BRD transfer internațional: Comision și durată

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
24 septembrie 2022

Dacă ai un cont deschis la BRD și trebuie să faci un transfer internațional, ai în continuare toate detaliile de care ai nevoie pentru a vedea în ce măsură e cea mai bună opțiune pentru tine: comision, durată, condiții și pașii pe care trebuie să-i urmezi.

Pentru că probabil te gândești că este cea mai la îndemână variantă, mai ales dacă ai activat serviciul de internet banking. Nu este însă cea mai rapidă, și nici cea mai ieftină, mai ales dacă trebuie să faci un transfer internațional în afara Uniunii Europene.

În ultimii ani, posibilitățile de a trimite bani în străinătate s-au diversificat. Provideri ca Wise, Revolut sau Western Union și-au creat propriul sistem de a pune banii în mișcare, iar asta înseamnă comisioane mai mici și transferuri mai rapide. Singurul aspect de care trebuie să ții cont în cazul acestora este cursul valutar la care se face transferul.

Încearcă Wise
Recenzie Western Union

BRD transfer internațional de bani – comparație

Ca să vezi concret ce înseamnă un transfer internațional de bani prin intermediul unei bănci comparativ cu provideri specializați, simulăm situația în care trimiți 5.000 de lei în lire sterline, în Marea Britanie.

Am luat în considerare comisionul de transfer, suma care ajunge la destinatar și care este influențată de cursul valutar la care se face conversia, precum și timpul în care banii ajung la destinație.

ProviderBRDWiseWestern Union
Cost total10 euro (+ comision OUR=10 euro)23,33/45,62 lei*9 RON
Durată1-2 zile*1 zi/câteva minuteîn câteva minute
Destinatarul primește851 GBP864/860 GBP829 GBP

Simulare realizată în data de 5 iunie

*durata transferului depinde de ora inițierii tranzacției: înainte de ora 17.00 (o zi), după ora 17.00 (două zile)

**calcul realizat pe baza cursul de schimb valutar afișat pe site-ul BRD

*** Cu Wise ai două variante de transfer – din cont, cu comision mai mic și durată de așteptare mai mare, sau cu cardul, cu comision mai mare, dar disponibil în câteva minute.

Potrivit acestei comparații, cu Wise destinatarul primește cei mai mulți bani indiferent de modalitatea de realizare a transferului (din cont, cu card). Care este explicația? Wise folosește rata reală de schimb, ceea ce înseamnă că transferul tău se realizează la cel mai avantajos curs posibil.

Mai mult, comisionul de transfer este dedus din total (5.000 de lei), iar apoi este convertită suma rămasă. Asta înseamnă că nu trebuie să plătești nimic în plus, așa cum se întâmplă în cazul Western Union sau BRD, iar destinatarul primește o sumă de bani semnificativ mai mare. Pe scurt, Wise este cea mai convenabilă opțiune ținând cont de cele trei criterii avute în vedere.

Cel mai dezavantajos curs valutar este cel practicat de Western Union, provider care notifică în mod clar că „face bani din schimbul valutar”. Avantajul oferit de Western Union este că destinatarul banilor îi poate ridica numerar.

Cursul oferit de BRD este mai avantajos decât al Western Union, dar diferența este diminuată de comisionul de aproape 50 de lei pentru o astfel de operațiune, la care se pot adăuga alți 50 de lei în cazul în care optezi pentru comision OUR (comision bancă externă suportat de expeditor). În plus, timpul de așteptare poate fi mai mare decât la ceilalți doi provideri.

Dincolo de faptul că providerii specializați oferă servicii mai rapide și avantajoase, platformele și aplicațiile mobile dezvoltate sunt ușor de utilizat și de accesat. Transferurile internaționale de bani sau, după caz, configurarea unui cont se realizează în câteva minute pe baza câtorva date personale și a unui act de identitate. Apoi, pentru a plăti pentru un transfer este suficient să transferi banii dintr-un cont sau folosind un card.

Încearcă Wise

Taxe BRD pentru transfer internațional de bani

Cu BRD poți face un transfer internațional de bani fie online, fie la ghișeu. Ține cont însă de faptul că operațiunile în sucursale sunt mai scumpe și inclusiv cursul de schimb este mai dezavantajos.

Comisionul și rata de schimb sunt elementele principale pe care trebuie să le iei în calcul atunci când faci un transfer internațional, indiferent de bancă.

Iată care sunt comisioanele BRD pentru transferurile internaționale în funcție de monedă și destinația banilor, dar și în funcție de modalitatea în care alegi să faci transferul.

Operațiune BRDLa ghișeuOnline
Plăţi în euro SEPA15 lei3,5 lei
Plăți în euro non-SEPA sau în alte valute0.20% min. 20 eur, max. 1.000 eur0.15% min. 10 eur, max. 25 eur

Rată de schimb BRD

Băncile câștigă din schimbul valutar, iar acesta este un lucru pe care îl poți observa cu ușurință. Pe de o parte, cursul de schimb valutar este diferit pentru operațiunile în cont, cele de la ghișeu și tranzacțiile cu cardul, iar pe de altă parte nu vei găsi același curs de schimb la două bănci.

Explicația este simplă. Fiecare bancă își stabilește propriul curs raportându-se la cotațiile oficiale ale BNR și/sau BCE, la care adaugă o marjă de profit, care de cele mai multe ori nu este clar exprimată.

Iată care erau cotațiile BRD valabile pentru ziua de 5 iunie 2022 raportat la cotația oficială BNR, potrivit cursului valutar afișat pentru operațiunile în cont:

MonedăBRD vindeBRD cumpărăCurs BNRDiferență față de BNR
1 euro5.0150 lei4.8710 lei4.9427 lei1,4 %
1 liră sterlină5.8730 lei5.6850 lei5.7813 lei1,5%
1 dolar american4.6790 lei4.5130 lei4.5996 lei1,7%

Diferențele ți se pot părea nesemnificative dacă faci transferuri mici. Însă dacă faci des transferuri internaționale de bani ori transferi sume mai mari de bani, atunci cursul valutar este o componentă a costului final de care ar trebui să ții cont.Iată concret ce înseamnă să transferi 10.000 de lei în euro prin BRD, Wise și Western Union.

ProviderSuma convertităComision de transfer onlineCost total
BRD1994 euro3,5 lei10.003,5 lei
Wise2013/2004* euro45,30/89,90 lei10.000 lei
Western Union1980 euro9 lei10.009 lei

*Comisionul de transfer la Wise se deduce din totalul de 10.000 de lei, iar suma rămasă este convertită la rata reală de schimb.

În cazul unui transfer internațional de euro, BRD are comisionul cel mai mic, dar suma ajunsă la destinatar este semnificativ mai mare în cazul unui transfer cu Wise, chiar și în situația în care plătești cu cardul (2004 euro). Astfel, per total, transferul cu Wise este cel mai avantajos și din punctul de vedere al celui care trimite, dar și al celui care primește.

Western Union reprezintă în acest caz cea mai scumpă variantă de transfer.

Taxe suplimentare BRD

Transferurile internaționale sunt unele dintre cele mai scumpe operațiuni bancare și, de cele mai multe ori, nu suficient de transparente. Astfel, atunci când verifici taxa de transfer a băncii tale, ia în calcul și alte taxe care se pot adăuga.

De exemplu, comisionul OUR. În cazul în care optezi pentru el, ceea ce înseamnă că tu suporți toate costurile transferului, la BRD trebuie să plătești 20 de euro la ghișeu și 10 euro dacă faci operațiunea online.

De asemenea, dacă vrei ca banii să ajungă mai repede și ești dispus să plătești o taxă suplimentară, la BRD taxa de urgență este de 30 de euro indiferent de modalitatea prin care faci transferul. Opțiunea nu este însă valabilă pentru toate monedele.

Cât durează un transfer internațional cu BRD

În general, un transfer bancar internațional are un timp de decontare mai mare decât un transfer realizat prin provideri specializați.

La BRD, transferurile în valută, realizate într-o țară SEPA se procesează în aceeași zi sau în termen de o zi lucrătoare. În cazul transferurilor non-SEPA, durata de procesare poate ajunge până la 3 zile lucrătoare.

Comparativ, pentru anumite monede, un transfer rapid cu Wise sau unul realizat prin intermediul Western Union este disponibil în câteva minute.

Pro și contra transfer de bani în străinătate cu BRD

Pro

 • Comision mic pentru transferurile în euro

 • Poți transfera bani dintr-un cont în lei în valută fără să deții un cont în acea monedă. Conversia se face automat la cursul oficial al băncii

 • Transferurile se pot face prin internet banking cu comisioane mai mici decât la ghișeu

Contra

 • Curs valutar propriu care conține o marjă de profit

 • Timp mare de așteptare pentru transferurile în țările non-SEPA

 • Comision mai mare decât la providerii specializați pentru transferurile în alte monede decât euro

Cum faci un transfer internațional cu BRD

Un transfer internațional cu BRD se poate realiza prin intermediul aplicației de internet și mobile banking, My BRD, sau la ghișeu.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a face un transfer internațional cu BRD, prin internet banking:

 • Accesează “Plăți” (bară de meniu, din partea de jos a ecranului)

 • Selectează transfer nou

 • Completează datele și informațiile necesare transferului

 • Confirmă transferul

 • Autorizează plata (biometric sau cu codul PIN)

De ce informații ai nevoie pentru a face un transfer internațional cu BRD

 • numele și contul beneficiarului

 • suma și moneda

 • codul SWIFT/ BIC al băncii beneficiarului

 • IBAN-ul/ contul beneficiarului

 • orașul și țara beneficiarului

Limite de transfer și monede disponibile

Monedele disponibile pentru conversie valutară la BRD sunt: EUR, USD, GBP, DKK, HUF, JPY, NOK, PLN, SEK, MDL, BGN, AUD, CAD, CHF, CZK.

Nu toate sunt disponibile însă pentru a putea face tranzacții prin serviciul de internet banking. Monedele disponible sunt doar RON, EUR, USD, CHF și GBP.

Un aspect important atunci când faci transferuri internaționale îl reprezintă limitele impuse de bancă. La BRD, limita zilnică pentru tranzacții prin internet banking este de 100.000 lei, iar cea per tranzacție de 50.000 lei. Pentru Mobile banking limitele sunt mai mici: 30.000lei/tranzacție și 50.000 lei/zi

Încasări de bani din străinătate cu BRD

În cazul în care ai un cont în lei la BRD și vrei să încasezi bani într-o altă monedă, nu ai nevoie de un cont separat. Conversia valutară se face la cursul stabilit de bancă, iar apoi banii sunt debitați în moneda contului tău.

La BRD, încasările în valută sunt gratuite.

Cod SWIFT BRD

Dacă încasezi bani din străinătate într-un cont deschis la BRD, e necesar ca persoana care îți trimite banii să știe codul SWIFT.

Fiecare bancă cu operațiuni internaționale are un astfel de cod, care funcționează ca o adresă electronică folosită pentru trimiterea de mesaje interbancare. SWIFT este o platformă de transfer de ordine de plată de către bănci din întreaga lume.

Codul SWIFT al BRD, pentru București, este BRDEROBU.

Concluzie

Un transfer internațional prin intermediul băncii al cărui client ești deja ți se poate părea cea mai simplă soluție. În ceea ce privește comisioanele și durata însă, companiile specializate care au apărut pe piață în ultimii ani oferă condiții mai competitive din cel puțin un punct de vedere.

De exemplu Wise folosește rata medie de schimb la transferurile internaționale, ceea ce înseamnă că în contul destinatarului ajung mai mulți bani decât dacă a-i face transferul prin bancă. Iar în cazul sumelor mari de bani, diferența este semnificativă.

La rândul său, Western Union are un curs de schimb mai dezavantajos decât BRD sau Wise, dar banii ajung instant, iar destinatarul are posibilitatea de a-i ridica numerar.

Înainte de a face un transfer internațional, analizează toate opțiunile pe care le ai la dispoziție pe baza criteriilor care primează pentru tine: comision de transfer, durata realizării transferului, suma de bani care ajunge la destinatar.

FAQ

Cât costă un transfer internațional cu BRD?

Comisionul pentru un transfer de euro în zona SEPA este de 3,5 lei, în timp ce pentru transferul altor valute sau în alte țări ce aplică un comision de minim 10 euro, la care se pot adăuga și alte taxe.

Cât durează un transfer internațional cu BRD?

În funcție de moneda transferată, un transfer cu BRD durează între 1-3 zile lucrătoare

Cum faci un transfer internațional cu BRD?

Poți merge la ghișeu sau folosi serviciul de internet banking. Comisioanele pentru operațiunile de ghișeu sunt mai mari decât cele care se aplică pentru tranzacțiile online.