Cauți cel mai bun cont în valută în România? Ghidul tău complet 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
26 august 2022

Trimiți sau primești des bani din străinătate? Fie că ai prieteni sau rude în alte țări, lucrezi ca freelancer cu clienți străini sau ai de efectuat plăți în afară pentru compania ta, un cont în valută poate fi de interes pentru tine. Un astfel de cont te va ajuta să încasezi, să depozitezi și să achiți cu ușurință plăți în monede străine.

Îți explicăm mai departe care sunt cele mai avantajoase conturi în valută pe care le poți deschide în România și cum îți poți reduce semnificativ costurile cu aceste opțiuni.

Vei găsi în acest ghid tot ce trebuie să știi despre conturile în valută, inclusiv cum funcționează și la ce îți pot fi de folos - fie că ești persoană fizică sau reprezinți o companie.

Află mai multe

Poți deschide un cont în valută în România?

Sigur că da. Dacă ai nevoie să încasezi bani sau să faci plăți în monede străine, poți fie să îți deschizi un cont la una dintre băncile care oferă acest serviciu, fie să alegi un cont multivalutar oferit de provideri specializați.

Băncile tradiționale oferă, în general, conturi în euro, dolari americani sau lire sterline. Dacă ai nevoie să gestionezi și alte monede din țările europene, dar și monede mai exotice, poți alege să-ți deschizi un cont multivalutar precum cel oferit de Wise, OFX sau alți provideri specializați în transferuri de bani.

Care sunt avantajele unui cont în valută în România?

Conturile în valută pot fi de ajutor atât persoanelor fizice, cât și companiilor care lucrează și tranzacționează des cu monede străine. Cu un astfel de cont, poți face plăți transfrontaliere mai rapide și poți obține cursuri de schimb mai bune în funcție de oferta pe care o are banca ta. În general, poți face transferuri în valută dintr-un cont în lei, dar asta înseamnă schimb valutar, care conține de obicei o marjă, și comisioane mai mari.

Odată ce ai deschis un cont în valută în România, poți începe să tranzacționezi monede străine fără să fie necesar să te deplasezi la un ghișeu. Transferurile monetare sau conversiile de bani le poți astfel efectua prin aplicațiile de internet banking sau direct din aplicațiile serviciilor fintech alese, la prețuri speciale la schimbul valutar.

De altfel, și deschiderea unui cont în valută îți este facilitată deoarece serviciu este ușor de contractat și, de cele mai multe ori, nu implică niciun cost. Reține totuși că vei avea de achitat diferite costuri și comisioane privind administrarea și gestionarea banilor din acest cont.

Un alt beneficiu al conturilor în valută este capacitatea de a păstra, primi sau trimite bani în diferite monede străine fără a pierde din ei la conversie. Fie că ești freelancer și încasezi bani în valută sau deții o companie care are furnizori străini, vei încasa și efectua plăți fără a mai pierde bani la conversia valutară.

Dacă vrei să te bucuri de rate de schimb mai avantajoase și să ai acces la mai multe monede străine în același timp, poți analiza conturile multivalutare. Cu acest tip de conturi poți efectua plăți în diferite monede străine fără a fi nevoie să deschizi un cont bancar pentru fiecare din respectivele valute. Astfel de conturi poți deschide cu ajutorul serviciilor convenabile de transferuri monetare precum Wise sau Revolut.

Una dintre alternative, așa cum ți-am prefațat deja, este contul multivalutar Wise. Cu acest tip de cont, poți trimite bani în străinătate mai ieftin și mai ușor decât prin intermediul băncilor. Cu Wise, poți converti și păstra 53 de monede, poți trimite bani către 80 de țări, folosind cursul real de schimb valutar. Mai mult, contul multivalutar Wise îți permite să-ți gestionezi banii la aceeași rată reală de schimb, indiferent de ziua din săptămână în care efectuezi tranzacții.

Pentru un astfel de cont Wise nu ai de achitat comisioane de administrare, iar taxa care se percepe pentru conversia între monede este mică și afișată transparent înainte de orice operațiune.

O altă opțiune fintech similară este cea oferită de Revolut, unde beneficiezi de schimbul valutar realizat la cursul interbancar. Nici la Revolut nu ai de achitat comision de administrare. Reține însă că tranzacțiile din weekend cu acest serviciu vor avea un comision de 1 - 2% la rata de schimb, în funcție de monedă.

Pe scurt, un cont deschis în valută sau un cont multivalutar poate fi avantajos pentru:

 • Cei care călătoresc des și au cheltuieli în diferite valute

 • Cei care plasează comenzi în străinătate și au de achitat facturi în monede străine

 • Cei care au de rambursat credite în valută pentru case, terenuri sau alte bunuri

 • Freelanceri care lucrează cu clienți din străinătate

 • Oamenii de afaceri care au clienți, contractori sau furnizori în afara țării

Cauți cele mai avantajoase conturi în valută în România?

Dacă vrei să-ți deschizi un cont în valută în România, trebuie să știi că majoritatea băncilor prezente în România îți oferă această posibilitate.

Pentru deschiderea unui cont în valută, cel mai des vei întâlni monede precum euro, dolarul american, lira sterlină, francul elvețian, dar și alte câteva monede europene sau monede internaționale. Printre acestea se numără dolarul canadian și cel australian, forinț maghiar, coroana daneză, norvegiană, suedeză sau cehă, yenul japonez, zlotul polonez sau leu moldovenesc.

Poți deschide un cont în valută la bănci precum Banca Transilvania, BRD, ING, Raiffeisen, Alpha Bank, Libra Bank sau UniCredit. Alternativ îți poți deschide un cont multivalutar, din care să gestionezi mai multe valute, plătind taxe și comisioane mai mici.

În tabelul de mai jos găsești o prezentare succintă a ofertelor pentru conturi în valută pe care le găsești la cele mai importante bănci din România, comparativ cu cele oferite de fintech-uri.

Verifică și compară opțiunile disponibile pentru a găsi oferta potrivită nevoilor tale. Contactează acești furnizori de servicii și cere informații despre cursul de schimb, află opțiunile de retragere numerar, vezi care sunt comisioanele practicate, precum și condițiile și limitările pe care le vei avea de respectat.

Bancă/Provider Comision deschidere cont valutăComision administrare cont valută
Banca TransilvaniaGratuitGratuit*
BRDGratuit10 RON / lună
RaiffeisenGratuit3 EUR (echiv. în valuta contului)
ING Gratuit 3 EUR
Alpha BankGratuit0,75 unități monetare în valuta contului
UniCreditGratuit4 EUR/ GBP / USD
WiseGratuitGratuit
Revolut0 - 54,99 RON0 - 54,99 RON

*Pentru cele mai multe conturi, BT nu percepe comision de administrare, însă cel mai bine consulți direct banca pentru a interoga acest aspect

**Echivalentul în valuta în care este deschis contul

***Doar pentru transferurile în altă monedă decât euro în Spațiul Economic European și în alte monede în afara acestuia

Cont multivalutar Wise

Pentru un cont în valută, ai și opțiunea contului multivalutar Wise, care se poate deschide gratuit și fără taxe lunare de achitat.

Cu Wise, poți deține și converti bani în peste 50 de monede, la cursul mediu de schimb, cel mai avantajos, și poți trimite bani în peste 80 de țări.

Atunci când alegi să faci transferuri sau plăți online cu Wise, ai parte de singura rată de schimb echitabilă, rata medie a pieței. Providerul percepe un comision de 1,75% pentru retragerile de la bancomat care depășesc 200 EUR/lună, în limita a două retrageri. De altfel, se mai aplică o altă taxă de la a doua retragere.

Află mai multe

Cont în valută deschis la Banca Transilvania

Deschiderea și administrarea unui cont în valută sunt servicii oferite gratuit de Banca Transilvania. Dincolo de aceste servicii gratuite, vei avea de achitat comisioane și taxe pentru un cont în care vrei să ții monede străine.

La Banca Transilvania, poți deschide cont în valută în EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, CAD, SEK, JPY, AUD, HUF, CZK, PLN, MLD.

Banca Transilvania îți poate emite card doar pentru conturile în RON sau EUR. În cazul firmelor, banca poate emite pentru tine și un card business în USD. Totuși, dacă deții un cont în altă valută, poți face transferul în contul în lei pentru a putea accesa în numerar banii. Atenție însă la cursul de schimb valutar.

BT percepe comision de 0,2% minim 20 euro, maxim 800 euro pentru un transfer în valută în străinătate, făcut la ghișeu, în timp ce pentru aceeași operațiune efectuată online comisioanele sunt de 0,1% min 15 euro, maxim 600 euro. Plățile interbancare în valută vor fi comisionate cu 2 EUR dacă sunt realizate la ghișeu și gratuit dacă sunt făcute prin canale electronice (Internet sau mobile banking).

Se va adăuga și comisionul de schimb valutar în cazul în care trebuie să faci conversie valutară.

Cont în valută deschis la BRD

Și la BRD poți deschide un cont gratuit în valută, în timp ce vei avea de achitat lunar pentru administrarea acestuia echivalentul a 10 RON în valuta pe care o folosești.

La BRD, poți deschide cont în valută în EUR, USD, GBP, NOK, SEK, CAD, CHF, DKK, HUF.

BRD îți oferă opțiunea unui cont obișnuit sau a unuia dintre cele două pachete: Card Start sau Card Gold. Costurile de administrare diferă de la 3 la 5 EUR pentru cele două, cu retrageri nelimitate în RON în țară și 2 retrageri gratuite de numerar EUR de la ghișeul BRD pentru pachetul Gold. Pentru alte valute, consultă direct banca pentru a afla ce posibilități ai.

Comisioanele practicate de BRD pentru plăți în euro sunt de 3,5 RON/ operațiune.

Cont în valută deschis la ING

La ING ai de asemenea opțiunea deschiderii unui cont în valută gratuit, online, direct din aplicația Homebank. Vei avea totuși de achitat lunar administrarea contului, o taxă de 3 EUR.

ING are o oferă limitată de valute față de alte bănci, poți deschide un cont doar în EUR, USD, GBP sau CHF.

Pentru un transfer bancar internațional în altă monedă decât euro, comisionul este de 0,15% din suma transferată, minim 50 RON. Suplimentar taxei se adaugă și comisionul OUR, achitat de expeditor, însă acesta nu se aplică plăților în euro făcute în spațiul UE. Pentru Uniunea Europeană, se aplică comisionul SHA, caz în care comisioanele de transfer sunt împărțite între expeditor și destinatar.

ING îți oferă și opțiunea de a retrage numerar în EUR, de la anumite ATM-uri. Comisionul de retragere pentru operațiunile din țară de la bancomatele ING este de 0,50%, în timp ce pentru bancomatele altor bănci sau retrageri din străinătate ai de achitat 4 EUR comision.

Cont în valută deschis la Libra Bank

Și la Libra Bank poți deschide un cont curent în valută, precum EUR, USD, GBP sau CHF, direct din aplicația de mobile banking.

Libra Bank îți permite și să retragi numerar în valută (EUR și USD) de la ghișeu, cu comision 1%.

Pentru transferurile și plățile în valută prin SWIFT, la Libra Bank nu ai niciun comision de achitat dacă aceste tranzacții sunt realizate cu un alt client al băncii. Pentru tranzacții cu clienți ai altor bănci, ai comision 5 EUR pentru plăți până la 200 EUR sau echivalentul în alte valute, 0,12% + 5 EUR pentru plăți mai mari de 200 EUR sau 0,21% + 10 EUR pentru transfer cu data valutei în ziua curentă.

Cont în valută deschis la UniCredit

UniCredit îți oferă opțiunea deschiderii unui cont gratuit, indiferent că o faci în moneda locală sau valută. Totuși, pentru administrarea lunară vei avea de achitat câte 7 RON sau echivalentul per cont.

La UniCredit, poți deschide cont în valută în EUR, USD, GBP, HUF sau CHF.

La anumite terminale de tip BNA din rețea, poți și retrage numerar în valută, dar vei avea de achitat comision 2% pentru sume mai mici de 100.000 EUR/USD/GBP sau 3% comision pentru sume de peste acest prag.

Până la sfârșitul acestui an, la UniCredit poți schimba euro în lei și invers la cursul BNR, la un curs de schimb care nu conține marjă de profit. Operațiunea este permisă o singură dată pe zi pentru clienții băncii.

Cont multivalutar Revolut

O altă opțiune de cont multivalutar mai avantajos decât băncile tradiționale este Revolut. Pentru a-ți deschide un cont Revolut, poți accesa aplicația mobilă Revolut, disponibilă pentru iOS sau Android. Deschiderea unui cont este gratuită și vei obține automat și un card de debit conectat cu acesta.

În oferta Revolut, poți deține și converti bani în peste 30 de monede. Dacă depășești limita de 5.000 RON/lună la schimbul valutar, Revolut îți va aplica un comision între 0,5 și 1% și între 0,3 și 5 EUR comision pentru transferurile internaționale (non-SEPA).

Află mai multe

Cum să deschizi un cont în valută în România?

Un cont în valută poți deschide la majoritatea băncilor prezente în România. Totuși, cele mai multe bănci îți vor condiționa deschiderea unui cont în valută de existența unui cont actual în lei.

Dacă ești deja clientul unei bănci care oferă și opțiunea conturilor în valută, vei putea să-ți deschizi în cele mai multe cazuri un astfel de cont, singur, din aplicația de internet banking.

Alternativ sau pentru anumite valute mai exotice, va trebui să faci un drum la bancă.

Pentru a-ți crea un cont în valută în România, va fi nevoie să completezi formulare specifice oferind date personale și date de contact. Dacă îți deschizi contul online, va trebuie să furnizezi fotografii tip selfie, copii ale documentelor de identitate, dovada adresei sau alte documente suplimentare, în funcție de cerințele fiecărei bănci.

Care sunt pașii necesari ca să deschizi un cont în valută în România?

 1. Găsești opțiunea cea mai avantajoasă pentru tine.

 2. Verifici dacă îți poți deschide contul în valută online sau trebuie să te deplasezi la sediul băncii.

 3. Verifici dacă îndeplinești toate criteriile necesare pentru a deschide un astfel de cont (cetățenie, vârstă minimă obligatorie, existența unui alt cont în moneda locală etc.)

 4. Te înregistrezi online (web sau aplicație mobilă) sau într-o locație fizică a băncii

 5. Furnizezi toate datele personale și de contact cerute

 6. Completezi pașii obligatorii de verificare

 7. Imediat după activarea contului, poți să-ți transferi bani și să începi să efectuezi tranzacții.

Concluzii

Un cont în valută a devenit o resursă valoroasă pentru expați, persoane care lucrează cu clienți străini, călătoresc des și pentru afaceri internaționale. Un cont în valută te ajută să facilitezi tranzacții în monede străine, economisind bani pe care în mod normal îi pierzi la schimbul valutar.

Ofertele băncilor pentru deschiderea unui cont în valută sunt acum dublate și întrecute de conturile multivalutare. Băncile încep să piardă teren în fața fintech-urilor ca Wise sau Revolut care oferă cursuri valutare mai avantajoase, comisioane mai mici sau chiar opțiunea unui cont multivalutar în care poți depozita zeci de monede.

Găsirea celei mai potrivite opțiuni depinde de nevoile tale personale sau de business. Folosește ghidul de mai sus pentru a îți evalua opțiunile, compara ofertele și pentru a găsi providerul potrivit.

FAQ

Pot deschide un cont în valută în România?

Pentru a deschide un cont în valută în România poți analiza oferta majorității băncilor din România, oferta soluțiilor fintech de cont multivalutar.

Cât costă deschiderea unui cont în valută?

Deschiderea unui cont în valută este gratuită atât pentru băncile prezente în România, cât și pentru soluțiile fintech precum Wise sau Revolut. Diferența este dată de cursul de schimb valutar și comisioane.