Deschidere Cont Euro: Costuri și Opțiuni 2024

Ramona Loznianu
Ileana Ionescu
Actualizat
26 august 2022

Dacă primești bani de la cei dragi din străinătate, încasezi salariul în euro (EUR) sau efectuezi tranzacții în această valută, deschiderea unui cont în euro ar putea fi o opțiune utilă pentru tine sau afacerea ta. Totuși, un cont în euro sau într-o altă valută la o bancă tradițională vine cu costuri de deschidere, administrare sau rulaj minim pe lună, taxe sau comisioane care variază de la o bancă la alta.

Provideri specializați în transferuri de bani, așa cum este și Wise sau Revolut reprezintă alternative digitale la serviciile bancare tradiționale care te pot ajuta să economisești atunci când vine vorba de ratele de schimb, taxe și comisioane.

Află în continuare cum poți deschide un cont în euro în România și care sunt avantajele, dar și costurile deținerii unui astfel de cont valutar. Vei afla cum să analizezi toate variantele disponibile și cum să o alegi pe cea mai convenabilă pentru tine.

Să începem!

Află mai multe

Poți deschide un cont în euro în România?

Dacă vrei să-ți deschizi un cont în euro în România, poți alege între un cont bancar tradițional sau poți merge opta pentru serviciile un provider specializat în transferuri internaționale.

Cele mai multe bănci din România oferă posibilitatea deschiderii unui cont în euro, printre acestea numărându-se Raiffeisen, Banca Transilvania, ING, BCR, BRD sau UniCredit.

În ceea ce privește alternativele la conturile bancare în euro, Wise și Revolut sunt două din exemplele fintech care îți pot fi la îndemână. În timp ce acestea sunt soluții digitale pentru transferuri și plăți monetare, le poți folosi pentru a încasa plăți în euro, pentru a primi sau trimite sume în euro, la costuri mai avantajoase decât băncile.

Cu Wise, spre exemplu, beneficiezi întotdeauna de cursul de schimb real atunci când transferi bani dintr-o monedă în alta, inclusiv din lei în euro. Pentru comisionul de schimb valutar, Wise practică comisioane între 0,35 și 2%.

Revolut deține licență bancară europeană, iar de la 1 iulie 2022, toți utilizatorii cu cont Revolut Payments UAB au fost mutați la Revolut Bank UAB. Astfel, dacă deții un cont Revolut, pentru contul tău curent beneficiezi de un IBAN și poți efectua plăți și păstra fonduri ca pe un cont bancar obișnuit. Pe lângă euro, în contul Revolut poți schimba valutar 30+ monede străine.

Care sunt avantajele unui cont în euro în România?

Un cont în moneda europeană poate să fie avantajos pentru oamenii care dețin portofolii de investiții internaționale, pentru freelanceri cu contracte în Zona Euro, pentru companii cu furnizori străini, pentru studenți străini care se află la studii în Zona Euro, cât și pentru oricine călătorește sau efectuează des plăți în această valută. Pentru că astfel evită cursul valutar dezavantajos care se aplică la băncile care permit transferuri în euro către un cont de lei cu condiția ca mai întâi banii să fie convertiți în moneda contului.

Odată ce ai deschis un cont în euro, poți efectua transferuri internaționale fără să te deplasezi la un ghișeu, prin intermediul aplicațiilor de internet banking. În funcție de banca pentru care optezi, poți beneficia de prețuri speciale la schimbul valutar.

Deschiderea unui cont în euro în România a devenit un serviciu ușor de contractat și, de cele mai multe ori, gratuit. Administrarea și gestionarea banilor printr-un astfel de cont vine cu câteva costuri de care e bine să ții cont.

Contul multivalutar Wise este o alternativă la deschiderea unui cont bancar euro, oferind cea mai avantajoasă rată de schimb, fără marja de profit adăugată de bănci în mod obișnuit. Pentru un astfel de cont Wise nu ai de achitat comisioane de administrare, iar taxa care se percepe pentru conversia între monede este mică și mereu afișată transparent.

Cu contul multivalutar Revolut, beneficiezi de schimbul valutar realizat la cursul interbancar. Atenție la cursul valutar pentru că pentru tranzacțiile din weekend se aplică un comision de 1 - 2% la rata de schimb.

Deși băncile și soluțiile digitale de transferuri îți oferă posibilitatea de a deține un cont în euro, retragerea de euro numerar de la ATM nu îți este garantată. În România, majoritatea băncilor îți vor elibera echivalentul în lei, iar conversia se va face de regulă la cursul de schimb al băncii, la care se va adăuga o marjă de profit. Singurele bănci care îți oferă opțiunea retragerii de euro în prezent sunt ING și UniCredit.

Pe scurt, un cont în euro poate fi avantajos pentru:

  • Oameni care călătoresc des și cheltuie euro

  • Oameni care plasează comenzi în străinătate și au de achitat facturi în euro

  • Oameni care au credite în euro pentru case, terenuri sau alte bunuri

  • Freelanceri care au clienți în străinătate

  • Oamenii de afaceri care au clienți, contractori sau furnizori din Zona Euro

Deschide gratuit un cont Wise

Cele mai avantajoase conturi în euro 

În România, poți deschide sau deține un cont în euro atât la o bancă - Banca Transilvania, ING, BRD, BCR, Raiffeisen, UniCredit sau CEC, dar și la un provider de servicii de transfer monetar și schimb valutar.

Înainte de a alege pentru un cont de debit euro în România, verifică și compară opțiunile disponibile pentru a găsi cea mai avantajoasă ofertă. Cere informații despre cursul de schimb, verifică comisioanele practicate și află numărul de tranzacții online permise, precum îndeplinirea unor condiții și alte limite impuse de provideri.

Cea mai avantajoasă ofertă va depinde însă numai de nevoile tale specifice, așa că este în avantajul tău să consulți variantele disponibile și să alegi opțiunea cu cele mai multe beneficii și cele mai mici taxe.

Găsești în tabelul mai jos o comparație a ofertelor pentru cont euro puse la dispoziție de cele mai importante bănci și aplicații financiare.

Bancă/Provider Comision deschidere cont euroComision administrare cont euroEmitere și administrare card
Wise0 EUR0 EUR37 RON
Banca Transilvania0 EUR0 EUR 4 EUR/3 EUR a/an
ING0 EUR3 EUR / lună0 EUR
BRD0 EUR1 EUR / lună0 EUR/ 12 EUR/an
BCR0 EUR0/4,5 RON/ 20 RON (echivalentul în EUR)5 EUR
Raiffeisen0 EUR3 EUR / lună5 EUR
Revolut0 - 54,99 RON0 - 54,99 RON0 - 25 RON

Cont euro Wise

Dacă iei în calcul să deschizi un cont cu mai multe valute, există posibilitatea unui cont multi-valutar Wise. Un astfel de cont îl poți deschide gratuit și nici nu vei avea de achitat taxe lunare.

Cu Wise, poți deține și converti bani în peste 50 de monede, la cursul mediu de schimb, cel mai avantajos, și poți trimite bani în peste 80 de țări.

În oferta Wise găsești cele mai mici comisioane de transfer de pe piață, iar cu cardul de debit Wise poți evita comisioanele de transfer internațional. Providerul percepe un comision de 1,75% pentru retragerile de la bancomat care depășesc 200 EUR/lună, în limita a două retrageri. De altfel, se mai aplică o altă taxă de la a doua retragere.

Accesează Wise

Cont euro Banca Transilvania

Un cont în euro deschis la BT poate fi util dacă încasezi salariul în această monedă sau primești și trimiți euro în țară sau în străinătate. Unui cont euro BT îi poți atașa un card Mastercard Direct care costă 4 EUR pentru emitere și 3 EUR pentru administrarea anuală.

Dacă deții un card aparținând unui cont euro BT, de la ATM nu vei putea retrage numerar în valută, ci doar în lei. Conversia se face automat la cursul bancar din ziua respectivă. Comisionul de retragere euro practicat de BT este de 0,2% pentru bancomatele proprii și 0,5% + 1 EUR pentru ATM-urilor altor bănci.

Pentru retragerea de numerar în străinătate din contul euro BT, vei plăti comision 1% din suma pe care o retragi, în timp ce o interogare de sold va costa 1 EUR.

Mai multe despre BT

Cont euro ING

Și la ING poți avea un cont în euro fără niciun cost, cu opțiunea chiar de a-l deschide online, direct din aplicația Homebank. Pentru administrarea contului în valută, ING percepe însă lunar o taxă de 3 EUR.

Pentru un transfer bancar internațional în altă monedă decât euro, comisionul este de 0,15% din suma transferată, minim 50 RON. Suplimentar taxei se adaugă și comisionul OUR, achitat de expeditor, însă acesta nu se aplică plăților în euro făcute în spațiul UE. Pentru Uniunea Europeană, se aplică comisionul SHA, caz în care comisioanele de transfer sunt împărțite între expeditor și destinatar.

ING este una din cele două bănci de la care poți retrage numerar în EUR. Ai astfel opțiunea de a retrage euro din ATM-urile special dedicate retragerilor valutare sau de la agențiile ING.

Mai multe despre ING

Cont euro BRD

BRD îți oferă opțiunea de a deschide un cont euro online, opțiune pe care majoritatea băncilor o condiționează doar de deținerea anterioară a unui cont în RON.

Atunci când alegi deschiderea unui cont în euro gratuit la BRD, poți opta pentru un cont obișnuit sau pentru unul dintre cele două pachete: Card Start sau Card Gold. Costurile de administrare diferă de la 3 la 5 EUR pentru cele două, cu retrageri nelimitate în RON în țară și 2 retrageri gratuite de numerar EUR de la ghișeul BRD pentru pachetul Gold Dacă alegi unul dintre cele două pachete, poți cere emiterea unui card Mastercard Standard, respectiv Mastercard Gold. Totuși, cu aceste carduri vei putea retrage doar RON de la bancomatele BRD. Pentru retragerea de numerar euro în România, ai doar opțiunea ghișeelor bancare.

Comisioanele practicate de BRD pentru plăți în euro sunt de 3,5 RON/ operațiune.

Mai multe despre BRD

Cont euro BCR

În timp ce deschiderea unui cont în euro la BCR este absolut gratuită, comisionul de administrare a acestui cont este de 0/4,5/20 RON (echivalentul în euro) pe lună, în funcție de diverse condiții. La deschiderea contului curent în valută BCR, nu există sumă minimă necesară.

La BCR vei avea astfel zero comision pentru Internet Banking, Mobile Banking și încasarea de bani într-un cont euro. Comision 3 RON vei avea de achitat pentru plăți către alte bănci, inclusiv din zona SEPA. Pentru transferuri și plăți non-SEPA sau în altă monedă decât euro, costul este de 0,1% minim 10 EURO, maxim 500 EUR, plus comisionul OUR de 20 EUR.

Conturi curente în EUR și alte valute la BCR pot fi deținute de oricine, inclusiv de minori.

Mai multe despre BCR

Cont euro Raiffeisen

Deschiderea unui cont în euro la Raiffeisen este de asemenea o opțiune gratuită. Cheltuielile lunare de administrare ale unui astfel de cont sunt de 3 EUR / lună, în timp ce emiterea unui card nou sau înlocuirea la expirare este 5 EUR pentru un card Mastercard Contactless sau 70 lei pentru cardurile Mastercard Premium, FWR sau Visa Gold.

Raiffeisen nu îți permite să retragi în România numerar în EUR, ci doar echivalentul sumei în RON. Taxa de retragere numerar este de 1,5% minim 1 EUR în România și 1,5% din sumă în străinătate. Totuși, poți cere eliberarea de euro în țară la ghișeele bancare.

Mai multe despre Raiffeisen 

Cont euro (multi-valutar) Revolut

Revolut oferă și el opțiunea unui cont multi-valutar mai avantajos decât băncile tradiționale. Pentru a-ți deschide un cont Revolut, poți accesa aplicația mobilă Revolut, disponibilă pentru iOS sau Android. Deschiderea unui cont este gratuită și ți se va crea automat un card de debit conectat cu acesta.

Cu Revolut, poți deține și converti bani în peste 30 de monede. Dacă depășești limita de 5.000 RON/lună la schimbul valutar, Revolut îți va aplica un comision între 0,5 și 1% și între 0,3 și 5 EUR comision pentru transferurile internaționale (non-SEPA).

Mai multe despre Revolut

Cum să deschizi un cont în euro în România?

Procedurile necesare deschiderii unui cont în euro în România sunt similare, însă pot exista diferențe cerințe de la caz la caz.

În prezent, majoritatea băncilor îți vor ușura deschiderea unui cont în euro sau a valutei în care te avantajează, oferind varianta online. Fie din versiunea web sau din aplicațiile mobile, îți poți crea un cont în euro la BT ori ING sau Wise și Revolut.

Pentru anumite cazuri, crearea unui cont în euro online îți va fi disponibilă doar dacă deții deja un cont în lei la aceeași bancă - caz valabil pentru BRD. De asemenea, pentru anumite bănci, vei fi obligat să validezi cererea de deschidere a contului cu prezența fizică în sediu.

Pentru a îți crea un cont, vei avea de completat formulare tipice de înscriere cu date personale și date de contact. Pentru siguranță, vei avea de furnizat în procesul de creare cont fie fotografii tip selfie, copii ale documentelor de identitate sau alte documente necesare.

Concluzii

Un cont în euro pare o soluție convenabilă dacă încasezi sau efectuezi plăți în această valută. Poți efectua astfel transferuri internaționale în euro fără să fie nevoie să te deplasezi la ghișeu și poți evalua opțiunile disponibile pentru a găsi cea mai bună soluție.

Pe lângă opțiunea tradițională reprezentată de bănci, în prezent există numeroase alte opțiuni de cont euro pentru care poți opta. Băncile încep să piardă teren în fața fintech-urilor ca Wise sau Revolut care oferă cursuri valutare mai avantajoase, comisioane mai mici sau chiar opțiunea unui cont multi-valutar.

Pentru a găsi cea mai bună și cea mai la îndemână variantă pentru tine, este important să știi care îți sunt nevoile în ceea ce privește gestionarea banilor. Fie că ești un om de afaceri, freelancer, student sau lucrezi cu furnizori din afară, articolul acesta ar trebui să te ajute să găsești varianta potrivită pentru deschiderea unui cont în moneda euro.

Deschide un cont EUR Wise

—--------------------------------------

FAQ

Pot deschide un cont în euro în România?

Marea majoritatea a băncilor din România, dar și soluțiile fintech te pot ajuta în privința deschiderii unui cont în euro.

Cât costă deschiderea unui cont în euro?

Deschiderea unui cont în euro în România este gratuită în cazul celor mai multe soluții - fie ele bănci sau produse digitale financiare.