ

Cât costă un transfer internațional ING?

Transferurile în euro nu au comision dacă ai un cont curent ING Card Complete. Costul transferului va fi dat doar de pierderea pe care o presupune schimbul valutar atunci când este cazul. Pentru transferurile în alte monede costurile încep de la 50 de lei.

Cât durează un transfer internațional ING?

Transferurile în euro sunt decontate într-o zi lucrătoare, în timp ce pentru transferurile în alte valute, durata de așteptare poate ajunge și la 3 zile lucrătoare

Cum transferi bani internațional cu ING?

Prin internet banking sau prin telefon cu opțiunea Goldline (cu comision de activare și administrare lunară).