Raiffeisen transfer internațional: Comision și durată

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
13 iunie 2022

Ești client Raiffeisen și trebuie să faci un transfer internațional de bani? Ai în continuare toate detaliile privind costurile, durata și modalitățile pe care le ai la dispoziție pentru a trimite bani peste granițe prin intermediul Raiffeisen.

Ține însă cont de faptul că băncile nu sunt nici cea mai ieftină și nici cea mai rapidă variantă. Din contră. Transferul internațional de bani este una dintre cele mai scumpe operațiuni bancare, costul final fiind greu de estimat pentru că implică, pe lângă comisionul băncii, marja aplicată la cursul de schimb valutar, precum și comisioanele băncilor corespondente.

Alternativa mai transparentă și mai rapidă o reprezintă serviciile oferite de providerii specializați ca Wise, WorldRemit sau Western Union.

Încearcă Wise
Încearcă WorldRemit

Raiffeisen transfer internațional de bani – comparație

Ca să vezi exact care sunt diferențele în ceea ce privește costurile și durata unui transfer internațional făcut prin bancă versus unul realizat prin provideri specializați, facem o comparație între Raiffeisen, Wise și Western Union.

Concret, simulăm situația în care trimiți 5.000 de lei în lire sterline în Marea Britanie, cu costurile pe care le implică și suma de bani care ajunge la destinatar, influențată direct de cursul la care se face schimbul valutar. Aceasta este o componentă foarte importantă a costului unui transfer internațional pe care ar trebui să o iei în calcul atunci când compari diverși provideri.

ProviderRaiffeisenWiseWestern Union
Cost total4 lei + 50 lei (speze SWIFT) + 100 lei (OUR)*23,33/ 45,62 RON9 lei
Duratăa doua zi2 ore/în câteva secundeîn câteva minute
Destinatarul primește853 GBP861/857 GBP824 GBP

* Simularea a fost realizată pe baza cursului valutar pentru schimburile în cont afișat pe 3 iunie 2022. Comisionul OUR se aplică atunci când cel care face plata suportă toate taxele aferente operațiunii.

** Cu Wise ai două variante de transfer – din cont, cu comision mai mic și durată de așteptare mai mare, sau cu cardul, cu comision mai mare, dar disponibil în câteva minute.

Din această comparație reiese că varianta cea mai avantajoasă de a trimite lire sterline în Marea Britanie este Wise. Destinatarul primește o sumă de bani mai mare chiar și în situația în care optezi pentru plata cu cardul, care are un comision mai mare, dar și un timp de livrare foarte scurt.

Care este explicația? Wise folosește rata reală de schimb comparativ cu ceilalți provideri care își adaugă o marjă de profit. Mai mult, Wise reține mai întâi comisionul de transfer, apoi face conversia. Asta înseamnă că nu mai ai nimic de plătit în afara celor 5.000 de lei.

Western Union are cel mai mic comision de transfer, dar pierderea la schimbul valutar este cea mai mare. Destinatarul primește cu aproape 30 de lire mai puțin decât decât cu Raiffeisen și cu aproape 40 mai puțin decât prin Wise.

Avantajul pe care îl oferă Western este că banii pot fi ridicați numerar, iar dacă destinatarul nu are cont bancar, este o opțiune pe care o poți lua în calcul, cu atât mai mult cu cât transferul se realizează în câteva minute.

Dincolo de faptul că providerii specializați au servicii mai ieftine și mai rapide ori un avantaj competitiv (ridicare de numerar) pe care băncile nu îl oferă, sunt ușor de utilizat. Platformele sunt foarte intuitive, iar setarea unui cont, atunci când e nevoie, e o chestiune de câteva minute și se face în baza câtorva date personale și a unui act de identitate.

Deschide-ți un cont Wise

Taxe Raiffeisen pentru transfer internațional de bani

După cum ai putut observa și în comparația de mai sus, nu este suficient să știi care este comisionul băncii tale pentru transferurile internaționale. Pentru că acesta reprezintă doar o parte a costului final. Pentru costul total trebuie să ții cont și de „pierderea” de la schimbul valutar, direct proporțională cu marja pe care și-o adaugă banca, dar și comisionul băncilor corespondente care variază.

Iată care sunt taxele Raiffeisen pentru un transfer internațional de bani

Operațiune RaiffeisenOnline/Smart Mobil
Interbancar4 lei, plus speze SWIFT  
Speze SWIFT*50/mesaj

Spezele SWIFT nu se percep operațiunilor de transfer credit interbancare în euro dacă banii ajung în țari UE sau SEE. Comisionul se aplică în cazul transferurilor de alte monede sau către alte țări.

La începutul lui 2022, Raiffeisen a renunțat la casierii, astfel că singura variantă pe care o ai la dispoziție pentru a face un transfer bancar internațional este online sau prin Smart Mobil.

Rata de schimb Raiffeisen

Băncile fac profit din schimbul valutar, iar asta știe toată lumea. Fiecare își adaugă o marjă la cursul de referință și, de obicei, au cotații diferite în funcție de tipul operațiunii: la ghișeu, în cont sau la plățile cu cardul.

Raiffeisen aplică un curs pentru operațiunile în cont, și un altul pentru operațiunile cu cardul, cu marje mai mari. În funcție de pachetul pe care îl ai, poți obține un curs mai bun.

Iată care erau cotațiile Raiffeisen în ziua de 3 iunie 2022 raportat la cursul oficial BNR, potrivit cursului valutar afișat pentru operațiunile în cont.

MonedăRaiffeisen vindeRaiffeisen cumpărăCurs BNRDiferență față de BNR
1 euro5,00 lei4,87 lei4,94 lei1,2%
1 liră sterlină5,85 lei5,69 lei5,79 lei1 %
1 dolar american4,66 lei4,52 lei4,62 lei0,8%

Când vine vorba de sume mici, marja de profit ți se poate părerea nesemnificativă, dar cu cât suma transferată este mai mare, cu atât crește și pierderea în cifră absolută.

Iată ce înseamnă concret să transferi 10.000 de lei în euro prin Raiffeisen, Wise și Western Union, într-o țară UE sau SEE.

ProviderSuma convertităComision de transfer online
Raiffeisen1.998 euro4 lei 
Wise2.014/2.005 euro*45,30/ 89,90 lei
Western Union1980 euro9 lei

*Comisionul de transfer la Wise se deduce din totalul de 10.000 de lei, iar suma rămasă este convertită la rata reală de schimb.

 Și în cazul transferului de euro, cu Wise destinatarul primește cei mai mulți bani, chiar dacă taxele sunt mai mari decât în cazul Raiffeisen și Western Union. Oricum, comisionul Wise se regăsește, de fapt, în suma care ajunge destinatar.

Comparând însă cu transferul de lire sterline, un transfer internațional de euro prin Raiffeisen este comparabil cu unul realizat prin Wise. Și de această dată, Western pierde la suma care ajunge la destinatar și este o opțiune numai dacă vrei ca banii să ajungă foarte repede și să fie ridicați numerar.

Încearcă Wise
Recenzie Western Union

Raiffeisen taxe adiționale

Transferurile internaționale implică și alte taxe în afara celui perceput de banca ta. Banca corespondentă, iar uneori pot fi chiar 2-3, are propriul comision. În funcție de opțiunea ta, poți alege dintre comision OUR, BEN sau SHA, primul dintre acestea fiind cea mai scumpă variantă pentru tine pentru că plătești toate comisioanele tranzacției.

La Raiffeisen, comisionul OUR este de 100 de lei.

În cazul în care vrei ca transferul tău se se facă în regim de urgență, comisionul este de 250 de lei.

Cât durează un transfer internațional cu Raiffeisen

În cazul în care trimiți euro în UE sau SEE, inclusiv în Marea Britanie, banii pot ajunge în aceeași zi sau, cel târziu, în ziua următoare. Dacă destinația este alta, plata este decontată în 2 zile lucrătoare de la momentul inițierii operațiunii.

Pentru celelalte monede, timpul de așteptare este de 1-2 zile lucrătoare în funcție de destinație, în interiorul sau în afara UE și SEE.

Comparativ cu alte bănci, unde timpul de așteptare este de 3-5 zile lucrătoare, cu Raiffeisen banii ajung mai repede la destinatar. Cu toate acestea, providerii specializați banii ajung în câteva minute sau ore.

Pro și contra transfer de bani în străinătate cu Raiffeisen

Pro

 • Comisionul pentru transferurile în euro este mai mic decât la Wise și Western Union

 • Timpul de așteptare este mic comparativ cu alte bănci

 • Sunt acceptate plățile cross-currency, ceea ce înseamnă că nu trebuie să ai un cont în moneda în care faci transferul. Astfel, dintr-un cont în lei poți transfera euro sau dintr-un în dolari, lire sterline, la cum poți și încasa valută într-un cont în lei. Conversia valutare se face la cursul băncii.

Contra

 • Comisionul pentru transferurile în afara UE și SEE implică și speze SWIFT (50 lei/mesaj) și eventual comision OUR (100 de lei)

 • Cursul de schimb conține o marjă de profit

 • Nu îți poți deschide un cont online, iar pentru conturile în valută, monede disponibile sunt doar euro și dolari americani

Companiile care oferă servicii alternative la cele ale băncilor au câștigat popularitate datorită taxelor mai mici și rapidității cu care ajung banii. Dar nu numai. Cursul valutar, de cele mai multe ori mai avantajos, precum și diversitatea mai mare în ceea ce privește monedele în care poți face transferuri, înclină balanța în favoarea lor.

Cum să faci un transfer internațional cu Raiffeisen

Cum Raiffaisen a renunțat la casieriile din sucursale din februarie 2022, poți faci un transfer internațional numai prin internet sau mobile banking.

Serviciul de internet banking trebuie activat într-o agenție Raiffeisen, iar plățile sunt autorizate prin intermediul aplicației SmartToken, care trebuie instalată pe telefon.

Pentru a face un transfer internațional cu Raiffeisen trebuie să selectezi Plăți interbancare valută și contul din care urmează să faci transferul.

Apoi trebuie să introduci datele necesare realizării oricărui transfer de bani.

De ce informații ai nevoie ca să faci un transfer internațional cu Raiffeisen:  

 • Nume beneficiar

 • Adresa/Țara beneficiar

 • Cod SWIFT banca beneficiara

 • Nume și adresa bancă beneficiară

 • Detalii de plată

 • Codul statistic al plății

Limite de transfer și țări disponibile

De obicei, băncile impun limite de transfer în special în ceea ce privește tranzacțiile cu cardurile. La Raiffeisen nu se fac mențiuni speciale în ceea ce privește tranzacțiile din cont.

Monedele disponibile la Raiffesen pentru a face un transfer internațional sunt:  EUR, USD, GBP, BGN, CAD, CHF, JPY, DKK, HUF, PLN și SEK.

Încasări bani din străinătate cu Raiffeisen 

În cazul în care ai un cont la Raiffeisen și vrei să încasezi bani din străinătate, acest lucru este posibil datorită serviciului de cross currency. Concret, dacă ai un cont în lei, poți încasa euro, dolari sau altă valută fără să deții un cont în aceste monede.

Conversia se face la cursul stabilit de bancă, iar apoi suma este debitată în moneda contului tău.

Dacă încasezi într-un cont care nu face parte dintre pachet, comisionul este de 0,1%, min. 5 lei max.15 lei

Raiffeisen cod SWIFT

Transferurile internaționale bancare se fac prin intermediul rețelei SWIFT, mai exact prin intermediul unor mesaje transmise între bănci. Tocmai de aceea, fiecare bancă are un cod, un fel de adresă electronică prin intermediul căreia primește mesaje.

Atunci când primești un transfer de bani, expeditorul trebuie să știe care este acest cod pentru a iniția operațiunea.

Codul SWIFT al Raiffeisen este RZBRROBU.

Concluzie

Un transfer internațional prin intermediul băncii al cărui client deja ești ți se poat părea cea mai simplă soluție. Pentru că ai deja un cont din care să debitezi suma, iar serviciul de internet banking îți permite să faci acest lucru oricând.

Nu este însă întotdeauna și cea mai ieftină sau rapidă variantă. Providerii specializați oferă servicii mai bune din acest punct de vedere. Comisioanele mai mici sunt explicabile prin faptul că operează online, așadar nu au costuri cu susținerea unei rețele fizice de sucursale și bancomate, și de cele mai multe ori oferă un curs mai avantajos decât băncile.

Cei mai mulți provideri, chiar dacă nu sunt bănci, sunt reglementate de diverse autorități financiare, astfel că banii tăi sunt în siguranță. În plus, sunt ușor de accesat, iar aplicațiile pe care le oferă sunt foarte simplu de folosit.

Încearcă Wise

FAQ

Cât costă un transfer internațional cu Raiffeisen?

Pentru transferurile de euro în UE și SEE, comisionul este de 4 lei. În cazul transferurilor în alte monede și către alte destinații, se adaugă speze SWIFT de 50 lei, plus comisionul băncilor corespondente, pe care îl poate plăti expeditorul (OUR), poate fi împărțit (SHA) sau poate fi plătit de cel care încasează banii.

Cât durează un transfer internațional de bani cu Raiffeisen?

Transferurile în euro sunt decontate a doua zi, iar cele în alte monede, după două zile.

Cum transferi bani internațional cu Raiffeisen?

Poți transfera bani numai online sau prin aplicația de mobil. Raiffeisen a renunțat la casieriile fizice la începutul lui 2022.